Zsolt főzött Vilmos hercegékre

Sok magyar szakember dolgozik külföldön, a gasztronómiában szinte az egész világon öregbítik hírnevünket.

Hampuk Zsolt (31)

Egyikük, Hampuk Zsolt (31), aki – amikor éppen nem a brit királyi család tagjainak készít ünnepi menüt egy esküvőn – a Hertelendy-kastélyszálló séfje. A magyar szakács egy svájci milliárdos szállodájában rendezett lakodalmon főzött a magas rangú vendégekre.

Hampuk Zsolt szabadidejében Michlein-csillagos éttermekben tökéletesíti főzőtudományát

– Mivel a munkahelyemet felújítják, szabadidőmben Michlein-csillagos séfek konyháiban tanulok. Most éppen Tobias Jochiméban, aki Arosában dolgozik egy hatcsillagos szállodában – mesélte Zsolt, aki nemrég egy svájci esküvőn nem kisebb emberek menüjét állította össze, mint Harry (28) és Vilmos (30) herceg, valamint ez utóbbi állapotos felesége, Katalin hercegné (31). – Azt, hogy rendkívül magas rangú vendégek is jönnek, két-három héttel korábban tudtam, de hogy pontosan kik, az az esemény előtti napig titok volt. Ekkor jöttek meg a vegyészek, akik mintát vettek mindenhonnan a konyhán, valamint az ételekből. Ezután egyedi azonosítókat kaptunk, amelyeket onnantól kezdve hordani kellett, anélkül nem engedtek volna a szálloda közelébe sem. Egy kolléga pórul is járt, mert otthon hagyta, és így mehetett vissza érte. Nagyon szigorúan vették a diszkréciót és a biztonságot. Se mobilt, sem fényképezőgépet nem vihettünk be – mesélte a fiatalember, aki négy napon keresztül figyelhette a világ talán leghíresebb családjának egyébként teljesen hétköznapin viselkedő tagjait, akik igazi fiatalok módjára élvezték a telet.

A tehetséges séf idehaza dolgozik, egy elegáns kastélyszálló konyháját vezeti

– Az esküvőn kívül síeltek, túráztak lovas szánon, de Katalin csak szánkózott. A tulajdonoscsaláddal laktak együtt egy 60 fős lakosztályban, amely gyakorlatilag a szálloda teljes legfelső szintje. Hozzávetőleg 3 ezer 500 négyzetméter.

Zsolt szívesen mesélt élményeiről, hiszen egy nagyon kedves családot ismert meg a brit hercegek személyében.

Vilmos feleségnek a várandós Katalinnak külön főztek

– Sokszor étkeztek, de figyeltek a változatosságra és a mértéktartásra. Az esküvőn is, ahol külön Katalinnak is készült pár fogás, a séfek ugyanis tekintettel voltak rá, hogy gyermeket vár. Katalin egyébként rendkívül kedves, tartózkodó. Figyelt arra, hogy senkit se sértsen meg. Visszafogottan szórakozott, és viszonylag hamar, a torta után vissza is vonult. Az itt-tartózkodása alatt sok halat, bogyós gyümölcsöt, mangót és marhahúst evett, de csirkét egyáltalán nem. A hercegi fivérek kicsit felszabadultabbak voltak, de természetesen a nagyon szigorú kereteken belül. Harry mindent megkóstolt, de csak módjával – árulta el a Hampuk Zsolt.

Bajkó Panka/Blikk
fotó: blikk.hu