Szárnypróbálgatás

Mindennek az a húsz év az oka. Az a húsz év, amennyi konyhai gyakorlattal Anyukám rendelkezik. Mert bizonyos, hogy attól a húsz évtől lesznek sárgák a levesei, puhák a marhahusai, gyönyörűek a tortái, és ízletesek az öntött salátái.

Mit csinálok rosszul? Kérdeztem szerény 5-6 éves főzőtudományom kezdetén. Mert az nem volt egyszerű. Az első madártejem sós lett, mert felcseréltem az arányt a habba teendő csipetnyi só és a kiskanál cukor között. Az első aranygaluskám összeesett, mert az élesztőt a tejjel együtt melegítettem fel a gázon. Az első zöldborsólevesem pedig szintén éles kritikát kapott, amikor csak jónéhány leveskocka bedobásával lett íze.

Nem könnyű egy leánygyermek élete a mai viszontagságos konyhai körülmények között. Főleg, ha olyan példa áll előtte, mint Anya. Anya hétvégente is hatkor kel, és délelőtt tízre nemcsak hogy bevásárol, hanem már az ebédje is készen van. Én fél nyolckor ébredezem, 9-ig lusti, aztán roham a bolt felé, némi szöszmötölés, és csak délután három körül kerül valami az asztalra. Anya továbbá mindig tudja mit főzzön, míg én órákat toporgok a szakácskönyvek fölött. Na és a konyha! Ott káosz van mire végzek, mert valahogy mindig sikerül az összes kanalat összekennem, a lisztből havazást vározsolnom a padlóra, és a ki-kifröccsenő olajból ragadós elefántmintákat juttatnom a gáztűzhely mögötti csempére. Mindeközben látom magam előtt Anyát, amint két habarás között békésen elmosogat, kavar párat a vaníliakrémen, húst paníroz, megteríti az asztalt, és elolvassa az újságot.

Cselekednem kellett. Ezért olyan dolgokban törtem az élre, ami neki nem ment. Megtanultam hát kelt tésztákat, krumplis pogácsát és gánicát sütni, tésztát gyúrni, tiramisut, és csokiszalámit készíteni. Szinte észbe sem kaptam, Anya máris utolért.

Mit csinálok rosszul? Tehetném fel magamnak újra a kérdést, de reménytelen. Húsz év nagy idő, kár is vele versenyeznem.

Koseluk Anna

Csokiszalámi:

Hozzávalók: 30 dkg margarin, 30 dkg kristálycukor, 10 dkg keserű kakaó, 1 bögre víz, 50 dkg háztartási keksz, kevés kávé

A margarint egy nagy lábasban felolvasztjuk, beletesszük a cukrot majd a kakaót, elkeverjük, és beleöntjük a vizet. Addig főzzük, amíg sűrűsödni kezd. A kekszet kis darabokra tördeljük, meglocsoljuk a kávéval, és hozzáadjuk a margarinos masszához. Ha kész, celofánba öntjük, és szorosan feltekerjük. Ha kihűlt, hűtőbe tesszük, mint a szalámit szeleteljük.