Pénztárgépbe bújt NAV

Az adóhatóság az új típusú pénztárgépekről beérkező adatok révén részletesen rálát a kereskedők tevékenységére, az adatok rendszerezésével, elemzésével, időbeli összehasonlításával visszaélési sémákat fedezhet fel, kimutathatóvá válnak a legális üzletmenettől látványosan eltérő adatok – írja az adózóna adózási szakportál.

Pénztárgépbe bújt NAV

Gyanús tételmozgások, illetve gyanús használatra vonatkozó mintázatok kereshetők és sok szempontból támogatást kaphatnak az operatív ellenőrzések támogatása.

Emellett a pénzkészlet ellenőrzéssel kimutatható a pénztárgép – amely a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal online kapcsolatra képes – kasszájában lévő pénzkészlet-növekedés és pénztárgépben rögzített bevételek közötti eltérés, másrészt próbavásárlást lehet végezni.

Az új típusú pénztárgépek rendszerére való áttérést a hivatkozott rendelet több fázisban valósítja meg. Az új pénztárgépek bevezetésének ütemezése, átállási szakasza azt jelzi, hogy az adóhatóság nem nyújtaná túlzottan a folyamatot események gyors sorrendjét jelzik.

A NAV 2013. március 10-ig honlapján közzéteszi azon pénztárgépek engedélyszámát, típus megnevezését, amelyeket a pénztárgéphasználatra kötelezett adózók 2013. június 30-át követően nem használhatnak. A pénztárgép használatára kötelezett adózó, elektronikus naplóval nem rendelkező, hagyományos pénztárgépet 2013. április 30-ig üzemeltethet.

A pénztárgéphasználatra kötelezett, elektronikus naplóval rendelkező, hagyományos pénztárgépet használó adózó 2013. július 1. és 2013. december 31.között adatszolgáltatási kötelezettségét az elektronikus naplófájlok elektronikus úton történő megküldésével teljesíti az állami adóhatóság felé.

/hvg.hu/