Megnyitott a Szamos új büszkesége

November 29-én megnyitotta kapuit a Vörösmarty téri Szamos Gourmet Ház, amely egyszerre cukrászda, kávézó és csokoládé manufaktúra. Új üzletében a Szamos bepillantást enged vendégei számára a kézműves bonbonkészítés folyamatába, és azt is megtudhatjuk, hogyan kerül a levegő a csokimikulásba.

 

{module 221}

A Szamos Gourmet Ház megnyitóján a család négy generációja jelen volt a nagymamától a dédunokáig. „Úgy érezzük, az új üzletünkben benne van minden, ami Szamos, az értékek, amelyeket képviselünk. A kézzel készült bonbon, sütemények, marcipánok, minden a legjobb anyagokból és minőségben, ezek olyan értékek, amelyeket büszkén vállalunk.” – mondta el Kelényi Gyula, Szamos Mátyás veje, a Szamos cégbirodalom vezetője és egyik tulajdonosa. Felesége, fiai és az alapító leszármazottai szinte mindnyájan a Szamosnál dolgoznak, mely a Gourmet Ház mellett 6 cukrászdával és 16 márkabolttal büszkélkedhet.

A Szamos új zászlóshajója a Gourmet Ház több, mint egy hagyományos cukrászda. Itt éppúgy megtalálja a helyét a kisgyerekes pár és a laptopos üzletember. Az állandó reggeli étlapon mindenki talál kedvére valót, legyen az egyszerű kávé-sütemény páros, vagy egy tartalmas angol reggeli. Délben a konyha a szezonalitásnak megfelelő ebédmenüt és bisztrójellegű a’la carte fogásokat kínál, a konyha főnöke Sándor Csaba chef, míg a jó kávéról Kovács Judit barista gondoskodik. Az étlapon olyan egyszerű fogásokat találunk, mint a saláták és bagettek, gulyás, és egy különlegesség: a bélszín chilis-csokoládé öntettel, sütőtök pürével. A napi ebédmenü korlátozott mennyiségben készül, szezonális, és dél és három óra között kínálják.

A cukrászda a klasszikus választék mellett kínál franciás és az osztrák-magyar monarchiára jellemző édességeket, tányérdesszerteket egyaránt. Az új üzlet tervezésekor a Szamos lehetőséget teremtett arra, hogy eddig rejtett műhelytitkokba nyerjünk bepillantást. A kézműves bonbonmanufaktúrát a megnyitón Máthé Barnabás Csokoládémester mutatta be. A teljes bonbonkínálat legalább 40 féle ízből áll, így karácsony előtt érdemes lehet megjegyezni, az egyedi bonbonválogatás kapós ajándék mostanában.

A Szamos receptek többsége Szamos Mátyás alapító leleményességét dicséri. Ahány darabka, annyi forma, annyi íz, annyi specialitás, megannyi meglepetés.

Az üzlet cégére a különleges látványt nyújtó, jókora csokoládéfa, melyen az ezüst ágak végén aranyló kakaótermések sötétedés után kivilágítva csalogatják a látogatókat. Ez a második darab a világon, az első a kölni Imhoff Csokoládémúzeumban található. Ennek a fának a megtervezésén és elkészítésén legalább tíz, a különleges kihívásokat kedvelő tervező, művész és kézműves iparos dolgozott.Az acélból készült fa 2.5 méter magas, súlya 220 kg, ágain 82 darab, aranyló kakaó gyümölcs helyezkedik el. A csokoládéfa alakja a misztikus életfára utal, gyökere, lombja és gyümölcse van, egyfajta teljességet jelképez.

A Gourmet Ház egyik népszerű figurája Artúr. Ki is Ő? Artúr egy bolygatógép, aki üreges csokoládéfigurákat gyárt, igen sokoldalú munkaerő, a szezonális igényeknek megfelelően tud mikulást, bárányt, nyuszit vagy tojást gyártani.

Az üzlet másik kedvence az életnagyságú marcipánlány, aki egy , a XVIII. században alkotó, francia festő –Jean-Étennie Liotard-  „A csokoládés lány” című, ismert festményén szereplő nőalak mása. A csokoládés lány szobra 70 kiló marcipánból készült, körülbelül 800 óra munkával. 

Az új üzletben januártól indulnak majd a csokoládéiskola kurzusai is, ahol a résztvevők a bonbonkészítésbe kóstolhatnak bele, megismerhetik az autentikus régi és a legmodernebb mai eszközök használatát, a technológiát és a mesterfogásokat. A tanfolyamok között lesznek villámgyors és alaposabb képzések, magyar és angol nyelven is.

A Gourmet Ház szépsége méltón illeszkedik a megújuló tőzsdepalota nyújtotta elegáns környezetbe. A Szamos cég kiemelt együttműködő partnere, a porcelángyártásban több mint 180 éves múlttal rendelkező Herendi Porcelánmanufaktúra.A falakat három, Domé Eszter képzőművész tervei alapján, porcelánlapokra, egyedi kivitelben készített nagyméretű „porcelánkép” díszíti, amelyeken egyszerre jelenik meg Herend és a Szamos hagyománytisztelete és megújulásra nyitott, modern lendülete. 

Érdemes ebbe a minden szempontból lenyűgöző cukrászda-étterembe betérni, megkóstolni az igazán merész kulináris ízeket és persze gyarapítani boldogság hormonjainkat!

{module 221}