Megfontolandó füstölgés

Túlságosan szigorúTúlságosan szigorúnak tartja, de tudomásul veszi a parlament döntését a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosításáról Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) tiszteletbeli elnöke. „Sok ezer ember megélhetését és az állami bevételeket kockáztató törvény született ma, de tovább fogunk dolgozni annak érdekében, hogy a szabályozás következményeként minél kevesebb kár érje az állami költségvetést”- kommentálta a törvénymódosítás elfogadását a mintegy 56 500 vendéglátó vállalkozás érdekképviseleti szervezete.

{module 221}

Háber szerint a drasztikus következmények elkerülése, illetve a vendéglátóipar működésének zavarmentessége érdekében megfontolandó a törvény finomítása, melyben szakmai konzultációs partnerként részt tudnának venni. 

Háber Tamás, a MVI tiszteletbeli elnöke szerint a nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorításának következményeként nem fog érdemben csökkenni a dohányosok száma, viszont a vendéglátóhelyek komoly forgalomcsökkenéssel nézhetnek szembe, ami elsősorban a kiskocsmák és családi tulajdonban lévő kisvendéglők számára fog nehézséget okozni. Háber Tamás emlékeztetett arra, hogy a Századvég Alapítvány kutatása alapján komoly félelem fogalmazódik meg a vendéglátóiparon belül a jelenlegi, átgondolatlan szabályozás miatt.  
Felhívta a figyelmet arra is, hogy a kutatás szerint a vendéglátósok jelentős része hajlandó  lenne beruházni fizikailag elkülönített dohányzószobák kialakításába, vagy a legszigorúbb elvárásoknak megfelelő dohányzófülkék telepítésébe.

A tiszteletbeli elnök szerint még most sem késő szakmai konzultációkat tartani, hogy végül egy olyan kompromisszumos megoldás születhessen, amely hosszú távon valóban hozzásegítheti Magyarországot a dohányzás mértékének érdemi csökkentéséhez. A MVI egy olyan átlátható jogszabályi keret megalkotásában látja a megoldást, mely levonva a tanulságokat a nemzetközi tapasztalatokból szem előtt tartja mind a dohányosok, mind a nemdohányzók jogait és érdekeit, és biztosítja azt, hogy kisvállalkozások ezrei továbbra is képesek legyenek munkát adni.

{module 221}