Rövid hírek 2011.03.20

Ezredik rendezvény az IH RendezvényközpontbanEzredik rendezvény az IH Rendezvényközpontban

A megújult szegedi IH Rendezvényközpont életében most márciusban kerül sor az 1000. rendezvényre, ami közel 400 programot jelent évente koncertektől kezdve a bálokig, konferenciákig. Ez havi átlagban több mint 30 rendezvény, vagyis szinte nem telik el nap esemény nélkül. A március hagyományosan egy igen mozgalmas hónap. Minden évben ilyenkor csúcsosodnak a rendezvények, köszönhető ez annak, hogy a március a kulturális és az üzleti rendezvények számát tekintve is kiemelkedő. Ilyenkor alig találni egy-egy üres napot, és a szervezők csak azt sajnálják, hogy nem 50 napból áll legalább a hónap, hogy minden rendezvénynek jusson hely.

{module 221}

Az 1000. sorszámot az IH rendezvénynaptárában egy duókoncert kapta. A duó egyik fele Palya Bea a született, ízig-vérig előadóművész, akinek szó szerint minden porcikájában lüktet a zene, a másik pedig a fiatal dzsesszgeneráció talán egyik legismertebb ütőse, Dés András. Palya Bea és Dés András koncertjét március 23-án 19 órakor láthatja a közönség. A két kitűnő muzsikus előadása méltó ünneplése ennek a szép kerek számnak.

*****

Folytatódik a felújítás Eszterházán 

Újabb mérföldkövéhez érkezett a fertődi Esterházy-kastély felújítása: mintegy kétmilliárd forintos európai uniós támogatással folytatódhat a Nyugat-dunántúli régió és egész Magyarország meghatározó kulturális és építészeti örökségének, turisztikai nevezetességének a megújítása. A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága ezekben az években összesen több mint 8 milliárd forint európai uniós támogatást fordít épített örökségünk, műemlék  épületeink helyreállítására, és további mintegy 5 milliárd forint értékű fejlesztés vár támogató döntésre. A fejlesztések részeként újul meg többek között az edelényi kastély, a majki volt kamalduli remeteség együttese, a dégi kastélykert és a siroki vár, s e fejlesztési csomag része a fertődi Esterházy-kastély rekonstrukciója is.
Magyarország legnagyobb és a Világörökség részét képező barokk kastélyának a felújítása 2009 szeptemberében kezdődött el. Az összesen 1 milliárd 563 millió  forintos összköltségű, európai uniós támogatással megvalósuló beruházás részeként idén szeptemberre befejeződik a kastély homlokzatának a felújítása, megújul a lépcsőház, a földszinti nyári hűsölő és a nyári ebédlő, valamint befejeződnek az emeleti két díszterem restaurátori munkálatai is. Szintén a rekonstrukció első ütemének részeként májusra megújul az Esterházy-kastély páratlan díszudvara, valamint hamarosan elkészül a bábszínházi épület új tetőszerkezete is.

***** 

Szent Erzsébet zarándokút

A Szent Erzsébet Ház a Basilika Minor melletti épületétől indulva május 19-22. között Szent Erzsébet Zarándoklatot indított európai parlamenti és magyar parlamenti képviselőnők részvételével. A Sárospatak és Kassa városokat összekötő zarándokút egy új integráló ereje lehet a térségnek. Az új zarándokút egyszerre próbálja majd vallásos lelki élménnyel gazdagítani az arra vállalkozókat, s egyben turisztikai, vidékfejlesztési és kulturális lehetőségeket nyújtani az útvonalon található falvaknak. Az út az alábbi településeket érinti: Sárospatak-Bodrogolaszi-Komlóska-Erdőhorváti-Regéc-Telkibánya-Hollóháza-Fűzér, a szlovákiai oldalon pedig Alsómisle-Koksovbaksa és Kassa. Sárospatak kulturális és vallási szempontból is fontos célállomás, évente több százezer vendég érkezik ide. Kassával a most beinduló zarándokút mellett a mindkét városban megtalálható Rákóczi emlékhelyek is összekötik. 

***** 

Újabb Michelin-csillagos vendéglátás

Eredményt hirdetett a legszigorúbb étterem-kalauz. A Costes mellett már a budapesti Onyx is Michelin-csillaggal büszkélkedhet – jegyezzük meg, hogy a Costes is meg tudta tartani tavalyi csillagait.
Hagyomány és evolúció  randevúja Budapest szívében – hirdeti magáról mostantól a Michelin-csillaggal büszkélkedő Onyx, amely az V. kerület szívében, a Vörösmarty téren, a Gerbeaud épületében van.
Megfigyelhető tendencia a gourmet éttermek számának gyors növekedése Budapesten, ahol lett egy második, egy csillaggal ajánlott étterem, az Onyx, valamint 4 Bib Gourmand étterem is található – írja közleményében a Michelin-kalauz kiadója.
A lista szerintük tükrözi azt a trendet, hogy valamennyi országban megnőtt az igény a jobb ár-érték arány iránt. Az utóbbiért járó Bib Gourmand-minősítését megtartotta a budapesti Bock Bisztró, az Arcade Bistro, a Csalogány 26 és a 21. A kalauz leírásában hangsúlyozza, hogy ezt a kategóriát mindig az adott város árfekvéséhez igazítja, és nem a párizsi éttermi számlákhoz.
A Michelin maximálisan három csillagot oszt ki egy étteremnek. Leírásuk szerint egy csillag jelentése, hogy az adott étterem „nagyon jó saját kategóriájában”, kettő a „kiváló, visszatérésre ajánlott” helyeknek jár, míg hármat az az étterem kap, amely „egyedülálló, és csak ennek meglátogatásáért érdemes az adott városba elutazni”. 

***** 

130 tételből vakon

A Danubius Hotels 23 belföldi szállodája ismét szigorú zsűrizést követően választotta ki éttermi borait.2011. március 4-én a Hilton Budapest szállodában került megrendezésre az immár hagyományosnak számító Danubius Wine Selection verseny.A  zsűriben a szállodalánc szakemberei mellett neves meghívott borszakértők is részt vettek, többek között Alkonyi László a Borbarát magazin főszerkesztője, Módos Péter, a Borakadémia korábbi elnöke, Jakabbffy László, az Alabárdos étterem korábbi tulajdonosa, Kemendy László borász, Niszkács Miklós a Vendéglátás főszerkesztője, Kovács Antal és Fabók Mihály sommelier-ek.
130 tételből vak kóstolással, 100 pontos rendszerben került kiválasztásra az a 18 bor, amely 2011. áprilisától szerepel a Danubius Hotels Group minden magyarországi szállodájának borlapján. A legmagasabb pontszámot a Németh-féle, 2007-es évjáratú Virághegyi Kékfrankos érte el. 
A kiválasztott borok az alábbiak:
Mátrai Chardonnay (Bárdos)  2009
Dörgicsei Olaszrizling (Pántlika)  2009
Neszmélyi Sauvignon Blanc (Szöllösi)  2009
Nagyrédei Pinot Grigio (Bárdos)  2010
Neszmélyi Cserszegi Fűszeres (Szöllösi)  2009
Tokaji Furmint ( Tokaj Kereskedőház)  2010
Kunsági Kékfrankos Rosé  (Frittmann) 2010
 Egri Merlot (Egri Korona Borház)  2008
Villányi  Cabernet Sauvignon-Merlot Spicc (Vylyan)  2008
Szekszárdi Kadarka (Mészáros)  2009
Virághegyi   Kékfrankos (Németh)  2007
Szekszárdi Pinot Noir (Mészáros)  2009
Villányi Portugieser (Wunderlich) 2010
Szekszárdi Bikavér (Aranyfürt) 2007
Szekszárdi Cabernet Franc (Mészáros)  2007
Villányi Cuvée (Jekl)  2007
Tokaji Szamorodni édes (Gundel)  2001
Tokaji Aszú 3 Puttonyos (Gundel)  2004 

*****

Megjelent a balatoni fotópályázat

A Magyar Turizmus Zrt. Balatoni Regionális Marketing Igazgatósága „BALATON, SZÉP ÉS EGÉSZSÉGES” címmel fotópályázatot hirdetett meg az Utazás kiállításon. A pályázat célja a Balaton régió régi és új látványosságainak, hétköznapi és különleges pillanatainak, hangulatainak és színeinek a fotográfia eszközeivel történő megörökítése. A pályamunkákat a Magyar Turizmus Zrt. által felkért szakmai zsűri bírálja el, a zsűri három szakmai, valamint három kreatív díjat ítél oda: I., II., III. helyezett, emellett pedig a közönség által legjobbnak minősített fotó is díjazásban részesül. A fotópályázat hangsúlyos szerepet kap a Balatoni RMI kommunikációjában, a beérkezett alkotások felkerülnek a Balatoni RMI honlapjára, a www.gyereabalatonra.hu oldalra és facebook oldalára (Szeretünk Balaton), ahol külön galériában jelennek meg a fényképek.A pályaműveket a Magyar Turizmus Zrt. folyamatosan fogadja, a beküldési határidő: 2011. június 30.

*****

Csipkés  élmény 

A halasi csipkevarrás  élő hagyománya 2010. szeptembere óta szerepel a Magyar Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén és ezáltal  hivatalosan is a magyar kultúra védett szellemi örökségének része. Továbbá a MagyarBrands márkák előkelő listáján is szerepel a halasi csipke 2010-től.  Az 1935-ben épült Csipkeház, a halasi csipke bölcsője,  ma  a Csipkemúzeumnak ad otthont, ahol megtekinthető a halasi csipke 109 éves történetét bemutató állandó kiállítás: eredeti rajzok, a kezdeti színes, selyemszállal varrt csipkék, a több világkiállításon díjnyertes alkotások, a ’pápai ’ és a Julianna csipkék, a 60 féle öltésminta, az 570 munkaórával elkészült mellény és még sok szemkápráztató csipkecsoda. A múzeum látogatásakor lehetőség van  csipkevarrási bemutató megtekintésére és különböző álomszép halasi csipkék és emléktárgyak megvásárlására is.A Csipkemúzeum nem csak egyéni látogatókat fogad szívesen, hanem belföldről és külföldről érkező csoportokat is.
Nem mindennapi csipkés élményt nyújt az évről évre megrendezésre kerülő hagyományos Nemzetközi Csipkefesztivál, mely idén 12. alkalommal várja az érdeklődőket 2011. április 29. és május 15. között . A Csipkefesztiválon különböző magyarországi és külföldi csipkeműhelyek mutatkoznak be „Játék a leheletfinom cérnával” címszó alatt. A látogatók megismerkedhetnek a  csipke világának sokszínűségével: a különböző  csipketechnikákkal, a hófehér vagy  a színek keverésével létrehozott, hagyományos illetve a mai modern környezethez tartozó és  abba illeszkedő régi és új csipkealkotásokkal. A rendezvény díszvendége idén Vietnám lesz, így a látogatók bepillantást nyernek a vietnámi hímzés és csipkekészítés titkaiba is. 

***** 

Tüzérkonyha

A Magyar Hagyományőr Szövetség történelmi ihletésű ételek készítésének bemutatóját hirdeti meg a honfoglalástól napjainkig.A bemutató célja a magyar gasztronómia további népszerűsítése és gazdagítása. A tájjellegű  ételek felkutatása, új ételek megalkotása, s ezáltal az alkotókedv és a hagyományokból táplálkozó kultúra építése, ösztönzése, a hagyományőrző rendezvények színesítése, vonzóbbá tétele. A bemutató ételeket: bográcsos, sütő (kemencés, rostos, nyársas, serpenyős), leveses egytálétel, disznótor, történelmi ételek, áldos, tésztafélék, savanyúság és édesség kategóriában rendezzük.
A sor nincs lezárva, új  ötleteket is várnak a szervezők.
A bemutató helye: Tápióbicske, az 1849-es április 4-ei csata helyszíne
Ideje: 2011. április 4 (hétfő) 11-15 óráig
Nevezési feltételek: egyénileg vagy csoportos (hagyományőrző vagy népviseletes ruhákban vegyenek részt- de nem kötelező) receptleadással.
Tíz adag étel elkészítését  kérik.
Az ételek árusítása tilos!
Tűzifáról és alátétről mindenki maga gondoskodik
Érdeklődni és jelentkezni: Vér János, Vér Jánosné
Tápióbicske, 2764 Földváry K. út 6.
Tel/fax: 06 29 421 531
Mobil:
06 30 4019697
06 70 5455984

{module 221}