Nemzetközi innováció az Orosházi Öblösüveggyárból

Nemzetközi innováció az Orosházi Öblösüveggyárból

Az Orosházi Öblösüveggyár tulajdonosa az O-I Magyarországon elsőként különleges belső mintázatú boros üvegeket mutat be, melynek segítségével a magyar borászok még egyedibbé és érdekesebbé tehetik boraik megjelenését.

Nemzetközi innováció az Orosházi Öblösüveggyárból

Az innovatív, fehér és rozé borok számára készített palackokat az Orosházi Öblösüveggyárban készítik, bemutatkozásként három variációban: a palackok nyakán található spirál-, hullám-, és a palack teljes felületén rombusz mintával.

A palack belső mintáját a borászok kreatív igényei és kérései alapján alakítják majd ki, így logó, felirat, vagy bármilyen különleges minta teheti majd egyedivé az üveget. Az első hazai minták 2014 decemberében készültek el az O-I öblösüveggyárában, melynek kialakításához 750 ml-es, menetes szájú Bordolese Nobile palackokra esett a tervezők választása. Az elegáns megjelenésű, magasságával is kiemelkedő 319 mm-es boros palackba fehér és rozé boraikat tölthetik majd magyar borászok.

A palack bemutatására az első együttműködő partner, a 2014-ben az Év Pincészetének választott Koch Borászat, melynek 2013-as Cabernet Sauvignon rozéja került az üvegekbe. Annak érdekében, hogy a bor minőségének vizsgálatát megkönnyítsék a palack nyakán alakították ki a spirál mintát, mely a palack tartalmának kiöntésekor bontakozik ki teljesen.

„Az O-I innovációival kívánja támogatni a pincészetek kreatív elképzeléseinek megvalósítását. Bízunk benne, hogy belső mintával ellátott palackjaink elnyerik a magyar borászok tetszését és egyre többen próbálják majd ki fehér és rozé boraik palackozásakor, hogy meggyőződhessenek arról, hogyan járulhat hozzá ez az új eljárás ismertségük növeléséhez és boraik népszerűsítéséhez” – mondta el Gyenge Éva az O-U Manufacturing  Magyarország Üvegipari Kft. kereskedelmi és vevőszolgálati vezetője.

Az egyedülálló eljárást néhány évvel ezelőtt az O-I fejlesztette ki és szabadalmaztatta. Az első belső mintával ellátott üveget – melyekbe sört töltöttek – az amerikai piacon mutatták be. Az üveg nyakán különleges spirál forma segítette elő a sör örvény-szerű kiöntését, ezzel is javítva a sör minőségét. Az üveg tulajdonságainak köszönhetően az üvegek valóban egyediek, hiszen az eljárás során nem készül két teljesen egyforma palack. Európában a palack újdonságnak számít – Csehországban egy helyi borászat bevonásával 2013 végén vezették be a piacra a belső mintázattal ellátott palackokat.