Az uniós elnökség poharába

Ki gondolná, hogy egy Európai Uniós soros elnökség tisztségviselői között még a borfelelős is megtalálható. Magyarországon ez a felelősségteljes feladat Gál Hedvigre hárul. Persze, ha logikusan belegondolunk a politikusok is időnként gondterheltek, fáradtak és szívesen elfogyasztanak egy-egy pohár bort, de itt még ennél is többről van szó, hiszen a protokolláris ebédek, vacsorák kísérője a bor.

Az is tény, hogy ennél jobb alkalom ritkán adatik, hogy Európa vezetői hírét vigyék hazánk kiváló borainak.

Ezért nagy gonddal kiválasztották azokat a magyar borokat, amelyek Magyarországot „képviselik”.

A komoly szakmai zsűri vakkóstolással döntött arról, hogy a 250 hivatalos rendezvényen mely borok kerüljenek a poharakba. A borok kiválasztásánál jelentős szerepe volt Ruprecht László mesterszakácsnak, aki a soros elnökség gasztronómiai tanácsadója.

November 9. és 11. között a zsűri jó minőségű borokat és pezsgőket válogatott ki az állófogadásokra, a hivatalos vacsorákra, és 21 csúcsminőségű italt az informális miniszteri tanácsülésekre valamint egyéb magas szintű rendezvényekre.

A fehérborok között a Garamvári szőlőbirtok Vinárium Vincent Prestige Brut nevű bora, Légli Ottó Légli Gesztenyés Rieslingje, a Légli Kft. Landordja, Tóth Sándor Áldozói Zenitje, az Oremus borászat háromputtonyos Tokaji Aszúja, Szepsy István Tokaji Cuvéeje, a Disznókő borászat ötputtonyos Tokaji Aszúja kapott lehetőséget.

Csúcskategóriában tizennégy vörösbor kapott helyet: az Esterházy borászat Etyek kúria Pinot noirja, a Takler borászat Kékfrankos reserve-je, Szőke Mátyás és Zoltán Peresi Cabernet-je és Amerlot-ja, Thummerer Vilmos Vili papa cuvée elnevezésű bora, a St. Andrea borászat Egri bikavér merengője, a Frittmann testvérek Cabernet-Sauvignon Franc-ja, Gere Attila Kopár valamint Cabernet Franc Selection nevű nedűi, Tiffán Ede és Zsolt pincészetének Elysiumja, a Bock pincészet Bock Cuvée-je, a Gróf Buttler Egri Phantomja és a Koch borászat Cabernet Sauvignon Barrique-ja és Jégbora.