Lyon-i sztárséfek

Ardéch-i gesztenyekrémleves szarvasgombával, a híres, eredetvédett Bresse-i csirke kétféle módon, pompás lyoni kézműves sajtok, sós és édes macaronok – többek között ezekkel az ínyencségekkel mutatkozott be a Franciaország dél-keleti részén található Rhone-Alpes régió gasztronómiája.

Rhone-Alpes régió gasztronómiája

Lyon, a tartomány majd kétmilliós központja, amely Párizs után a második legnagyobb francia város, kétségtelenül a gasztronómia szerelmeseinek egyik legnépszerűbb úticélja világszerte, nem véletlenül nevezik a világ kulináris fővárosának. A lyoni konyhaművészet a Rhone-Alpes régió, az Atout France és a néhány hónapja rendszeres, közvetlen Budapest-Lyon járatot üzemeltető Air.

France jóvoltából most néhány napra Budapestre költözött, ahol a Lyon-Budapest: Les Diners des Chefs elnevezésű exkluzív gálavacsorára, sajtótájékoztatóra, piactúrára és magyar szakácsokkal való közös főzésre is sor került.

A Budapestre érkező csapat igazán impozáns volt: Mathieu Viannay, a két Michelin-csillaggal büszkélkedő La Mére Brazier séfje, 2008-ban vette át a patinás étterem konyháját, hogy megújítsa azt, majd mindössze 6 hónappal a nyitás után, rögtön két Michelin-csillaggal értékelte a tekintélyes kalauz. Joseph Viola egy igazi, hangulatos lyoni „bouchon”, vagyis tipikus házias vendéglő, a Daniel et Denise séfje, Sebastien Bouillet, a Maison Bouillet cukrásza, csokoládémester pedig igazi sztárcukrász, Lyonban öt, Tokióban két üzlettel rendelkezik, a macaron a specialitása.

A jóhangulatú csapat tagja még Bernard Mure Ravaud, sajtmester, aki többek között a saját, kitűnő, érlelt sajtjait mutatta be, végül Georges Dos Santos, az Antic Wine borkereskedés, és a George V. borbár tulajdonosa és mester sommelier, aki nemcsak briliáns humoráról ismert, hanem fantasztikus szakértelméről is, Paul Bocuse szakácspápa 85. születésnapi gálavacsoráján például őt kérték fel a borok kiválasztására. A jókedélyű, hedonista lyoni csapat magyar szakácsok segítségével főzte a két este bemutatott exkluzív ételsort, találkozott az újságírókkal az óbudai Chefparade étteremben, a Vásárcsarnokban pedig jellegzetes magyar alapanyagokkal ismerkedtek, amelyekből francia ihletésű fogásokat főztek, például bőrös malacoldalast paprikával és mézzel, és rakott krumplival töltött gombát mangalicaszalonnával. 

Lyon-ra és a Rhone-Alpes régióra 2012-ben igazi csillageső hullott, hiszen a vidék összesen 73 Michelin-csillagos éttermet tudhat magáénak (5 három-csillagos, 18 kétcsillagos, és 50 egycsillagos).

A magas konyhaművészeten kívül rengeteg hangulatos, házias vendéglő, csodálatos borászat, cukrászat és világhírű piac is vonzza az ínyenc látogatókat. Rhône-Alpes régió gasztronómiájának különlegessége épp a szintézisben rejlik, hiszen híres polgári konyhája a finom konyhaművészet és az egyszerű falatok ízét ötvözi, hitelesen megőrizve a népi konyha hagyományát.

Az esemény főszponzorai voltak: Rhone-Alpes Tourist Board, Air France, Atout France (Francia Idegenforgalmi Hivatal), Lyon város, Vienne város, Chartreuse, Inter Beaujolais, Chivas Regal.

Az Air France közvetlen Budapest-Lyon járatának köszönhetően néhány óra alatt a világ kulináris fővárosában találhatja magát bárki, aki egy izgalmas gasztronómiai túráról álmodozik.