Magyar beszállítói is lesznek a Nobunak

Bár a zöldségek egyelőre Bécsből érkeznek, a nemrég nyílt budapesti Nobu felvette a kapcsolatot két magyar termelővel, így jövő tavasztól szezonális jelleggel igazi magyar alapanyagok is megjelennek a Kempinski Corvinus épületében lévő japán étteremben.

A jelenleg tesztüzemben működő hely tulajdonosa Andy Vajna producer – akitől nem állnak távol a magyar befektetések –, négy éve tervezi Budapestre csábítani a Nobu-koncepciót, a névadó-tulajdonos séf, Nobuyuki Matsuhisa mostanra adta be a derekát. Vajna szerint Budapest is most érett meg a magas gasztronómiai élményre – mint ahogy korábban a magas minőségű luxusmárkákra, hiszen Vajna a Roberto Cavalli üzletével érdekelt ezen a területen is.

Kérdés, hogy a hotelkoncepció mennyire lesz vonzó a budapesti piacon; emlékezetes, hogy az első Michelin-csillagra aspiráló budapesti étterem, a Páva is luxusszállodában működött – a Four Seasons Gresham Palace-ban -, majd eltűnt a magyar gasztropalettáról. Andy Vajna lapunk kérdésére elmondta: számos Nobu működik világszerte szállodákban, köztük a legsikeresebb is. A budapesti hely kiválasztásában pedig nagy szerepet játszott a hotel meglévő és kialakított infrastruktúrája. Vajna a beruházás költségeiről nem kívánt beszélni.

A Nobu alapvetően a japán ízvilágot hozza, sok nyers hallal és wokban készülő ételekkel, de a távol-keleti alapanyagokat és ízeket a dél-amerikai konyhával vegyíti. A fúziós konyhát egy Jamaicából származó séf viszi, aki a moszkvai és New York-i Nobuban dolgozott a budapesti étterem előtt. Ám a dél-amerikai fúzió nem tőle származik: Nobujuki Matsuhisa korábban Peruban dolgozott és az ottani, illetve a dél-amerikai utazásai során szerzett tapasztalatokat ötvözte a japán gasztronómiával.

A Nobu lényegében csak magyar beszállítókkal dolgozik, akiknek nemzetközi kapcsolataik vannak. A főleg halételekből álló repertoár új-zélandi, alaszkai, görög, spanyol és Srí Lanka-i alapanyagokból készítik, amelyeket repülővel szállítanak ide. A nagy nyitány a napokban lesz, addigra alakul ki az étlap és az árak. Bár magas minőségről és Michelin-csillagos árakról lehet beszélni, a Nobu nem kíván „kiöltözős” étterem lenni, azt szeretné, ha a vendégei lazítani mennének oda.

(Hőnyi Gyula, Napi Gazdaság)