Rövid hírek 2011.05.05

GSZT rövid hírekAndalúz ízek

Sajátos, érdekes és figyelemreméltó  módját választotta az Andalúz Kereskedelemfejlesztési Iroda, a térség propagálására. Mediterrán konyha versenyt hirdetett meg, amelynek során bárkinek lehetősége nyílik kipróbálni ügyességét, kreativitását a dél-spanyol konyha alapanyagainak felhasználásával. Az április 18-án induló versenyre bármilyen recepttel lehet nevezni – magyaros, spanyolos, vagy más nemzet konyhája ihlette étellel – az egyetlen kikötés, hogy a hozzávalók között legalább egy andalúz terméknek kell szerepelni. Május 8-ig kell a receptet feltölteni az Egy csipetnyi Andalúzia elnevezésű Facebook oldalra. A nyertesről közönségszavazás dönt, a szavazók között is kisorsolnak andalúz ajándékcsomagot.

{module 221}

Bíró Lajos, a Bock Bisztró vezetőséfje, Vajda Péter, a Dining Guide vezető szerkesztője mellett Martin Goldman andalúz mesterszakács is részt vesz a többi 13 nyertes recept kiválasztásában. A három legjobb receptet beküldő főzőkurzuson vehet részt, ételeiket május 27-én a sajtónak is bemutatják. Másnap kerül sor a Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskolában a verseny kiemelt programjára, Martin Goldman andalúz főzőkurzusára, ahol egy autentikus dél-spanyol menü elkészítésének fortélyait ismerhetik meg a nyertesek. 

*****

Lopásgátlóval ellátott törölközők

Az USA-ban már évek óta alkalmazott módszert átvették az európai szállodások, elsőként Londonban. Egyre inkább terjed a szállodai törölközők lopása, ezt kívánják megakadályozni az áruházakból ismert lopásgátló chippekkel. Számítások szerint havi több ezer dollárt lehet ezzel a módszerrel megmenteni.  

*****

MALÉV-központ a repülőtéren

Beköltözik a repülőtérre a MALÉV teljes vezetése és központja – a tervek szerint 2012 nyarára három felújított irodaépület várja a magyar légitársaság mintegy 600 alkalmazottját a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Erről írtak alá megállapodást a Budapest Airport és a MALÉV vezetői, miután mind a két társaság igazgatósága is jóváhagyta a projekt megvalósítását. Dr. Berényi János, a MALÉV igazgatóságának elnöke teljes mértékben támogatja a megtakarítások és a racionalizálás érdekében történő költözést. 
Évi közel egymillió eurót, vagyis több száz millió forintot takaríthat meg a MALÉV azzal, hogy az igazgatóság és a légitársaság irodai alkalmazottjai is beköltöznek a repülőtérre. A tervek szerint a MALÉV az 1-es és 2-es terminálok közötti háromemeletes épületekbe költözik vissza, ahol összesen 10 000 négyzetméternyi irodahelyiség várja majd a légitársaság dolgozóit. A korábban is a MALÉV által használt három épületből addigra csak az eredeti vasbeton szerkezet és a födém marad a helyén, a Budapest Airport mindent, még a korszerűtlen külső homlokzatot is lebontatja, teljesen kicserélik az épület gépészeti elemeit, a fűtést, az elektromos rendszert, a számítógépes infrastruktúrát, a víz- és csatornarendszert, de még a lépcsőházakat és a lifteket is. A felújítás teljes költségét a Budapest Airport állja, amelyet az Óbuda Építész Stúdió Kft. tervei alapján valósítanak meg. 
René Droese, a Budapest Airport ingatlangazdálkodási igazgatója a szerződés aláírásakor hangsúlyozta: „Számunkra is nagyon fontos fejlemény, hogy immár a nemzeti légitársaság is a repülőtérre helyezi át székhelyét, büszkék vagyunk arra, ezzel is hozzájárulhatunk a MALÉV hatékonyabb és eredményesebb működéséhez. Fél éven belül már a harmadik nagyszabású ingatlanbérleti szerződést sikerült tető alá hoznia a Budapest Airportnak, amelyek összességben nem kevesebb, mint 30 ezer négyzetméternyi terület használatát jelenti. Ez is jól mutatja, hogy a repülőtér területe egyre vonzóbb a piac számára, ezért folytatjuk a munkát és újabb ingatlanfejlesztéseket hajtunk végre.” 
Martin Gauss, a MALÉV vezérigazgatója így méltatta a megállapodást: „Kezdettől fogva fontosnak tartottam az új Malév központ megvalósítását, így különösen nagy öröm számomra, hogy néhány nappal ezelőtt aláírhattuk a repülőtér vezetésével az erről szóló megállapodást. Nagyon fontos lépés a MALÉV életében, hogy a Budapest Airport újabb nagyszabású fejlesztéseknek köszönhetően ismét méltó helyére, a repülőtérre költözhet a nemzeti légitársaság központja. Az új létesítmény lehetővé teszi számunkra, hogy a felső vezetés, az adminisztratív és irodai munkában dolgozók, valamit az üzemeltetési terület munkatársainak nagy része egyetlen modern központban dolgozhasson. Ez sokkal hatékonyabbá és egyszerűbbé teszi a Malév működését.” 

***** 

Fegyveres személyzet a Budapest-New York járatokon 

Légimarsallokat, azaz fegyveres hatósági védelmi kísérőket alkalmazhatnak a jövőben a Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok között közlekedő kereskedelmi repülőgépeken – amikor döntött az Országgyűlés a légimarsallok alkalmazásáról szóló magyar-amerikai megállapodás kihirdetéséről. Az egyezmény lehetővé  teszi, hogy a két ország között közlekedő kereskedelmi repülőgépeken fegyveres hatósági védelmi kísérőket, vagyis légimarsallokat alkalmazzanak, akiknek feladata a légi jármű, az utasok és a személyzet védelme – olvasható az indoklásban, amelyben szerepel az is, hogy a kormány a közeljövőben és középtávon nem tervezi légimarsall alkalmazását magyar lajstromozású repülőgépeken. 
Az American Airlines április 6-án indított közvetlen menetrendszerinti járatot New York és Budapest között a Malévval székmegosztási megállapodásban. 

***** 

Gundel franchise 

Mérföldkő nem csak a hazai éttermi franchise, de feltehetően az egész magyar vendéglátás világában is: március vége óta kézzelfogható valóság a Gundel franchise – megjelent az első franchise rendszerben működő Gundel étterem. A Budapest Airport, most megnyílt SkyCourt terminálján az üzlet kitüntetett helyen az indulási szint közepén kezdte meg működését. Az étterem adja a belső berendezést és az eszközök stílusát, a receptúrákat, de még a tálalás módját is, a választékról pedig az óriási reptéri tapasztalatokkal rendelkező vállalkozás magyarországi egysége az SSP Hungary Kft. dönt. 

***** 

SzeptEmber Feszt a Népligetben 

Immár hagyományosnak mondható  a néligeti helyszínen megrendezésre kerülő SzeptEmber Feszt, amelynek ez évi időpontja 2011. szeptember 2-4. Elkészült a SzeptEmber Feszt hivatalos koktélja is, amelyet április 5-én mutattak be a L.A.Bodegita étteremben megrendezésre került az I. Ararat-MNGSZ mixerbajnokságon.
Érdekességként közreadjuk a koktél receptjét, amelyet Csötönyi Norbert alkotott. Honey-Flower
– 2 cl Ani
– 2 cl Bacardi Limon
– 1 cl Cointreau
– 4 cl Happy Day kajszilé
– ½ mangó
– blender, díszítés: aszalt barack, aszalt meggy 
Megállapodás született a Magyar Jazz Szövetség és a SzeptEmber Feszt között arról, hogy 2011. szeptember 3-án, szombaton a Népligetben kerül megrendezésre a III. Magyar Jazz Napja. 
A III. Magyar Jazz Napja létrejöttének nem titkolt célja, hogy ez a nap kiemelten és széles tömegek előtt szóljon a magyar jazz világszerte elismert és foglalkoztatott előadóiról, kilépve a klubkoncertek világából. 
Tervezett fellépők:
Band of Gypsies Reincarnation
Full Playback
Deseő Csaba és barátai
Szakcsi Generation (Szakcsi Lakatos Béla, ifj. Szakcsi Lakatos Béla, Szakcsi Lakatos Róbert, Oláh Kálmán)
Vukán György: Spanyol Rapszódia (Berkes Balázs, Kőszegi Imre és a L.F.Z.E. Bigband közreműködésével)
United
Berki Tamás Band
A Jazzy Dalverseny 2011. különdíjasa Király Martina

***** 

FŐZDEFESZT- Első Hazai Kézműves Sörfesztivál 

A Főzdefeszt szervezői  összefogtak a Civilek a Palotanegyedért Egyesülettel és 2011. május 13-14-én pénteken és szombaton, a VIII. kerületi Mikszáth Kálmán téren tartják meg a másfeledik Főzdefesztet. Az Első Hazai Kézműves Sörfesztivál célja, hogy reflektorfénybe állítsa a lassan ismét magára találó hazai sörfőzést, és egy hétvégére összehozza a fogyasztókat, a kocsmárosokat és a sörfőzőket, hogy kóstoljanak és beszélgessenek, és szövetkezzenek a magyar sör jövője érdekében. Kulcskérdés a személyes jelenlét, ezért ragaszkodtunk hozzá, hogy a sörfőzők személyesen mutassák be a söreiket. 
Május második hétvégéjén 10 hazai kisüzemi sörfőzde hoz a fővárosba, több mint 200 hordó  sört. Itt lesz többek közt a messze földön híres, hétköznapokon csak Prágában és Miskolcon kapható, Tokaji Aszúval készült Korty, vagy a 10%-os békésszentandrási fekete, áfonyás sör, illetve a Főzdefeszt kedvéért dupla erősségűre főzött Köleses Sör. Vendégeik lesznek az osztrák Gösser a maga utolérhetetlen szűretlen árpasörével, a Zwickllel, a rozsnyói magyar Kaltenecker többek között egy füstölt sörrel, és a világklasszisnak számító, örök kísérletező prágai Pivovarsky Dům egy zöld színű, húsvéti csalános sörrel.  
A Mikszáth téri vendéglátóhelyek – akik voltak olyan kedvesek, hogy magukra vállalták a sörök kicsapolásának nehéz és sok szakértelmet igénylő feladatát  – különleges ételválasztékkal várják a vendégeket. A modern sörgasztronómiát a Malackaraj pultja fogja bemutatni. A színpadon délután szakmai beszélgetések lesznek, este pedig koncertek. A szakmai programon a Corvinus Egyetem Sör- és Szeszipari tanszékének docense, Vecseri Beáta, Vétek György söríró és Vaskó György, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének elnöke, illetve Bereczki István, az egyetlen magyar komlótermesztő fogja megtárgyalni a hazai kézműves sör múltját, jelenét és jövőjét a sörfőzők és sörbloggerek társaságában.  

***** 

Delfinidomítás a szállodában 

Kiss Róbert Richard szállodás könyvsorozatának 5. kötete Hawaii mesés szállodáit mutatja be.
Irány Hawaii! Az Egyesült Államok 50. tagállamának neve a gondtalan pihenés jelképévé  vált. A VLSZ 5. kötete elviszi Önöket Honolulu híres szállodáiba, a Waikiki parttól a világ legnagyobb kráteréig. Oahu szigetén a Kahala hotelben delfint idomíthatnak, aztán cápát etethetnek, de még afrikai pingvinekkel is lehet parolázni Mauin, a Hyatt Regencyben. Szörf, hula, tűztánc, barlangi baseball Hawaii csodás szállodáiban. Az igazi paradicsom című  fejezetben olyan trópusi hotelekről lesz szó, ahol mesés tengerpart várja a turistákat, kókuszpálmákkal, titokzatos őserdei ösvényekkel. 
A legszebb kilátás című  részben olyan hoteleket gyűjtött a szerző csokorba, amelyek szobáiból mesés a panoráma. Santorini tetejéről a tűzhányó kitörését követően szétszakadt sziget másik oldalát és a mélyben a tenger kék hullámait látjuk, Arizonában a vörös sziklákra nézhet az ablakunk, Az Ayers Rocknál pedig a híres monolitot csodálhatjuk meg. Tanzániában a Kirawirában pihenve a zebrákat figyelhetjük, Bhutánban pedig a „tigris fészkét”. 
A Dizájn, luxus, kreativitás fejezet az elegáns és érdekes szállodákról szól. Arkansas-ban egy malom épületéből csináltak hotelt, Szingapúrban a Fullerton korábban posta volt, Zürichben a Widder pedig városháza. Az egykori funkcióra még sok minden emlékeztet. 
A Pénz, hatalom, káprázat című részben egy orosz milliárdos törökországi csúcshoteljéről olvashatnak, és arról a szingapúri szállodáról, ahová 1930-ig ázsiai vendégek nem léphettek be. 

***** 

Hétszáz új étteremmel bővít a McDonald’s Kínában 

Kétezerre növelné kínai éttermeinek számát a McDonald’s. A cég, amelytől nemrégiben a Subway vette át a világ legnagyobb gyorsétteremlánca címet, a terjeszkedéssel vágna vissza versenytársainak.
A McDonald’s 2013-ig 700 új éttermet nyitna Kínában – közölte a MarketWatch. Az amerikai internetes gazdasági lap írása szerint a cég eddigi legnagyobb terjeszkedési tervét válaszként szánja a versenytársak felől érkező kihívásokra. Március elején derült ki, hogy a világ legnagyobb étteremláncának helyét a Subway amerikai szendvicsfranchise átvette a McDonald’stól. A Subway világszerte 33 749 éttermet nyitott 2010 végére, míg a McDonlad’s 32 737 üzlettel rendelkezik. Magyarországon még mindig a McDonald’s a piacvezető 100 étteremmel, amihez 37 McCafé társul. 
A McDonald’snak jelenleg 1300 egysége működik az ázsiai országban, ezt tervezik 2000 éttermesre bővíteni két éven belül – közölte a cég szóvivője, Betty Tian. A bővítéssel mintegy 50 ezer új munkahelyet hoznak létre. A McDonald’s az első éttermét húsz évvel ezelőtt nyitotta Kínában. A Yum Brands cég, amelyik 3800 KFC-t és Pizza Hutot üzemeltet Kínában, nemrégiben jelentette be, hogy növelné éttermeinek számát. Ennek jegyében előzetes ajánlatot tett a Little Sheep Group nevű cég megvásárlására, amely az egyik népszerű kínai étteremláncot működteti.

{module 221}