A Don Carlossal nyitja meg az idényt a milánói Scala

Don Carlos, milánói Scala - kultúra

A milánói Scala operaház idényét az olasz zeneszerző, Giuseppe Verdi lenyűgöző művével, a Don Carlossal nyitja meg. Az ünnepi előadás hagyományosan december 7-én, a város védőszentje, Szent Ambrus ünnepnapján kerül megrendezésre.

A 1884-ben bemutatott operát Verdi eredetileg a párizsi operaháznak írta franciául öt felvonásban, de később elkészítette a rövidebb olasz változatot is. Az idei előadás az eredeti, négyfelvonásos olasz változatot fogja bemutatni, hűen az 1884-es bemutatóhoz.

Az opera hat órakor kezdődik a milánói Scala impozáns épületében és a nézők négy órás előadás során élvezhetik Verdi remekművének. A Don Carlos kilencedik alkalommal nyitja meg az operaház szezonját és ezúttal karmesterként Riccardo Chailly, az operaház zenei igazgatója vezényel. A rendezői feladatokat Lluís Pascal látja el, akinek ez a harmadik rendezése a Scalában.

Az előadás főszereplői Anna Netrebko és Francesco Meli, akik hatodik alkalommal lépnek fel a milánói operaházban. A díszleteket Daniel Blanco tervezte, míg a jelmezeket az Oscar-díjas Franca Squarciapino alkotta meg, így garantálva a látványos és magával ragadó előadást.

A milánói Scala idénynyitója hagyományosan politikai és kulturális eseménynek számít, azonban az idei évben az olasz államfő és miniszterelnök más elfoglaltságai miatt nem lesznek jelen. A nézőtéren mégis számos jelentős személyiség ül majd.

Az eseményt a RAI olasz közmédia televíziós, rádiós és internetes csatornáin keresztül közvetítik, így az opera szerelmesei otthonról is élvezhetik a grandiózus előadást. A Scala nyitó előadását hagyományosan Milánó egész területén közvetítik kivetítőkön, így a város lakói szerte az utcákon élvezhetik az operát. A premierhez kapcsolódó tüntetésekre idén is számítani lehet a Scala környékén, ahol szakszervezetek és állatvédők is ígérték jelenlétüket.

Az operaház és a város különböző pontjait biztonsági gyűrű veszi körül, biztosítva az esemény zavartalan lebonyolítását és a résztvevők biztonságát. A Don Carlos premierjével a milánói Scala ismét méltóképpen kezdi meg új idényét, egy olyan eseménnyel, amely kulturális élményt és ünnepi hangulatot kínál az opera szerelmeseinek.

forrás: Sárközy Júlia / MTI
fotó: Teatro alla Scala Facebook

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .