Magyarország Tortái

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete Magyarország Kormányának felkérésére immár hatodik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” pályázatot az augusztus 20-i Nemzeti Ünnep alkalmából. A Magyarország Tortájára keresztelt különleges desszertet a Magyar Ízek Utcájában mutatták be először, majd ezt követően kerül a cukrászdák pultjaira az eredeti receptúra alapján készült sütemény.

 

{module 221}

Az akció évek óta egyre nagyobb népszerűségnek örvend, egyre több cukrászda verseng a címért, a nyertes tortát hatalmas érdeklődés kíséri. Új, kreatív ötleteket, főleg magyaros ízvilágú, az ünneppel összefüggésbe hozható recepteket, tortákat várt az Ipartestület, melyek nem tartalmazhattak aromákat, margarint és növényi tejszínt. 2007-óta folyamatosan, évről-évre több nevezés érkezik, idén már több mint 35 torta közül választotta ki a szakmai zsűri azt a süteményt, mely méltónak bizonyult a „Magyarország Tortája” kitüntető címre.

A neves cukrászmesterekből álló szakmai zsűri három fordulós értékelés után hirdette ki az idei győztest, mely nem más, mint a Szabolcsi almás máktorta, Pintér Zsolt, veszprémi cukrászmester alkotása.

A nyertes torta a rendkívül zamatos magyar alma és a hazai konyhák kedvelt és egészséges alapanyaga, a mák kombinációjával alkot harmonikus ízkombinációt, egy kis fahéjjal és vaníliával megfűszerezve.

A nagyközönség számára az idei Magyarország Tortáját a Parlamentben szervezett sajtótájékoztatón mutatták be, 2012. augusztus 14-én. Az eredeti receptúra szerint készült  tortát mindenki megkóstolhatta Szent István ünnepe alkalmából, 2012. augusztus 19–20-án a Magyar Ízek Utcájában, a budai rakparton. 
A Cukormentes almatorta egressel, Zila László süteménye lett Magyarország Cukormentes Tortája az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete közös versenyén, amelyet az idén hirdettek meg először.

Az összetevők közt nincs se fehér liszt, se fehér cukor, se mesterséges adalékanyag, se tartósítószer – így a torta nem csak cukormentes, de még egészséges is. 
Magyarország Cukormentes Tortáját szintén a Magyar Ízek Utcájában kóstolhatták meg először az érdeklődők. Egy szelet torta szénhidrátértéke 25,6 g, kalóriaértéke pedig 309 kcal.

A Magyarország Cukormentes Tortája zsűrije azokat a tortákat részesítette előnyben, amelyek nem a hagyományos cukrászsüteményeket igyekeztek lemásolni, hanem újszerű és kreatív megoldásokat vonultattak fel. Az ajánlott alapanyagok listáját Oláh Ibolya, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány dietetikusa és táplálkozástudományi szakértője állította össze. Az alapanyag válogatást illetően a pályázók bátran kísérleteztek az új alapanyagokkal és a korszerű, egészséges megoldásokra törekedtek tortáik elkészítése során.

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny zsűrijének tagjai Mautner Zsófia és Oláh Ibolya mellett Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány alapítója, Pöhm Rudolfné és Pataki János mestercukrászok, valamint Nagy Attila, a verseny főtámogatójának, a 77 Elektronika Kft-nek kereskedelmi igazgatója voltak. 

A program célja részben az, hogy megmutassa a kézműves cukrászok cukorbetegek iránti, valamint egészségtudatos táplálkozás iránti elkötelezettségét, valamint az, hogy ennek érdekében új, cukormentes recepteket és technológiákat is bevezessen a cukrászatokba. Magyarország Cukormentes Tortája nem csak a cukorbetegeknek lehet természetes alternatíva, hanem azoknak is, akik szeretik az édességet, de fontos nekik, hogy amit elfogyasztanak, ne cukorral, tartósítószerrel és finomított fehér liszttel készüljön.

{module 221}