Günzer Tamás 2023-ban az Év Bortermelője díj nyertese

Günzer Tamás 2023-ban az Év Bortermelője

A Magyar Bor Akadémia „Év Bortermelője” díját 2023-ban Günzer Tamás nyerte el. A díjátadó eseményre a FELIX Kitchen & Bar-ban került sor, ahol a sajtótájékoztatón Günzer Tamás kiemelkedő teljesítményéért és boraival elért hazai és nemzetközi sikereiért kapott elismerést.

A Günzer család pincészete 75 hektáron gazdálkodik, évente 5000 hektoliter bort termelve. A családi vállalkozásban mindenki megtalálta a számára ideális szerepet. A gyeremekek közül Gina a marketinget, Roland a főborászatot, míg az édesanya, Mariann a vendéglátást és a könyvelést felügyeli. Az édesapjával eltöltött gyermekkor és egy aranyérmes bor a Villányi borversenyen inspirálta Tamást, hogy borászatot válasszon életpályájául.

Günzer Tamás diplomát szerezve állattenyésztésből kezdte pályafutását, de a borászat iránti szenvedélye akkor győzött, amikor egy vinotéka a borász tudta nélkül benevezte egyik borát a Pannon Bormustrára, ahol kategóriagyőztes lett. Azóta pincészete számos országba exportál, és termékeik a hazai boltok polcain is megtalálhatók. A Bocor Grandior Merlot, a Mátyás Cuvée, az Ördögárok Merlot, a Bocor Chardonnay és a Bocor Cuvée a legkiemelkedőbb borok közé tartoznak.

További terveiben egy panzió építése és egy 200 fő befogadására alkalmas rendezvényhelyszín kialakítása szerepel. Mindemellett a pincészetnek a fogyasztói igényekhez való alkalmazkodás is kiemelt szempont.

Aki pedig a pincészetbe látogat, annak a következőket ígéri: „Finom, kemencében sült ételeket ígérek és egy igen látványos Ördögárok túrát a pincészetünk traktor vontatású kiskocsiján. A túra a dűlő legmagasabb pontján egy pohár rosé mellet kerülhet dokumentálásra.”

Az Év Bortermelője díj versenyében Günzer Tamás mellett olyan neves borászok is versengtek, mint Lamport József (Egri borvidék), Liptai Zsolt (Pannonhalmi borvidék), Szepsy István (Tokaji borvidék) és Vesztergombi Csaba (Szekszárdi borvidék).

A fotón Koch Csaba, a Magyar Bor Akadémia elnöke (jobbra) és Günzer Tamás villányi borász, az Év Bortermelője verseny idei győztese (balra) az eredményhirdetésen a budapesti FELIX étteremben 2023. december 6-án. Fotó: Hegedüs Róbert / MTI

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .