Megkezdődhet a Szakmai Útlevél tesztelése

Ágazati Párbeszéd BizottságA Turizmus-Vendéglátás Ágazati Párbeszéd Bizottság képviseletében Kovács Pál vett részt az EFFAT-HOTREC Társadalmi Párbeszéd Irányító Testületének június 8-i ülésén, Brüsszelben. Az ülésen Kerstin Howald, az EFFAT Turizmusért felelős főtitkára bejelentette, hogy a QSP Projekt (Qualifications and Skills Passport – Szakmai Útlevél) tesztelésére a munkacsoport egymillió eurót kap az Európai Bizottságtól a kétéves teszt időszakra.

{module 221}

A HOTREC (Európai Hotelek, Éttermek és Kávézók Szövetsége) és az EFFAT (Szakszervezetek Európai Szövetsége az Élelmiszer, Mezőgazdaság és Turizmus Ágazatban) másfél évtizede kezdte közösen kidolgozni a szakmai útlevelet, melynek segítségével a szabad munkaerő áramlás során az EU-ban könnyebb lesz a munkaadóknak eligazodniuk a potenciális alkalmazottak alkalmasságát illetően, és a munkavállalók egyszerűen tudják igazolni képzettségüket, szakmai tapasztalatukat.

Az Európai Bizottság a következő hetekben dolgozza ki az elvárásait, melyeket a két éves periódus alatt teljesíteni kell. A QSP tesztelésében résztvevő 4 ország: Magyarország, Olaszország, Franciaország és Spanyolország.

{module 221}