Megérkezett az új Beaujolais

beaujolais_nouveauy_est_arrivéAz új időknek megfelelően nem postakocsival vagy folyami gályával, hanem az Air France lyoni járatának CRJ-1000-es típusú gépével érkezett Magyarországra az idei év első francia újbora, a legendás Beaujolais Nouveau. A világhírű francia újbort hagyományosan minden év novemberének harmadik csütörtökén nyitják ki illetve dobják piacra. Az elhivatott borszakértők szerint az új Beaujolais minőségéből következtetni lehet már arra, hogy milyenek lesznek a burgundi régió borai abban az évjáratban.

{module 221}

A Beaujolais körzet Burgundia legnagyobb bortermelő vidéke, nem kevesebb, mint 20 000 hektáron termelnek itt túlnyomórészt vörösbort. A legendás Beaujolais-t a „Gamay Noir á Jus Blanc” szőlőből készítik egészen a XV. század óta. Népszerűségét részben annak köszönheti, hogy bőtermő és viszonylag nagy tűrőképességű szőlőfajta, a vékonyhéjú bogyókból alacsony tannin tartalmú, gyümölcsös, de magas savtartalmú bort lehet készíteni. A Beaujoalis Nouveau divatja a XIX. századra tekint vissza Franciaországban és – hasonlóan a mi Márton napi vörösborunkhoz – hat-nyolc heti hordós erjesztés után kerül a palackokba. Az új Beaujolais-t minden év novemberének harmadik csütörtökjén, az idén tehát november 15-én juttatják el az éttermekbe és az üzletekbe.

A Beaujolais Nouveau divatja részben annak köszönhető, hogy az újbor kóstolásából a szakértő- és borszerető  közönség már következtethet annak az évjáratnak a várható  minőségére. Emiatt korábban gályákon, postakocsikon, később vonaton és autóval juttatták el az érdeklődőkhöz Burgundia újborát. A szomszédos Lyon mindig is helyzeti előnyt élvezett és ide érkezett először az újbor. A jet-korszak beköszöntével természetesen már nem számít szentségtörésnek repülőgéppel szétküldeni a világban a Beaujolais Nouveau-t.

„Az idei évben különösen kalandosra sikerült a Beaujolais Nouveau érkezése, mivel a lyoni repülőteret tejföl sűrűségű köd borította az induláskor, így az Air France járata csak némi késéssel, kora délutánra szállhatott le itt Budapesten.” – tájékoztatott Melles Botond, az Air France-KLM magyarországi vezérképviselője. Hozzátette: – „Mint minden bor, a Beaujolais Nouveau is érzékeny a rázkódásra, azonban a CRJ típusú sugárhajtású gépeink csomagterébe már szakértő kezek helyezték be a speciális boros kartonokat Lyon St. Exupéry repülőterén, nehogy akár a rakodás közben „megtörjön” az újbor. Az Air France magyarországi partnereivel és az Atout France-val közösen, valamint borszakértő magyar újságírókkal együtt vártuk, hogy vajon milyen bor tárul elénk a palackokból.”

A Beaujolais Nouveau ma már a francia idegenforgalom emblematikus reklámjának számít, november harmadik csütörtökén szinte az egész világ Franciaországról beszél és nincs olyan turista, aki Franciaországba érkezvén ne akarná megkóstolni ezt a bort. Csupán érdekességként említem, hogy a Beaujolais borvidéken 147 pince várja az érdeklődőket és ma ez a bor Franciaország egyik meghatározó exportterméke – mondja Elisabeth Parragh-Pataki az Atout France magyarországi képviselője.

Az Air France – igen stílusosan –  a budapesti repülőtérről egyenesen a fővárosi Pavillon de Paris francia étterembe szállíttatta a legendás újbort az első kóstolóra. A Beaujolais Nouveau az egyetlen vörösbor, amelyet illik lehűtve (optimálisan 11°C) feladni az asztalra, így érvényesülnek legjobban gyümölcsös aromái. A Beaujolais kifejezetten könnyű vörösbor, amelyet elsősorban aperitifként kínálnak, és jól harmonizál a különféle salátákkal, szárnyas ételekkel. A francia újbor számos Air France járaton is megtalálható ezekben a hetekben.

{module 221}