Testet öltött a szekszárdi borvidék borospalackja

Az O-I Manufacturing Magyarország Üvegipari Kft. és a Szekszárd Borvidék Nonprofit Kft. együttműködésének köszönhetően elkészült a borvidék borainak „hivatalos” üvege, amelyet a Szekszárdi Szüreti Napok hivatalos megnyitó ünnepségén mutattak be.

szekszárdi borvidék borospalackja

A palack célja, hogy egységes arculat és egységes borkészítési stílus legyen köthető a borvidék nagy boraihoz, valamint szimbólumot teremtsen az egyedi szekszárdi jegyeknek, melyek megkülönböztetik a borvidéket versenytársaitól. A közös boros üveget kizárólag a Szekszárdi Borászok Céhének tagjai használhatják majd, a minősített boraik palackozásához, melyeket teszt-kóstolással ellenőriznek. A boroknak emellett minőségi kritériumrendszernek is meg kell felelniük, így garantáltan csak a legkiválóbb borok kerülnek a palackba. Az első szekszárdi palackba töltött borok várhatóan 2015 első negyedévében kerülnek az üzletekbe.

A palack kialakításában aktívan részt vettek a Szekszárdi Borászok Céhének tagjai, akik szavazás során döntöttek a részletekről. A közös munka kiterjedt a palack minden paraméterének meghatározására, kezdve a burgundi formára épülő forma, a felirat, a város címerének használata, a szín és a súly meghatározásáig.

A 75 cl-es palack „uvag” színben készül, ami egy különleges ultraibolya sugarakat elnyelő színes üveg. Ez megvédi a borokat az UV sugárzás káros hatásaitól, ami különösen a vörös borok esetében fontos. Az üveg úgynevezett fúvó-fúvó eljárással készül. A speciális üvegipari eljárás lényege, hogy az 1600°C-on megolvasztott folyékony üveget vezetők segítségével belecsepegtetik a formába, melynek a tetején keresztül levegőt fújnak beléjük, így alakítva ki a palack formáját.

„Az O-I büszke arra, hogy az új, közös palack tervezésével és gyártásával hozzájárulhat a borvidék borászati stratégiájának megvalósításához. A szekszárdi borászok együttműködése példaértékű összefogás valamennyi magyar borrégió számára. Bízunk benne, hogy a sikeres munka, valamint az egymásba vetett kölcsönös bizalom eredményeképpen további borvidékek is csatlakoznak a közös palack hagyományának megteremtéséhez” – mondta el Szabó József, az O-I értékesítési vezetője.

„Nagy örömmel tapasztaljuk, hogy a Szekszárdi Borvidék borai egyre népszerűbbek, boraink ismertsége és elismertsége egyre nő. A piac, valamint a borkedvelők igényeit követve 2013-ban 465 különféle szekszárdi eredetjelölésű, vörös bor került forgalomba.  Bízunk abban, hogy a Borvidékünk számára készített egyedi palack segítségével egyre többen fedezik fel és szeretik meg különleges borainkat” – mondta Heimann Zoltán, a Szekszárdi Borvidék elnöke.