„Az év ökoturisztikai létesítménye 2011” díjak

A Nemzetgazdasági Minisztérium Turisztikai Főosztálya, a Vidékfejlesztési Minisztérium Környezet- és Természetvédelmi Helyettes Államtitkársága, a Magyar Turizmus Zrt.-vel együttműködésben pályázatot írt ki „Az év ökoturisztikai létesítménye 2011” cím elnyerésére. A pályázat célja az volt, hogy az ökoturisztikai létesítmények a kínálatuk látogató- és családbarát jellege alapján mérettessenek meg.

 

{module 221}

Idén második alkalommal adták át „Az év ökoturisztikai létesítménye” kitüntető címet, melynek díjátadó ünnepségére szeptember 27-én, a Turizmus Világnapja alkalmából került sor a budapesti Gerbeaud Cukrászda Arany Szalonjában. A pályázat kiírása és lebonyolítása a Vidékfejlesztési Minisztérium Környezet- és Természetvédelmi Helyettes Államtitkársága, a Nemzetgazdasági Minisztérium Turisztikai Főosztálya és a Magyar Turizmus Zrt. együttes közreműködésével valósult meg.

A díjakat e három szervezet képviselői, Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár, Dr. Nemes Andrea turisztikai főosztályvezető és Horváth Gergely vezérigazgató adták át. A cím elnyerésére ökoturisztikai létesítmények üzemeltetői (nemzetipark-igazgatóságok, erdőgazdaságok, önkormányzatok, társadalmi szervezetek, társas és magánvállalkozások stb.) pályázhattak, látogatóközpont vagy tanösvény kategóriában. 

A tanösvények, valamint a látogatóközpontok felszereltségének és szolgáltatásainak összemérése során azokat a látogató- és családbarát jelleget legjobban képviselő bemutatóhelyeket igyekeztek megtalálni, melyek a leginkább hozzájárulnak a látogatók megfelelő környezeti szemléletének kialakításához. A pályázat célja volt továbbá felhívni a figyelmet arra, hogy az ökoturisztikai létesítmények tervezésénél és kivitelezésénél a látogatók igényeit érdemes a jelenleginél is nagyobb mértékben figyelembe venni. Ez fokozottan érvényes az ökoturizmus kiemelt fontosságú célcsoportját képező családok speciális igényeire. A pályázatra az ország különböző tájairól összesen 21 db pályamunka érkezett.

A kiíró szervezetek kommunikációs tevékenységük során kiemelten kezelik mindkét kategória első három helyezettjét. A két kategória győztese korlátlan ideig használhatja „Az év ökoturisztikai látogatóközpontja 2011” és „Az év ökoturisztikai tanösvénye 2011” címet. 

Tanösvény kategóriában, első helyezést ért el a Szabics Bt. által üzemeltetett tiszaörvényi (Tiszafüred) Tiszavirág ártéri sétaút és tanösvény; második helyezést ért el a Bernecebaráti tanösvény – Sisa Pista nyomában, Ipoly Erdő Zrt.;harmadik helyezett a Saághy István Tanösvény, Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Látogatóközpont kategóriában, első helyezést ért el a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság által létesített tihanyi Levendula Ház Látogatóközpont;második helyezett a Szemlő-hegyi-barlang fogadóépület, Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság;harmadik helyezett a Turisztikai és Természetismereti Központ, Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.

{module 221}