A veszteség többé nem kelendő

Jelentős szigorítást vezet be az új adótörvény csomag a veszteség elhatárolásoknál. A korlátlan elhatárolás megszűnik, s csak adott szintig lehet igénybe venni azt. Tavaly 67 milliárd forint adót spóroltak a cégek az elhatárolással.

 

{module 221}

A most beterjesztett adócsomag több elemet is tartalmaz, amely a korábban elterjedt csalások, fél illegális ügyletek ellen lép fel. Ezek némelyike már korábban kiszivárgott, például a veszteségelhatárolás szigorítása. Jelenleg a veszteséget korlátlan ideig, előzetes engedélyezés nélkül viszonylag szabadon el lehet határolni − a korábban keletkezett veszteséget a később keletkezett eredményből könnyedén le lehet vonni.

A legfrissebb, 2010-es adatok szerint 35 ezer cég vitt át összesen 1784 milliárd forint veszteséget a következő évre − ez cégenként 50 millió forint. Az adóévben 30 ezer cég írt le veszteséget, összesen 352 milliárd forint értékben, ami cégenként 11,5 millió forint. Ezzel egy cég több mint kétmillió, valamennyi társaság pedig 67 milliárd forint társasági adót takarított meg.

Az adócsomag egyes intézkedései
Korábban bejelentett: Adójóváírás kivezetése− Szuperbruttó részleges kivezetése− Települési adó kivetésének lehetősége
Részleteiben most ismertetett: Veszteségelhatárolás szigorítása− Baleseti adó− Cafeteria-rendszer átalakítása
Új elem: Illetéktételek jelentős emelése− Regisztrációs adó átalakítása (emelése)− Bírságtételek emelése

A veszteségelhatárolás alapesetben egy ideiglenesen gödörbe került vállalat újbóli talpra állítását segítheti − legyen szó akár felvásárlásról, akár reorganizációról vagy csak egy válságos időszakról. Sok esetben azonban csak állt az ügyletek hátterében, hogy megspórolják az adót. Ehhez csak egy veszteséges céget kellett venni, majd egyszerűen el kellett határolni a veszteségét.

Amellett azonban, hogy szigorúbb lesz az elhatárolás menete − csak az adóalap ötven százalékáig lehet érvényesíteni −, az elhatárolásra nem is lesz mindig mód. A szabályozás ugyanis kiveszi annak lehetőségét, hogy a veszteséges cég mínuszát az új tulajdonos használja fel. Átalakulásnál a jogutód csak akkor határolhatja el a veszteséget, ha a cégben nem változik meg a többségi szavazati joggal rendelkező tag személye.

Ha ez mégis megtörténik, a veszteségelhatárolás feltétele az lesz, hogy a jogutód legalább két naptári éven keresztül ugyanazt a tevékenységet kell végezze − legalábbis jelentős változtatást ebben nem eszközölhet. Vagyis ha egy krumplifeldolgozó üzem vagyonkezelésbe fog, akkor bukja az elhatárolás lehetőségét. Cégeladásnál csak akkor nyílik lehetőség az elhatárolásra, ha az új tulajdonos a vásárlást megelőző két évben nem volt a társaság tagja − ezzel a kapcsolt vállalkozások közti játszmákat nehezíti meg a szabály.

{module 221}