Eltűnnek a játékgépek a játékadó miatt

Az 500 ezer forintos havi fix játékadó miatt néhány hónap alatt az ötödére csökkent a nyerőautomaták száma – írja a Világgazdaság. A lap szerint valószínűsíthető, hogy a nyerőautomaták drasztikus csökkenése miatt az adóemelés végül adóbevétel-kiesést okoz majd.

 

{module 221}

November eleje óta ötödére csökkent a nyerőautomaták száma az ötszörösére emelt játékadó miatt – írja a Világgazdaság. Schreiber István, a Magyar Szerencsejáték Szövetség elnöke a lapnak azt mondta, hogy 2011 harmadik negyedévének végén még több mint 22 ezer automata működött, januárban alig több mint hatezret regisztrált a hatóság, március elejére pedig a szám már négyezerre csökken.

Az elnök elmondta, hogy a pénznyerő ágazatban működő vállalkozások körében nagy a bizonytalanság, mert még mindig nem hozták nyilvánosságra a szerencsejáték-törvényhez kapcsolódó végrehajtási rendeletet. Schreiber István a Világgazdaságnak azt mondta: „Akik szüneteltetésre kényszerültek azért aggódnak, hogy mikor tudnak újra üzemeltetni, akik néhány géppel a piacon maradtak, azok azért aggódnak, hogy meddig tudják még a veszteségeiket finanszírozni.”

Az 500 ezer forintos havi fix játékadó az üzemeltető szemszögéből egyenlő volt a tevékenység betiltásával – írja a lap. A pénznyerő ágazatban hatalmas változást jelent majd, hogy minden pénznyerő automata úgynevezett központi – adóhatósághoz bekötött – szerveren keresztül üzemelhet majd.

Az elmúlt évben az adóhivatal játékadó-számlájára 62,465 milliárd forint folyt be, valamivel kevesebb a 2010. évi 62,689 milliárd forintnál – tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Világgazdaságot. A lap azt írja, hogy az idei első adatokat csak márciusban hozza nyilvánosságra a NAV, de valószínűsíthető, hogy a nyerőautomaták drasztikus csökkenése miatt az adóemelés végül adóbevétel-kiesést okoz majd.

A Szerencsejáték Zrt. ugyanakkor a foci Eb-hez időzítve hamarosan elindítja a megújult online sportfogadási oldalát, ami két-három éven belül akár évi több tízmilliárd forintos forgalmat hozhat – írja a Világgazdaság.

{module 221}