Magyar Vendéglátók Ipartestülete: új elnök

Magyar Vendéglátók IpartestületeElnökválasztó közgyűlésre gyűltek össze a Magyar Vendéglátók Ipartestületének tagjai, hogy megköszönjék Háber Tamásnak a nyolc évig tartó felelősség teljes munkáját és új elnököt válasszanak. A tatai hotel Gottwaldban megtartott ülésen Kovács Lászlót a La Fiesta Party Service tulajdonosát választották elnöknek.

A vendéglátó-ipari főiskolát végzett Kovács László, aki a Sevilla-i világkiállításon magyar éttermének vezetőjeként is öregbítette gasztronómiánk hírét, elnöki székfoglalójában jelezte, hogy elsősorban érdekvédelmi és lobbi szervezetként szeretné vezetni a szervezetet, növelni kívánja a taglétszámot, mert elképzelhetetlennek tartja, hogy a több tízezerre tehető magánvendéglátók közül csak néhány százan legyenek tagjai az ipartestületnek.

Az új elnök erősíteni szeretné az államigazgatással és a bankszektorral a kapcsolatot, szeretné, ha nagyobb anyagi erőforrások állnának a szakma és különösképp a felújítások rendelkezésére. Elkötelezett híve a magyar alapanyagok felhasználásának és a magyar gasztronómia megújításának. A mindennapi munka elősegítésére aktív jogsegélyszolgálatban gondolkodik és szeretné az állandó titkárság működését is megoldani.

Az új elnökség tagjai:
Berkes Gyula (Biaritz Étterem – Budapest), Borsi András (Hintaló Étterem – Siófok), Csapody Balázs (Kistücsök Étterem – Balatonszemes), Garaczi János (Tanyacsárda – Lajosmizse), Gombás András (Gombás Étterem – Budapest), Gottwald Zoltán (Gottwald Hotel – Tata), Háber Tamás (Aranykacsa Étterem – Pécs), Herz György (Belcanto Étterem – Budapest), Horváth Tamás (Chez Nicolas Étterem – Szentendre), Jakabffy László (Apetitorium Kft.), Károvits Tamás (Gárvics Kft.), Krivács András (Fenyves Csárda – Baktalórántháza), Major Vilmos (Tercia Étterem – Sopron), Molnár Attila (Arany Kaviár Étterem – Budapest), Radvánszky Attila (Haxen Király Söröző – Budapest), Rápolthy István (Tuba-tanya – Hajdúszoboszló), T. Nagy Tamás (Gerloczy Kávéház – Budapest), Thurzó Béláné (Gastroszolg Könyvelő Iroda).

A tisztújító közgyűlésen részt vett Dr. Horváth Endre a szakmáért felelős helyettes államtitkár, aki kiemelte, hogy a kormányzat tisztában van azzal, hogy az idegenforgalom bevételének közel 50%-át a vendéglátás adja és a lehetőségekhez képest ennek a súlynak megfelelően fogják a jövőben a vendéglátást kezelni.

Meghallgatta a leginkább aggasztóbb problémákat, az ágazatot sújtó adó és járulékterhekből adódó nehézségeket, az oktatás elmaradottságát, a túlburjánzott bürokráciát, és az örökös szívfájdalmat, hogy a szakmai állami irányításban nincs vendéglátással foglalkozó önálló felelős szakember.

Válaszában kiemelte, hogy a készülő új turizmus törvény várhatólag választ ad az itt felmerülő kérdések nagy részére, a fejlesztések és beruházások anyagi gondjain segíteni fog az Új Széchenyi Terv.

Az államtitkár valószínűsítette, hogy a megváltozó cafetéria rendszer és a Széchenyi rekreációs kártya jelentős forgalomnövekedést hoz.