Kolostorból szálloda

2010. november 16-án ünnepélyes megnyitó keretében átadták a teljesen korhűen felújított sopronbánfalvi egykori pálos-karmelita kolostort. A régi épületekben oly gazdag Sopron talán legkevésbé ismert műemléke a pálosok hajdani kolostora Sopronbánfalván. Nem túlzás azt mondani, hogy itt több évszázados hagyománya van a visszavonult imának és meditálásnak. A ma Sopron-Kertvároshoz tartozó halmon egykor Szent Wolfgang – első királynénk, Gizella tanítója – remetéskedett. Emlékét a pálos szerzetesek ápolták évszázadokon át, akik számára Sopron városa 1482-ben kolostort alapított a Bánfalva fölé magasodó sziklán. A helyiek máig „Hegyi kolostornak” hívják, mivel egy magas dombon áll a Soproni-hegység erdőkkel tarkított peremvidékén.

A szigorú imádságos rendet 1950-ben feloszlatták. A kolostorban először idősek otthona, majd elmeszociális otthon működött, de az 1970-es évek közepétől üresen, elhagyottan állt az épület. A rendszerváltás után a karmeliták kapták vissza, de hamarosan úgy ítélték meg, hogy újjáélesztésére nincs lehetőségük. Így a kolostor üresen állt és állaga folyamatosan romlott, volt egyházi ingatlanként az újrahasznosítása óriási feladatot jelentett. Számos ilyen épület, mint a sopronbánfalvi egykori pálos-karmelita kolostor is, műemléki védettséget élvez, de átalakítás nélkül nem kaphat új funkciót.

2004 áprilisában a Hír Tv-ben elhangzott egy riport, amelyben a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány (KOGART) és a KOGART Ház létrejöttéről beszélt Kovács Gábor. Ezután a karmelita rendtől megkeresték Kovács Gábort, segítségét kérve a sorponbánfalvi kolostorépület megmentése ügyében. A KOGART alapítója, a művészetek hazai támogatója látatlanban igent mondott a kérésre, és megvásárolta az épületet, mely ezután évekig állt érintetlenül. A tulajdonos a vásárlás után hónapokkal utazott le Bánfalvára, és érezte át annak felelősségét, hogy milyen történelmi érték van a „kezében”. Néhány évvel ezelőtt megszületett a gondolat az értékmentésre, majd a régészeti feltárás, tervezés és a működtetési koncepció kialakítása után – részben pályázati forrásból – kevesebb, mint másfél év alatt lezajlott a teljes felújítás a 2 hektáros területen. A mintegy 1,2 milliárd forintos összköltségvetésből zajló, nonprofit célú fejlesztést Izland, Liechtenstein és Norvégia támogatta az EGT Finanszírozási Mechanizmuson keresztül. A projekt költségvetéséből a Norvég Alap 1,8 millió eurót, a fennmaradó kb. 55%-ot Kovács Gábor cége, a Nistema Kft biztosította. Így kerülhetett sor most az átadásra.

Az eredeti formáját visszanyert pálos-karmelita kolostornak sikerült olyan új funkciót találni, mely hiánypótló és összhangban van eredeti rendeltetésével. Egyedülálló elvonulási, oktatási és meditációs központtá alakították az épületet, melyhez a kolostor hangulata, puritán egyszerűsége tökéletes környezetet biztosít, miközben az épület szellemisége is sértetlen maradt. A felújítás nemcsak renoválást jelentett. Az épületben az egykori szerzetesi cellákból 23 fürdőszobával berendezett vendégszobát hoztak létre puritán berendezéssel, de a 21. századi igényeknek megfelelően. Az épület része továbbá egy különleges étterem, két meditációs helyiség, kerengők, egy előadó- és konferenciaterem, egy alkotó- és egy kiállító terem, egy könyvtár és további közösségi terek, melyek mind az ide látogatók, itt tartózkodók kényelmét szolgálják. Az épületet akadálymentesítették, liftet építettek be és mozgássérült szobát is kialakítottak, valamint a barokk kertek mintájára újratelepítették az ősfás parkot, helyreállítva annak egykori sétaútját is.

Az egykori szerzetesi cellákból utánozhatatlan hangulatú, szállodai színvonalú lakóhelyiségek jöttek létre. Nincs két egyforma szoba, a méret, a fürdőhelyiségek megoldása, az elrendezés, a kilátás minden lakóhelyiséget sajátos egyediséggel ruház fel. Az épületben 18 egyszemélyes és 5 kétszemélyes szoba kapott helyet. Választhatók a kolostor mellett futó útra és erdőre, a kolostor saját zárt parkjára, Sopronbánfalva kertvárosára, illetve az épület belső udvarára tekintő, hagyományos szerzetesi vagy új építésű szobák.

A kultúra és a művészetek jegyében az épületben állandó és időszakos kiállítások is megtekinthetők.

Mivel műemléképületről van szó, a kolostor felújítását építészeti és művészettörténeti tanulmányok, illetve régészeti feltárás előzte meg. A terveket két Ybl díjas építész, Magyari Éva és Pazár Béla készítette.

Az épületben a földszinten, az egykori Refektóriumban alakították ki az éttermet. Az elvonulási központ étkezője, illetve márciustól a külső vendégek számára is nyitott, a’la carte Kolostor Étterem különlegességeit az épület saját konyhája készíti majd. Ugyancsak különlegességként kell megemlíteni a speciálisan a megnyitóra palackozott „Özséb borá”-t a Gróf Buttlet Borászattól (Boldog Özséb a magyar kereszténység egyik legnagyobb alakja, a pálos rend megalapítója volt).