Új vállalkozóbarát rendelet a vendéglátásban

vendéglátó-tevékenység szabályozás

vendéglátó-tevékenység szabályozásEz év közepén új vállalkozóbarát, ugyanakkor az élelmiszerbiztonságot magas szinten garantáló  rendelet lépett hatályba a vendéglátó-tevékenység szabályozásának keretében – hangoztatta Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára Budapesten egy szakmai fórumon.

{module 221}

Az államtitkár úgy fogalmazott: a vidékfejlesztési miniszter a rendelet kibocsátásával szerette volna megkönnyíteni a vendéglátásban dolgozók helyzetét, ugyanis korábban három rendelet is szabályozta ezt a tevékenységi kört. A mostani rendelet egyszerűbbé, átláthatóbbá teszi a vendéglátóegységek munkáját, valamint egyszerűsíti az adminisztratív terheket is. Emellett pedig továbbra is magas szinten garantálja az élelmiszerbiztonságot.

Az új jogszabály így rugalmasabban lesz alkalmazható, és egyben illeszkedik az uniós direktívákhoz is.

Kardeván Endre a szakmai eszmecserét megelőzően az MTI-nek elmondta: az új rendelet egyszerűsíti többek között a különböző élelmiszertípusok szakosított tárolásának követelményeit, továbbá lehetőséget nyújt a kistermelői nyerstej átvételére, valamint egyszerűbbé válhat az élelmiszerminták tárolása is. Továbbá az új rendelet meghatározza a vadászati termékek vendéglátó-ipari felhasználására vonatkozó szabályokat is, ezek szintén egyszerűbbé válnak, azaz az elejtett vadak húsát az állatorvosi ellenőrzést követően közvetlenül is felvásárolhatják a vendéglátóhelyek.

További változás az is, hogy a vendéglátó-létesítményben előállított élelmiszer a vendégek ellátása mellett 40 kilométeres körzetben értékesíthetővé válik.

Az államtitkár ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a HACCP-rendszer, – azaz a veszélyelemzés kritikus szabályozási pontok szisztémája – továbbra is érvényben marad. Ez garantálja ugyanis az élelmiszerbiztonság megőrzésének további magas szintjét. Az alkalmazás ugyanakkor egyszerűbbé válik, mivel a HACCP rendszerét minden vendéglátóhely maga alakítja ki, azaz a vendéglátóhelyek sajátságosságaik alapján határozhatják meg azokat a kritikus pontokat, amelyek az élelmiszerbiztonság szempontjából fontosak, és így fokozottan kell azokat ellenőrizni.

Kardeván Endre jelezte azt is, hogy a vendéglátó-ipari szakemberekkel most ismertetett rendelethez kapcsolódóan készül a jó higiéniai gyakorlati útmutató is, amellyel teljessé válik az élelmiszerbiztonsági szempontból elengedhetetlen szabályok köre. Ezt a feladatot a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) szakemberei most végzik.

Az államtitkár közölte: az új rendelet megjelenése nem jelent anyagi többletterhet a vendéglátó-ipari vállalkozások számára, sőt a terhek könnyítése kevesebb kiadással is jár majd a jövőben.

A szakmai fórumon elhangzott: a vendéglátó-ipari szakemberek számára most ismertetett rendelet illeszkedik a Nemzetgazdasági Minisztérium azon programjába, amely keretében a vendéglátás általános helyzetén kívánnak javítani.

MTI

A Kormány 1317/2011. (IX. 19.) Korm. határozata a vendéglátás helyzetét javító intézkedésekről

A Kormány a vendéglátás helyzetének javításával kapcsolatos feladatok elvégzése érdekében elrendeli:

1. a helyes és ösztönző  kormányzati intézkedések kidolgozása és megalapozása, valamint a vendéglátás forgalmának jelentős növelése és jövedelmezőségének javítása érdekében szükséges, a vendéglátás egészére vonatkozó ágazati stratégia kidolgozását, bemutatva a szakma legfontosabb kitörési pontjait, alternatívát és iránymutatást adva ezek eléréséhez;

Felelős: nemzetgazdasági miniszter vidékfejlesztési miniszter, nemzeti fejlesztési miniszter, nemzeti erőforrás miniszter, közigazgatási és igazságügyi miniszter
Határidő: 2012. március 31.

2. a vendéglátással kapcsolatos jogszabályi környezet felülvizsgálatát – különös tekintettel a szabályozás optimális jogszabályi szintjének megállapítására, a vendéglátás szakmai feltételeire, a vendéglátó üzletek üzletkör és üzletprofil szerinti megkülönböztetése és minőségi védjegyrendszere feltételeinek szabályozására, a közétkeztetésben az élettani szükségletnek és a diétás igényeknek megfelelő szolgáltatás biztosítására – és a felülvizsgálat eredményének tükrében a megvalósítandó intézkedésekre vonatkozó javaslat elkészítését;

Felelős: nemzetgazdasági miniszter, közigazgatási és igazságügyi miniszter, vidékfejlesztési miniszter, nemzeti erőforrás miniszter
Határidő: 2012. június 30.

3. a Széchenyi Pihenő  Kártya keretében egy jól azonosítható, új, a vendéglátás forgalmának növelését célzó, 2012. január 1-jétõl bevezetésre kerülő béren kívüli juttatásra, valamint ezzel összefüggésben az étkezési utalványok szabályozására vonatkozó javaslat kidolgozását annak érdekében, hogy az állampolgárok az utalványokat a megfelelő célokra használhassák fel;

Felelős: nemzetgazdasági miniszter
Határidő: 2011. október 15.

4. a vendéglátó szakmai szervezetek bevonásával a vendéglátás jó higiéniai gyakorlatáról szóló nemzeti útmutató kidolgozását úgy, hogy az előírások könnyebb betarthatósága mellett az uniós jogban megfogalmazott élelmiszerhigiéniai elvárások teljesüljenek, továbbá annak részleteiről a vendéglátóipari egységek személyzete részére tájékoztató előadások megtartását.

Felelős: vidékfejlesztési miniszter, nemzetgazdasági miniszter, nemzeti erőforrás miniszter Határidő: 2012. március 31.

Orbán Viktor s. k.,
miniszterelnök

{module 221}