Portugieser du Monde Kóstolófesztivál 2023

Portugieser du Monde Kóstolófesztivál - gasztronómia

Nemzetközi portugieserszemlét és borkóstolót rendeznek Siklóson és Pécsen

Kilencedik alkalommal rendezik meg a fajta népszerűsítésére hivatott Portugieser du Monde nemzetközi borversenyt, illetve kóstolófesztivált április 14-én és 15-én Siklóson és Pécsen – közölték a szervezők az MTI-vel.

Közleményükben felidézték, hogy 2013-ban a Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin első alkalommal szervezte meg a fajtára fókuszáló Portugieser Du Monde borversenyt. Akkor még kizárólag villányi portugieserek kerülhettek be a tematikus kóstolóba, majd következő évben már nemzetközivé bővült a mezőny.

Közölték, hogy a borverseny azért kiemelkedően fontos, mert a portugieser, azaz kékoportó szőlőfajta és a belőle készült borok ugyan a közép-európai borkultúra szerves részei, ennek ellenére nagyon sok borvidék a fennmaradásáért és fejlődéséért küzd.

Az idei – a siklósi vár lovagtermében zajló – versenyre hét országból érkeztek nevezések. A megmérettetés keretében több mint hetven bort kóstol meg a nemzetközi zsűri, amelyben kilenc ország borszakértői foglalnak helyet.

Az ítészek négy kategóriában – fiatal és évjáratos, házasított és különleges portugieserek közül – választanak majd bajnokokat, míg a verseny másnapján Pécsen a nagyközönség is megkóstolhatja a nevezett italok nagy részét. A Dóm Kőtárban 24 standon több mint harminc pincészet mintegy hetven bora várja az érdeklődőket.

A baranyai vármegyeszékhelyen április 15-én a Magyar Bor Nagydíj 2022-es győztesei is bemutatják a Magyar Borszakírók Köre szerinti legjobb magyar borokat. Az eseményekről további részletek olvashatók a portugieserdumonde.com weboldalon.

MTI
fotó: Kóstolófesztivál facebook

Portugieser du Monde 2023

2023 április 15.
Pécs, Dóm Kőtár

Jegyek elővételben: 5900 Ft, a helyszínen: 7900 Ft.

A kóstoló fesztivál facebook esemény oldala

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .