A cég drága autója

A motorteljesítménytől és a környezetvédelmi osztálytól függhet a cégautó adó nagysága 2012-ben, amely jócskán meghaladja majd az idei terhet, ráadásul nem negyedévente, hanem évente egyszer kell fizetni.

 

{module 221}

A magyar hatósági rendszámtáblával ellátott gépjármű, pótkocsi után gépjárműadót, míg a nem kizárólag magánhasználatú személygépkocsi után – a gépjárműadó fizetési kötelezettségtől függetlenül – pedig cégautó adót kell fizetni – derül ki abból a 240 oldalas törvényjavaslat-csomagból, amelyet a parlament elé terjesztett Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter. 

A szöveg alapján nem kell gépjármű- vagy cégautó adót fizetni a magyar hatósági rendszámtáblával ellátott mezőgazdasági vontatóra, a lassú járműre és a lassú jármű pótkocsijára, a négykerekű segédmotoros kerékpárra, a külön jogszabály szerinti „méhesházas” gépjárműre, a munkagépre, a CD, a CK, a DT, az OT és a Z betűjelű rendszámtáblával ellátott gépjárműre. A Gjt. cégautó adóra vonatkozó 2009. február 1.-je óta hatályos rendelkezése értelmében kétféle adótétel létezik: 1600 cm3 hengerűrtartalomig 7000 Ft/hó, afölötti hengerűrtartalmú hajtómotorral ellátott személygépkocsi esetén pedig15000 Ft/hó.  

A vállalkozásokra nehezedő adminisztrációs terhek könnyítésének jelszavával a cégautó adót nem negyedévente, hanem évente egyszer kell majd befizetni és bevallani. Az év első hónapjának 20. napjáig kell teljesíteni az adófizetési kötelezettséget.

 Forrás: NGM

{module 221}