Tízből négy magyar

Az otthonon kívüli szórakozáson, beleértve a vendéglátóhelyek látogatását, tíz magyar megkérdezett közül négyen spóroltak az elmúlt év során. Ugyanez huszonnyolc fejlett európai ország átlagában csak minden harmadik válaszadóra érvényes. Többek között ezt állapítja meg a Nielsen 54 országban végzett online felmérése a költési szokások változásáról.

Európában ennél valamivel nagyobb arányban csak a ruházati cikkeken igyekeztek megtakarítani a kutatásban résztvevők.

Magyarországon viszont legtöbben a villanyárammal és gázzal törekednek spórolni. Utána következik, hogy kevesebbet költöttek öltözködésre, továbbá olcsóbb élelmiszerekre váltottak.

Földrészünkön legkevésbé Skandinávia négy országában fogták vissza a költést otthonon kívüli szórakozásra.

A Nielsen munkatársai feltették azt a kérdést is, hogyha megjavulnak a gazdasági feltételek, akkor a takarékoskodási módszerek közül melyiket tartják fenn továbbra is. Otthonon kívüli szórakozásra a magyarok 33 százaléka a válságból való kilábalás után is kevesebbet szándékozik költeni, mint a recesszió előtt. Ez a legmagasabb arány a vizsgált európai országokban, ami mindenképpen intő jel a vendéglátó szakma számára. Kissé alacsonyabb ez az arány Írországban (29), majd következik Törökország (28), Csehország és Horvátország (27-27).

Európai átlagban 22 százalék tervezi, hogy az esetlegesen javuló gazdasági körülmények dacára is tovább takarékoskodna a vendéglátóhelyi fogyasztáson.