MUISZ tavaszi közgyűlés

Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők SzövetségeNagy részvétellel megtartotta tavaszi közgyűlését a MUISZ, amelyen ezúttal felszólalt néhány társintézményi vezető is. Elsőként Horváth Gergely az MT Zrt. vezérigazgatója ismertette a részvénytársaság második félévi terveit és az együttműködés lehetőségeit az utazási irodákkal. Kiemelte, hogy évente négy milliárd forintot költenek el a magyarok külföldi utazásra, ezért a célkitűzéseik sorában előkelő helyet foglal el a belföldi turizmus élénkítése.

{module 221}

Ugyancsak kiemelt feladat –  az élet adta kihívásnak megfelelően, az online marketing tevékenység fejlesztése, mert az MT Zrt. kutatásai szerint ma már a hazai lakosság 60%-a az utazási célok kiválasztásánál az internetről tájékozódik, sőt 25%-uk ott is foglalja le a helyet. 
A külföld felé szóló országimázs a gyógy-turizmusra épül. 

Örömmel fogadta a hallgatóság, hogy a részvénytársaság Study Tour pályázati alapot kíván létrehozni, amelyhez akár 50%-os támogatást is kaphat a jövőben az utazási iroda. 

Felszólalt Molnár József a BTSZK ügyvezető igazgatója, aki a megújult BTSZK működését mutatta be és jelezte, hogy ők lesznek a budapesti TDM központja is. A közeljövőben a műjégpályánál újabb információs irodát nyitnak. 

A kultúra és a turizmus elválaszthatatlan egymástól mondta Káel Csaba a Művészetek Palotájának új vezérigazgatója, kiemelve, hogy a MÜPA-nak még nagyobb szerepe lesz az idegenforgalomban. A MUISZ első féléves munkáját Molnár Gabriella elnök foglalta össze a tagok előtt. Sajnálatosnak nevezte, hogy az utazási irodai rendelet ügyében 2009. októbere óta nem történt előrelépés és Horváth Endre államtitkár váratlan májusi távozása is lelassította a folyamatot, mint ahogy ugyancsak ez okból nem történt előrelépés az irodákat érintő adórendelet és a tervbe vett kodifikációs bizottság létrehozásában sem. 

Jogi értelmezéseket vetett fel a MUISZ a SZÉP Kártyával kapcsolatban, mert megítélésük szerint, ha a szállodák önmaguk nevében szolgáltatásokat vásárolnak vendégeiknek, akkor ez már megfelel a feketeszerződés fogalmának. Évek óta visszatérő probléma a jogosulatlan utazásszervezés, az iskolai kirándulások pedagógusok által történt szervezése. A külföldi és belföldi autóbuszosok feketeszervezése. 
Előrelépést jelent viszont a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestületével (NIT Hungary) a közelmúltban aláírt etikai kódex.

Ugyancsak felújították a Magyar Szálloda Szövetséggel tíz évvel ezelőtt aláírt Code of Conduct-ot, amelyben a szerződő felek tartózkodnak egymás ismert partnereinek elcsábításától. 

A MUISZ levélben hívta fel a Főváros felelős polgármestere figyelmét, a Budapest turizmusát nehezítő gondokra, mint például buszok parkolása, reptéri gyorsvasút hiánya, nyilvános wc-k hiánya, grafitik, a repülőtéri taxi ügye, stb. 

Új tagot választott a Kongresszusi és Rendezvényszervező Szakbizottság Révhegyi Zoltán (CongressLine) személyében, aki Baumann Irént (Bridge Tours) váltotta. 

Új póttagja van a Közgazdasági Bizottságnak. Hajdú Attila (STA Travel) váltotta Pamuki Máriát. 

Molnár Gabriella a MUISZ elnöke átadta Kiss Hajnalkának a szombathelyi Neckermann iroda munkatársának az idei Év Ifjú Utazási Irodásának Díját.

{module 221}