Rövid hírek 2010.05.20.

Vendégbarát Múzeum

Internetes szavazás keretében 2010. május 5. és 13. között dönthetett a nagyközönség arról, hogy mely muzeális intézmények érdemeljék ki a 2010 Vendégbarát Múzeuma címet. A Magyar Turizmus Zrt. által, az Oktatási és Kulturális Minisztériummal, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal és az Önkormányzati Minisztérium Turisztikai Szakállamtitkárságával közösen meghirdetett Vendégbarát Múzeum Programban olyan intézmények versenyezhettek egymással, amelyek vendégbarát szolgáltatások kialakításával igyekeznek látogatóik számára maradandó élményt nyújtani. Idén három kategóriában 23 múzeumra szavazhatott a nagyközönség. A megmérettetésen indult múzeumokra közel 4000 szavazat érkezett.

A szavazás alapján a nyertes múzeumok az alábbiak:
Évi több mint 30.000 látogatót fogadó múzeumok kategóriája:
Városi Művészeti Múzeum, Győr
Évi 5-30 ezer látogatót fogadó múzeumok kategóriája:
Blaskovich Múzeum, Tápiószele
Évi kevesebb mint 5000 látogatót fogadó múzeumok kategóriája:
Tiszalúci Tájház, Tiszalúc

*****

MUISZ közgyűlés

A MUISZ következő közgyűlését 2010 június 15-én tartja Budapesten a Danubius Helath Spa Resort Helia szállodában, ahol személyi újraválasztásokra is sor kerül.

*****

Újra Tesco Utazási Irodák

2010. májusától a Tesco és a Neckermann, mint utazásszervező és utazásközvetítő együttműködésének eredményeként az áruházlánc minőségi utazások széles választékával várja a vásárlókat. A Tesco Utazás a különlegesen vonzó, elérhető árú utazási ajánlatokkal lehetőséget nyújt arra, hogy a családi pihenés, kikapcsolódás minél szélesebb körben váljon megvalósíthatóvá.
A Tesco és piacvezető utazásszervező partnere május elejétől kedvező árú, biztonságos háttérrel működtetett, nemzetközi színvonalú utazási szolgáltatásokkal várja az érdeklődőket.

***

Letölthetők a vagyoni biztosítékot igazoló adatlapok

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal honlapján megjelent a felhívás az utazásszervezők és – közvetítők számára a vagyoni biztosíték 2010. május 31-i igazolási kötelezettségéről.

***

Aranykulcsosok a Rivalda étteremben

A Magyar Aranykulcs 2010. május 2-án tartotta a Nemzetközi Aranykulcs szervezet megalapítására emlékező vacsoráját.
A megalapítás eredeti dátuma április 25, de ez a választások időpontja miatt nem volt lehetséges. Először Gunszt György, mint házigazda köszöntötte a megjelent tagságot és a meghívott vendégeket.
Ungár Tamás elnök megnyitó beszéde után Lukácsi Katalin, valamint Bodroghelyi János kapott oklevelet és jelvényt 25 éves tagságuk emlékére.
Fábián Péter, a Nosztalgia étterem vezetője vehette át a Nemzetközi Vezetőség által jóváhagyott, évente egy személynek adható nemzetközi, tiszteletbeli oklevelet.

*****

Késik a Hadik

Műszaki, technikai és engedélyezési okok miatt úgy tűnik, hogy késik a budai Bartók Béla úti Hadik kávéház megnyitása, amely egykoron számos író, köztük Karinthy Frigyes és Kosztolányi Dezső törzshelye is volt.
A kávéháznak ez év májusában kellene megnyílni, de a műemlék jelleg miatt ez várhatóan csak jövő év közepén történik meg. Az is elképzelhető, hogy a késedelmes nyitás miatt az építkezési engedélyt a XI. kerületi Önkormányzat visszaveszi.

*****

Kiváló iskola

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség ez évi döntése alapján a kiváló iskola címet a kaposvári Széchenyi István Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Szakképző Iskola kapta.

*****

Ehető virágok

Ez évben május 28-30. között Kecelen ismét megrendezik az Ehető virágok Nemzetközi fesztiválját, amelyet kiegészítenek zöldségszobrászattal, bor- és pálinka versennyel.

*****

Nyílik a Starbucks

A tervek szerint még ez évben a WestEnd City Centerben megnyílik az első magyar Starbucks Coffee.
Izgatottan várjuk, hogy egy olyan országban, ami rég múltra visszatekintő, színes kávéházi kultúrával rendelkezik, a magyar vendégekkel is megosszuk az egyedülálló Starbucks élményt, amely felpezsdíti és gazdagítja az emberi lelket”– mondta Vladan Armus, a Starbucks közép- és kelet-európai régiójának márka vezetője. „Büszkék vagyunk rá, hogy részesei lehetünk ezen hagyomány továbbépítésének és egyúttal a helyi közösségi életnek is” – tette hozzá.
„Magyarország a többi kelet- és közép-európai országhoz hasonlóan jelentős piacot jelent a Starbucks számára” – emelte ki Buck Hendrix, a Starbucks európai, közel keleti és afrikai régiójának elnöke. „Nagy örömünkre szolgál, hogy Budapesten megnyílik első üzletünk, és ebben egy olyan megbízható partner támogat bennünket, mint az AmRest Coffee Sp. z o. o, aki hozzánk hasonló értékekkel és magas szintű elhivatottsággal rendelkezik a vendégek kiszolgálása, a minőség és a szolgáltatás terén.”
Az AmRest Coffee Sp. z o. o 2008-ban Csehországban nyitotta meg első Starbucks kávéházát, jelenleg országosan 10 helyszínen vannak üzletei. Az AmRest Coffee Sp. z o. o Lengyelországban szintén vegyesvállalati partner, ott négy kávézót üzemeltet. A Starbucks több mint 1700 helyszínen 29 európai, közel keleti és afrikai országban képviselteti magát.
Valamennyi eszpresszó alapú ital, melyet a Starbucks Európában és hamarosan Magyarországon is kínálni fog, 100%-ban a Fairtrade által bevizsgált eszpresszóból készül. A Starbucks és a Fairtrade közös célkitűzése, hogy elősegítse a vendégek és partnerek felelősségteljes és etikus döntését a kávéfogyasztás terén, mellyel egyúttal a kávétermesztők megélhetését is támogathatják. A Starbucks a Fairtrade által ellenőrzött kávé legnagyobb vásárlója az egész világon.
1971 óta a Starbucks Coffee Company elkötelezett híve annak, hogy kizárólag megbízható forrásból származó és a legmagasabb minőségű arabica kávét szolgálja fel világszerte. Jelenleg egész világra kiterjedő hálózatával a vállalat a minőségi kávé elsőszámú előállítója és értékesítője a világon. A vállalat kiváló minőség iránti rendületlen elkötelezettsége és határozott irányelvei biztosítják azt, hogy fogyasztóik minden egyes pohárban megízlelhessék az egyedülálló Starbucks Élményt.