Krémest papírból?

Krémest papírból?Az Európa Tanács egy uniós irányelvhez kapcsolódó végrehajtási rendelete szerint 2011. július 1-től 25%-os áfát kell felszámítani az éttermekben és a cukrászdákban elfogyasztott sütemények, pizzák, egyebek után. Ha a vásárló elviszi a terméket, arra továbbra is marad a 18%-os, kedvezményes adókulcs. A szolgáltatás jellegéből adódik, hogy a helyben fogyasztáshoz felszolgálás, terítés, megfelelő környezet kell.

{module 221}

Pataki János, a Cukrásziparosok Országos Szövetségének elnöke igyekszik elérni a Nemzetgazdasági Minisztériumnál, hogy törölje el az új áremelést. A cukrászok nem tudják lenyelni, sem átterhelni a fogyasztókra az új adót. Igaz, csak 10-20 forint különbségről van szó, de a változtatás keményen terheli eladót és vevőt egyaránt. Ha a rendelet hatályban marad, az a magyar vendéglátás halálát jelenti – véli az Ipartestület.

Éppen a nyári szezon elején sokak számára nem is egyértelmű a rendelkezés, mert mi van az állóvendéggel vagy a tölcsérbe töltött fagylalttal? Hová tartozik? A fagylaltot nem a helyiségben ülve szokták elnyalogatni. A vendéglátók egyáltalán nem óhajtanak árat emelni, így is kevesebb a fogyasztó. Az új uniós jogszabály miatt torkunkon akadhat a sütemény. Egyre kevesebben fognak családdal vagy barátokkal beülni egy pizzériába vagy a cukrászdába.

TTG

{module 221}