Vendéglátósok levele a Parlamenthez

Magyar Vendéglátók IpartestületeAz Országgyűlés Sport és Turisztikai Bizottságához a Magyar Vendéglátók Ipartestülete az alábbi levelet jutatta el, amelyben leírtakat a bizottság a napirendjébe felvett.

{module 221}

Országgyűlés Hivatala
Sport- és turizmusbizottság

Szalay Ferenc elnök úrnak
Budapest,
Széchenyi rkp. 19.
1358 Budapest,

2012. november 15.

Tisztelt Elnök Úr!

Kérjük az Elnök urat, hogy a bizottság kezdeményezze:

A 2009. évi CXIII. törvény 56. § (2) pontjával hatályba helyezett 110 § (7)** pontjának törlését, mivel az, szakmailag indokolatlan, és a gyakorlati életben betarthatatlan.

I n d o k l á s

Jelen formájában ez a törvény – a vendéglátó  iparra nézve – olyan elemeket tartalmaz, melyek alkalmasak arra, hogy a hatóság:

  • Kis értéket képviselő jövedéki törvénysértés esetén is, nagy összegű jövedéki bírság kiszabásával, megsértse a jogállamiság elvéből fakadó jogbiztonság és tisztességes eljárás követelményét.(lásd: Prof. Dr. Szabó Máté 2010. június 1.-i jelentését.)
  • A törvény 110 § (7) pontjára hivatkozva, a 117 § -ban foglalt intézkedési jogkörét alkalmazva, kis értéket képviselő jövedéki törvénysértés miatt is, vendéglátó egységeket, több hónapra bezárasson.

Javasoljuk – példaként – meghallgatni: Bozó Zsuzsát, a „Kaledonia Skót Pub” vezetőjét, (06-1-311 7611 ), valamint Kliment Ferencet, a „Siesta Cafe, dunabogdányi pisztrángos” tulajdonosát (06-30-914-1502).

Kovács László
A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke

Tájékoztató a vendéglátásban jelentkező, jövedéki törvénnyel kapcsolatos problémákról és módosító javaslatok a törvény egyes részeire

2012. november 15.

„Tudja-e Ön azt, hogy ha a marhapörköltbe vörösbort önt és a maradékot a palackban, a konyhában tárolja, akkor Ön megsérti a jövedéki törvényt és ezzel vendéglátó üzletének 60 napos bezárását kockáztathatja?”

Akár ez is lehetne a mottója, illetve végső  konklúziója a jövedéki törvénnyel kapcsolatban felmerült égető  problémáknak a vendéglátásban…

2012. október 17-én a Hoventa Kiállítás keretein belül a Magyar Vendéglátók Ipartestülete által szervezett Vendéglátós Konferencián megfogalmazódott legégetőbb probléma mindenekelőtt a jövedéki törvény betarthatatlansága volt, amelyre a nézőtéren ülők közül többen is elmondták saját esetüket, miszerint épp töltik a bezárási idejüket vagy épp azelőtt állnak.

A konferenciát követőn és annak hatására 2 lépés is történt már az ügyben. Egyrészt egyeztetés folyt a Nemzetgazdasági Minisztériumon belül Szatmáry Kristóf államtitkár és Dr. Balog Ádám adóügyekért felelős helyettes államtitkár között a törvény esetleges módosítási lehetőségeiről. Másrészt pedig Suller György Attila, a NAV vám- és jövedéki szóvivő (aki személyesen vett részt a konferencián) kezdeményezésére egy egyeztető tárgyalásra kerül sor a Jövedéki Főosztály képviselői, valamint a Magyar Vendéglátók Ipartestülete között.

A jövedéki törvény vendéglátásra vonatkozó szabályozásokkal kapcsolatban az általunk kifogásolt főbb problémák a következők:

– A pultban tárolt bontott üvegek szabályozása:

  • jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Jöt.) 110. § (7) bekezdésében foglaltak szerint jelenleg egy pultban – amely lehet akár 50 méter is –  egyazon italból maximum öt palack 0,75 literes és egy darab 1 literes vagy annál nagyobb palack tárolható. Így tehát egy diszkóban, ha van egy hosszú pult és abban két pultos dolgozik, akkor ott egy literes palackban nem lehet italt tartani, mert ha kettő van nyitva, akkor a vendéglátó megsérti a Jöt. vonatkozó előírását.
  • a törvény továbbá nem ismeri a termelő részlegek fogalmát, úgy mint konyha, illetve cukrásztermelő, így a borral vagy bármilyen alkohollal való főzés, illetve cukrászatok esetében az alkohollal történő süteménykészítés, majd a megbontott üvegek ezen részlegben történő hagyása szintén a Jöt. megsértését jelenti.

– A raktárban nyitott üvegek tárolásának tiltása:

Ez probléma és betarthatatlan például egy rendezvényi értékesítést követően, vagy egy mixer esetében, aki egy időben akár egyszerre több rendezvényre is kitelepül, majd visszatérve nem tárolhatja a raktárában a megbontott üvegeket anélkül, hogy a Jöt.-t megsértse.

A fentiek értelmében az alábbi indítványunk támogatását kérjük a bizottság tisztelt tagjaitól, hogy a betarthatatlan és nem életszerű törvényi szabályozások módosításra kerüljenek, elkerülve a további méltatlannak nevezhető üzletbezárásokat!

{module 221}