Húszéves a Vasi Vendéglősök Klubja

Bárdics Lajos és Wagner Róbert ötletéből fogantatva, a baráti beszélgetésekben már évekkel megelőzően érlelődött a szakmai összefogás gondolata. Majd a „nyolcak” közös szándékának valóra váltására Németh Zoltán szervezőmunkája tette fel a koronát. A Kispityer Halászcsárda különtermében, 1989. december 13-án, 25 taggal megalakult a Vasi Vendéglősök Klubja. Az angol klubok mintája szerint működő társaság, immáron 37 üzletembert magában foglalva, 2009 utolsó hónapjában Bükfürdőn emlékezett az eltelt két évtized eseményeire.

A családtagokkal és vendégekkel együtt közel kétszázan ültek a Fürdő Étterem e jubileumra feldíszített nagy asztala köré, reprezentálva a vendéglátó  mesterség széles társadalmi hatósugarát.

Óvári Árpád, az alapítók egyike, most a klub soros elnökeként számolt be arról, hogy a szabályzatban ötven főben állapították meg a tagsági plafont, s bár ennél többen fordultak meg a klubban, a létszám soha nem érte el a negyvenet. Néhányan nem bírták kivárni az egy esztendős befogadási szakasz végét, amikor két tag ajánlásával s az ünnepélyes eskütétellel, hivatalosan is csatlakozhattak volna a csapathoz. Akadtak olyan vendéglősök, akik időközben más vidékre költöztek. Molnár István és Vörös Gábor klubtársakat pedig a halál végleg elválasztotta a közösségtől.

A napokban látott napvilágot a társaság jubileumi kiadványa, amelyben 66 oldalnyi, fotókkal gazdagon illusztrált felület jutott a vendéglősök egyéni bemutatkozására. Az első, majd a második évtized krónikája külön fejezetekben taglalja a múltbéli történéseket. A nosztalgiát sem nélkülözve.

A klub szakmai jellegét a programok sokasága is biztosította. A törvénymódosítások folytonos követésén túlmenően, a paragrafusok értelmezésébe és alkalmazásába szakértők előadásai avatták be az érdeklődőket. A hangulatos tapasztalatcsere utakon mindig más kolléga látta vendégül a csapatot, de például a frankfurti Szakács Olimpia vagy a nemesgulácsi pincészeti vizit is gyarapította a tagság ismereteit. A folyamatos továbbképzést, a szakiskolai utánpótlás támogatását, valamint az ötletek féltékenység nélküli közkinccsé tételét éppúgy zászlajukra tűzték a vasi vendéglősök, mint a szakmai hagyományok továbbvitelét és a példaadó minőségi vendéglátás megőrzését.

A klub partnerei között a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara is szerepel. A gazdasági önkormányzat képviseletében az ünnepi rendezvényen Kiss Sándor főtitkár emléklapot nyújtott át Óvári Árpádnak.