Szennai Hurkafesztivál

A Márton-napi libalakoma után már-már azt hihetnénk, a kollektív eszem-iszom terén karácsonyig csend lesz. De erre egy somogyi falucska rögtön rá is cáfol, ugyanis Szennában november 19-én, szombaton immár ötödik alkalommal rendezték meg a hurkafesztivált, tehát a kulináris élvezetek szériája még mindig nem ér véget.

 

{module 221}

A hagyományos disznótorok elmaradhatatlan ételének ünnepe a XIII. Asztali Örömök Somogyban rendezvénysorozat utolsó állomása. A fesztivál népszerűsége kezdetektől töretlen, amihez a két évvel ezelőtt felállított sikeres rekordkísérlet is nagyban hozzájárult. A 2009. november 20-i mulatságon Szenna község 583 méter hosszúságú hurkájával új magyarországi és világcsúcsot állított fel.

Az idei fesztivált szokás szerint a pénteki hagyományos disznóvágás nyitotta, az alapanyagok feldolgozására pedig a másnapi összecsapásokon került sor. Bizony, hiszen a rendezvény egyben verseny is, ahol a jelentkezők különböző megmérettetéseken vethették össze tudásukat és gyorsaságukat. A versenyszámok között volt hurkatöltő és -kötöző bajnokság, sült és hideg hurkakészítés. A hangulatos összejövetelen a nevezők a legízletesebb hurka, illetve a leggyorsabb hurkatöltő és -kötöző címért folytattak ádáz küzdelmet egymással.

Amíg a csapatok a teknők és tűzhelyek mellett foglalatoskodtak, színes műsorok szórakoztatták az egybegyűlteket. A megnyitó után nyugdíjas és iskolás egyesületek előadásai követték egymást, majd ismerős dallamok csendültek fel a Grease-ből. Ebédidőben a fő attrakció, a zsűrizés vette kezdetét. A csalogató illatoknak és látványnak képtelenség volt ellenállni, a vendégek fenséges falatok elfogyasztásával áldozhattak a gasztronómia oltárán. A szokásos véres és májas mellett igazi különlegességek, mint a kukoricás, gombás, zöldséges és csokoládés hurkák is helyet kaptak az asztalokon. Majd az eredményhirdetésre került sor, hamisítatlan nyársdugó-versmondással megspékelve. A napot az Irigy Hónaljmirigy műsora és tombolasorsolás zárta.

Ízletes lakoma, zamatos helyi borok és pálinkák, falusias környezet, jó hangulat. Kell ennél több egy késő őszi nap tökéletes eltöltéséhez?

{module 221}