II. János Pál – a turista pápa

90 évvel ezelőtt, május 18-án Wadowicében látta meg a napvilágot II. János Pál pápa. Wadowice a Małopolskie (Kislengyelország) régióban található. Ehhez a régióhoz sok szállal kötődött, ezért számtalan emlékhelyet kereshet fel a régióba látogató turista.

Ezek közül legfontosabb a szülőházából kialakított Múzeum, melyet az érdeklődők ingyenesen látogathatnak (nyitva tartás: május-szeptember 9:00 – 12:00, 14:00 – 18:00, október-április 9:00 – 12:00, 13:00 – 16:00, hétfőn ZARVA)

A szülőház melletti cukrászdában megkóstolhatják a pápa kedvenc süteményét a krémest.

Krakkóban – egész pápai útvonalat alakítottak ki emlékére – részletes leírást a www.lengyelorszag.travel honlapon találhat az érdeklődő.
Sokan nem tudják, hogy milyen nagyon szerette a természetet, a túrázást II. János Pál, ezért javasoljuk, hogy nyomában járják be a hegyeket – erről is a fenti oldalon találnak részletes útmutatót.

A hegyi ösvények 2 300 méter magasra mennek fel. Mindegyik a Tátrai Nemzeti Parkon, a természet géniusza által „tervezett” hegyi kerten át vezet.

Chochołowska Völgy (10 km hosszú, 920 m) Az év minden szakában gyönyörű és nagyon népszerű a lélegzetelállító tájak szerelmesei körében. A Chochołowska völgyből indulnak a magashegyi túraútvonalak, melyek a tátrai csúcsokra vezetnek: Rakoń (1879 m), Wołowiec (2064 m) vagy a Jarząbczy Wierchre (2137 m), ahonnan panoráma nyílik a lengyel és szlovák Tátrára.

Bieszczady – Poloninának nevezett kopár hegycsúcsok, a Kárpát Rengeteg erdőségein át vezető turistaútvonalak, a völgyekben pedig vendégszerető falvak tele faházakkal, templomokkal és ortodox szentélyekkel. A Bieszczadi Nemzeti Parkban 120 km-nyi természetjáró útvonalat jelöltek ki. Gyönyörű a „határmenti” útvonal is, a lengyel, ukrán és szlovák határon, 68 km hosszú, kb. 30 órát vesz igénybe a megtétele, legalacsonyabb pontja a Wysoki Groń, 905 m, a legmagasabb a Wielka Rawka, 1304 m.

A Szudétákat sűrűn szövik át a festői útvonalak. Némelyikük a ködös, a legmagasabb csúcsra a Śnieżkara (1 603 m) vezet, mások az Asztalos Hegyek (Góry Stołowe) között kígyóznak, kőlabirintusokban. A Szudétákon keresztül vezet az Európai Hosszútávú Turistaútvonal (E3), illetve az Orłowicz Fő Szudéta Útvonal, mely 350 km hosszan vezet Świeradówból Paczkówba, a Szudéták izgalmas, titokzatos nevű, legszebb vonulatain: a Góry Krucze, Sowie, Orlickie, Złote /Holló, Bagoly, Sas, Arany hegyek/.

Ezek voltak a Pápa kedvenc útvonalai.