Díszvendég: Lengyelország

A Lengyel Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet 1997-től működik Budapesten.Fennállása óta részt vesz minden Utazás Kiállításon. Mielőtt megkezdte működését, a Budapesti Orbis látta el a feladatokat, s így Lengyelország mindig jelen volt ezen az eseményen.

 

{module 221}

Nagy megtiszteltetés számukra, hogy ez évben – immár másodszor – Lengyelország volt a kiállítás díszvendége, azért, mert ebben az évben az EURO 2012TM futball Európa Bajnokságot Lengyelország Ukrajnával közösen rendezi meg. Az Utazás Kiállításon ezért külön EURO 2012 –t bemutató is várta a látogatókat. Az EURO 2012. június 8-án kezdődik, a nyitómeccs Varsóban, az új Nemzeti Stadionban kerül megrendezésre.A további meccseket 4 lengyel városban, az új, e célra épült stadionokban játsszák, vagyis Varsóban, Wroclawban, Poznanban, illetve Gdanskban.

Ezekben a városokban, valamint Krakkóban is lesznek úgynevezett „Fan Camp”-ok-szurkolói területek, ahol az érdeklődő szurkolókat olcsó szállás, étkezési, sportolási, szórakozási lehetőségek várják, s természetesen ezeken a területeken hatalmas kivetítőkön közösen élvezhetik a meccseket.
Azért lesz Krakkóban is ilyen Camp, mert több csapat is Krakkóban fog lakni, s tréningezni. A résztvevő csapatok közül 13 Lengyelországban lakik
Az EURO 2012 –re látogatók „Polish Pass” segítségével kedvezményes közlekedési jegyeket válthatnak (mind az ország területére, mind a városokon belüli közlekedésre), szállást foglalhatnak.

Lengyelország természetesen a fentieken kívül is kínál látnivalókat, aktív sportolási lehetőségeket.  A lengyel nemzeti standon, az A pavilonban bemutatkozott  a Podlaskie régió, melynek  a területén található a lengyelországi  23 nemzeti park közül az egyik legrégebbi. A Białowieski Nemzeti Parkot az UNESCO Világ Bioszféra Rezervátumnak ismerte el és – egyetlen természeti objektumként Lengyelországban – felvette a Világörökség Listára.

A nemzeti parkoknak jelentős szerepük van a lengyelországi egészségturizmus kialakulásában, mivel gyógyüdülőhelyek lehetőleg mindig a jó tiszta levegőjű területekhez közel épültek ki. 40 gyógyüdülőhely rangot elért település van Lengyelországban, ahol magas színvonalú gyógyító, rehabilitációs tevékenységet folytatnak, illetve nagy figyelmet fordítanak a megelőzésre is. Wellness&SPA ma már szinte minden jobb szállodában várja a turistákat, üzletembereket, konferenciák résztvevőit.

{module 221}