Könnyített szabályozások a vendéglátósoknak

Könnyített szabályozások a vendéglátósoknakHosszú évtizedek után először mondhatjuk el, hogy vendéglőbarát kormányzatunk van, ugyanis július 1-jétől számos olyan enyhítést vezettek be, ami könnyíti a bürokráciát és az üzemeltetést. Ezeket ismertette Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár, valamint Szatmáry Kristóf belgazdaságért felelős államtitkár.

{module 221}

Az érvénybe lépő új szabályozás megfelel az európai előírásoknak és nem fog nagyobb terhet róni a vendéglátásra, mint a nyugat-európai rendelkezések. Természetesen mindkét államtitkár kiemelte, hogy a könnyítések nem veszélyeztethetik a fogyasztók egészségét és biztonságos élelmiszerhez való jogát.

A jövőben könnyítik a HACCP előírásait, enyhítik az anyaghányad nyilvántartást, a fagylalt előállításának és fagyasztásának szabályait, az ételminta tárolását, könnyítik a fekete és fehér mosogatás időbeni szétválasztását, és a jövőben az egy hőmérsékletű hűtést igénylő termékeket elkülönített, de egy hűtőszekrénybe tárolását.

Lehetővé vált a vendéglátóipari termékek tovább értékesítése 40 km-es körzeten belül.

2013. augusztus1-ig haladékot adtak az elkülönített személyzeti mellékhelyiségek kialakítására.

Egységesíteni kívánják a bírságolások országon belüli alkalmazását is.

A vendéglátást érintő  valamennyi új jogszabály megtekinthető a Magyar Közlöny 2011. június 30-i számában.

{module 221}