Koppenhágában a Bock Bisztró

A világ egyik gasztronómiai fellegvárában, Koppenhágában képviseli majd a magyar konyhaművészetet az első külföldi Bock Bisztró, mely októberben nyitotta meg kapuit. Október 14. óta nemcsak a világ legjobb éttermének, a Nomának, hanem a megújuló magyar gasztronómia zászlóshajójának számító Bock Bisztró első külföldi üzletének is otthont ad Koppenhága.

 

{module 221}

Egy dán befektető tíz európai étterem közül választotta ki a budapesti éttermet. „Kiderült, miért volt az utóbbi évben ilyen sok dán szakács a vendégeink között” – fogalmazott egy budapesti sajtóreggelin Bíró Lajos, a nagykörúti étterem executive séfje.

A Bib Gourmand minősítésű, azaz kiváló ár-érték arányú helyi konyhát vivő Bock Bisztró nemcsak a nevét adja a koppenhágai étteremhez, hanem az ízeket is. A menü 70 százalékban megegyezik majd a budapestivel, Bíró Lajos napi kapcsolatban áll majd a dániai konyhával, és kéthavonta személyesen is ellenőrzi az ott folyó munkát. Az étterem franchise-rendszerben működik, sőt, további két-három országban van esély újabb Bock Bisztrók nyitására.

A koppenhágai éttermet útjára indító hét-nyolc fogásos borvacsorákon nagy sikert arattak a magyar ízek a dánok körében: az újragondolt rakott krumpli, a libamájas szusi és a korhely halászlé, amelyet a Dániában fellelhető egyetlen édesvízi halból, svéd fogasból készítettek. „A dán ízléshez csak az állandó zöldségevésben kellett alkalmazkodni: tettünk az ökörpofa alá egy fél centis zellerkarikát, amitől megnyugodtak, és megették” – mesélte Bíró Lajos.

A séfek felkészítése után a megnyitón is személyesen részt vett Bíró Lajos, Varju Viktor konyhafőnök és Bock József borász is. Az ökörpofa mellett főleg a magyar borok taroltak Koppenhágában, ahol eddig főleg a francia, kisebb mértékben az olasz és a spanyol borok voltak ismertek. Bock József pincészete az étterem borkészletének 60 százalékát szolgáltatja.

Bíró Lajos koppenhágai tapasztalatairól elmondta: több éttermet is végigkóstolt, és állítja, hogy az immár két Michelin-csillaggal és négy Bib Gourmand minősítéssel büszkélkedő Budapest, ha nem is teljes kínálatával, de a legjobb éttermeivel kiállja a próbát a dán fővárossal, ami a magyar gasztronómia rohamos fejlődését jelzi.

{module 221}