Megalakult a Történelmi Kávéházak Szövetsége

Felállt a Történelmi Kávéházak Szövetsége. Görögországban alakult meg a múlt hét folyamán az a szervezet, amely a 100 év feletti kávéházakat fogja össze.

Megalakult a Történelmi Kávéházak Szövetsége

A felvétel egyik feltétele – a tiszteletre méltó fennálláson túl az -, hogy az adott létesítménynek ápolnia kell a hozzá fűződő kulturális életet. Ennek fényében lett alapító tag a Világ Legszebb Kávéháza, amely idén ünnepli 120. születésnapját, és amely az elmúlt 3 évben rendületlenül kitart a New York Kávéház kulturális értékeinek védelme és bővítése mellett.

A szövetség célja a szorosabb kommunikáció és egy jól működő üzleti hálózat kialakítása az európai kávéházak között. Feladata, hogy elősegítse a történelem, a kultúra megismerését, felcsigázza a turisztikai érdeklődést azon egyszerű oknál fogva, hogy a kávéházakban a kávé élvezete, a gasztronómia, a barátság, a kultúra és a hangulat mindig szoros egységet alkotott és alkot napjainkban is.

Az egyesület hidat kíván létrehozni tagjai között, mint a szabad vélemény-és tapasztalatcsere egyik fóruma. Ezzel is a különböző létesítmények rendezvényeinek presztízsét kívánják emelni, lehetővé téve azt is, hogy ezeket a különlegességeket és erősségeket minden országban megismerhessék az érdeklődők.

A múlt heti tárgyalássorozaton és sajtótájékoztatón jelen volt a párizsi Cafe Deux Magouts, a barcelonai Café de l’Opera, a krétai Kipos Café, a budapesti Centrál Kávéház és New York Café.

A szövetség 15 taggal indul – köztük van többek között a velencei Café Florian és a római Café Greco is – a további tagok belépéséről közösen döntenek a szövetség tagjai.

A hivatalos úton a Világ Legszebb Kávéházának képviselői találkoztak a krétai Chania (a szövetség megalakulásának helyszíne) város polgármesterével, a turisztikai hivatal elnökével, az UNESCO helyi képviselőjével, a magyar konzullal, valamint a helyi Kereskedelmi és Iparkamara elnökével.