Prohászka Béla a köztársasági elnöknél

2010.decemberében volt a EuroSkills verseny LisszabonbanNemrégen Prohászka Béla, az MNGSz elnöke, Sándor Dénes szakács, valamint Molnár Péter kíséretében a Sándor-palotában találkozhatott Schmitt Pál köztársasági elnökkel. Sándor Dénes a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának docensét a találkozó apropójáról kérdeztük.

{module 221}

2010.decemberében volt a EuroSkills verseny Lisszabonban, amely a különböző szakmák közötti Európa bajnokság és ahol magyarok elég szép eredményeket értek el több szakmában. Én a szakács szakmát képviseltem, és zsűriztem is odakint. A magyar szakács versenyzőnket Molnár Péternek hívták, én voltam a felkészítője, az MNGSZ pedig a szakmai szponzora. 

Milyen eredményt ért el a versenyzőnk? 

A tizenkilenc versenyzőből 12. lett, viszont a pontszáma kiemelkedő volt. 600 pontot lehetett maximum elérni, és aki 500 fölött teljesített, az úgynevezett Kiválósági Díjban részesült. Ennek az apropóján hívott meg minket Schmitt Pál egy köszöntőre az idei év elején. 

Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke is mesélt a találkozóról: Nagyon nagy megtiszteltetés volt, hogy a Sándor-palotában fogadott bennünket a Köztársasági elnök, aki hangsúlyozta, hogy mennyire fontos a jó szakmunkásképzés és a jó szakmunkás. Később kötetlen beszélgetés keretében az egészséges táplálkozás fontosságáról is beszéltünk. Elhangzott az is, hogy lényeges a magyar alapanyag jelenléte a közétkeztetésben, főként az óvodákban. De az éttermekben is fontos, hogy hogyan jelenik meg a magyar alapanyag. 

Kovács Tünde
MCOnet

{module 221}