Palágyi Eszter, Michelin-csillagos séf: „Daganatom lett, mert túl sok terhet vettem magamra” – Elviszlek magammal

Palágyi Esztert megbetegítette a munka és a túl sok teher, amit önként vállalt magára. Magyarország egyik leismertebb séfje ugyanakkor azt sem tagadja, hogy ettől függetlenül ugyanúgy szerelmes a szakmájába, mint azelőtt. Ha tehetné, éjjel-nappal dolgozna – mondta el D. Tóth Krisztának az Elviszlek magammal legújabb epizódjában.
Nemrég bebizonyosodott, hogy a Costes étterem Michelin-csillagos séfjének lassítania kell.
„Nagyon nem voltam jól, és erről nem is nagyon beszéltem. Fél évvel ezelőtt kiderült, hogy egy elég nagy daganat van a gerincemen, a derekamon a fizikai munka miatt. Fél évvel ezelőtt volt az első műtétem, ami elég érdekesre sikerült, mert nem pihentem ki magam, így azért voltak utózöngéi. És akkor két héttel ezelőtt volt a második körös műtétem.”
Amikor D. Tóth Kriszta megkérdezte, hogy két héttel a műtét-, és nem sokkal a varratszedés után miért megy dolgozni, a legendásan munkamániás Eszter azt mondta:
„Én az a bolond kategória vagyok, ha nem kellene, akkor is inkább megyek dolgozni. Mindenki azt mondja, hogy minden fizikai betegségnek lelki okai vannak. Ahogy végigszenvedtem a fél évet, én is rájöttem, hogy túlságosan magamra vettem ezt az egészet. Nagyon sok terhet és gondot cipelek, de utólag visszanézve annyira azért nem bánom. Mindenből tanul az ember, ez nem egy könnyű szakma, de én nem haragszom a munkámra, hogy megbetegített.”
Palágyi Eszter az édesapjától örökölte a főzés és a konyhaművészet iránti szerelmét. A most 33 éves séfet már kislányként disznóvágásokra vitték, ahol dolgozott is a felnőttek mellett. Ma, az egyik leghíresebb budapesti fine dining étterem konyhafőnökeként az a célja, hogy az akkor megismert hazai ízeket a Michelin-csillagos tányérokra varázsolja. Palágyi Eszter csak azt sajnálja, hogy édesapja az igazi nagy sikereit nem élhette meg – nem sokkal azután ugyanis, hogy a lány csatlakozott a Costes csapatához, egy balesetben elhunyt.

(WMN)