A Turizmus-Vendéglátás ÁPB: 2010.

Ágazati Párbeszéd BizottságAz alábbiakban közreadjuk az Ágazati Párbeszéd Bizottság 2010-ben végzett munkájának kiemelkedő tevékenységeit.

A Turizmus – Vendéglátás ÁPB állásfoglalása és magyarázata mellékletként bekerült az Ágazati Kollektív Szerződésbe a 11§ (7) bekezdésében rögzített „szezon”, „idénymunka” fogalmak alkalmazásához.

A Széchenyi Terv ágazati véleményezését kialakítottuk, megküldtük, egyeztettük a turizmusért felelős helyettes államtitkárral.
A Turizmus-Vendéglátás ÁPB október 13- plenáris ülésén Dr. Horváth Endre gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár beszámolt a turisztikai szervezeti rendszer átalakításának terveiről, a változó adószabályokról, a turizmus törvénnyel kapcsolatos tudnivalókról. A Bizottság társelnökei megegyeztek Dr. Horváth Endrével, hogy az adótörvények, a költségvetési törvény turizmus-vendéglátás ágazatot érintő hatásairól további egyeztetést tartanak az ÁPB következő plenáris ülésén.

A Turizmus-Vendéglátás ÁPB a 2009-ben készíttetett tanulmányok felhasználásával a következő konferenciákat tartotta 2010-ben, a „Válasz a válságra” konferenciasorozat keretében:
„A szállodai értékesítési tevékenység hatékonyabbá tétele”
„Szállodai hatékonyságnövelés online megoldásokkal”
„Vendéglátóhelyek hatékonyságnövelése online marketing megoldásokkal”
„A szakképzés ágazati helyzetének áttekintése”

A rendezvénysorozat európai fórumokon is nagy érdeklődést váltott ki.
A Bizottság tagjai aktívan részt vettek az EU ÁPB munkájában
EFFAT-HOTREC Irányítótestületi üléseken és plenáris üléseken
Qualifications and Skills Passport (Szakmai Útlevél) – konferencián, ill. munkabizottsági ülésen
EFFAT-FERCO EU ÁPB Közösségi Étkeztetés munkabizottsági üléseken

A Közösségi Étkeztetés EU ÁPB brüsszeli pályázatot nyert a higiéniai kézikönyv oktatási anyagának elkészítésére, a munkákat végző munkacsoportban Magyarország munkaadói és munkavállalói oldalon is helyet kapott.

EU-s, Turizmus-Vendéglátás témájú konferenciákon:

„Szociális Párbeszéd a szezonális vándorlás felelős irányításáért a gazdasági válság idején a turizmus szektorban” – GWU (General Workers Union) konferencia,
Málta Európai Turizmus Fórum,
Málta ILO Globális Párbeszéd Fórum „Új fejlesztések és kihívások a Vendéglátás és Turizmus szektorban”, Genf

A Bizottság tagjai 2010. évben is folytatták a Földművelésügyi Minisztérium szakbizottságával a vendéglátást és közösségi étkeztetést érintő „Jó Higiéniai gyakorlat” kialakítását az EU irányelveknek megfelelően, illetve az Ágazati Párbeszéd Bizottságok Tanácsának különböző bizottságaiban.

Az ÁPB szerződést kötött a GSZT- Gasztronómia, Szálloda, Turisztika című, havonta kétszer megjelenő internetes újsággal, havi egy, az ÁPB munkájáról, egy-egy rendezvényéről, illetve EU ÁPB-s tevékenységéről szóló cikk megjelentetésére.

Az ÁPB „A szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás ágazat jelene és jövője a 2010-2011-es adóváltozások tükrében” – címmel ágazati elemzést készíttetett, mely alapvető fontosságú a jövő évi hatékony ágazati egyeztetéshez.