Rövid hírek 2010.06.05.

Lengyel napok a NagycsarnokbanLengyel Napok a Nagycsarnokban

Évek óta a Nagycsarnok igazgatóságával folytatott nagyon jó együttműködésnek köszönhetően Lengyel Turisztikai Napokat tartottak a Vámházkörúton május 20-22 között.
Céljuk, hogy a nagyközönségnek is bemutassák Lengyelország turisztikai vonzerejét, olyanoknak akik egy hagyományos, kimondotton idegenforgalmi rendezvényre nem látogatnak el, de itt vásárlás közben esetleg kedvét kapnak egy lengyelországi pihenésre, üdülésre, vagy körutazásra. A Nagycsarnokba esetleg olyan vásárlókat is becsábítanak, akik az idegenforgalmi ajánlat miatt jönnek be, s rájönnek arra, hogy érdemes itt vásárolni.
Természetesen nem lehet Lengyelországba csalogatni a magyar turistákat a lengyel konyhabemutatása nélkül, ezért lengyel ételeket ajánló büfé is működött a rendezvényen, a csarnokban lengyel felvágottakat is vásárolhatnak az érdeklődők.

******

Sörfesztivál Szegeden

Az országban egyedülálló múltra visszatekintő rendezvény a Szegedi Sörfesztivál az idei évben ünnepli nagykorúvá válását. 2010. június 10-13. között XVIII. alkalommal várja vendégeit az Újszegedi liget árnyas platánfái alatt, ahol minden korosztály megtalálja a számára legmegfelelőbb kikapcsolódási lehetőséget.
Közel 40 vendéglátó egység sorakozik fel, a látogatók a hagyományos fesztiválétkeken túl igazi grillkülönlegességekkel is találkozhatnak, de a rendezvény nevéhez híven több, mint félszáz sört vonultat fel a sörimádók legnagyobb örömére.
A rendezvény szervezője a Stefánia Catering Kft.

******

Pezsgős péntek

Új rendezvénysorozatot indított el az ötcsillagos Corinthia Hotel Budapest Pezsgős Péntekek (Champagne Fridays) néven, mely már az első alkalommal nagy sikert aratott.
Az est házigazdája Adrian Ellis úr, a szálloda igazgatója elégedetten nyilatkozott a rendezvény sikeréről. Bár a rendezvényt fémjelző Taittinger pezsgő márka már egyfajta garanciát adott a népszerűségre, mégis nagy izgalom és lázas előkészületek jellemezték az elmúlt heteket. A Pezsgős Péntekeket a Corinthia Hotel Budapest egy különleges, magas színvonalú és közösségépítő eseménynek szánja. Az eseményt a Jam Jazz Duo Band előadásában hallható lágy jazz dallamai kísérték.

Már az első alkalommal nagy érdeklődés kísérte a Pezsgős Pénteket és a vendégek 40%-a a szállodán kívülről érkezett, a többi 60% a szállodában tartózkodó vendégek köréből tevődött ki.

****

Milliárdos bukás a reptéri minibuszokon

Hamarosan befejeződik annak a cégnek a felszámolása, amely átvette a minibuszos üzletágat a Budapest Airport Zrt.-től – írja a Magyar Hírlap.
A Budapest Airport (BA) Zrt. minibuszos üzletágát a Budapest Airport Minibusz Kft.-nek adta el a koncessziós joggal együtt, ez a cég viszont szinte az első naptól kedve likviditási gondokkal küzdött.

A források szerint az APEH már egy éve felszámolási eljárást indított a társaság ellen. A cég nevet és székhelyet változtatott. A Budtransfer Kft. azonban nem fizette ki a vételárat, sem az adótartozást. Helyébe most az Airportshuttle.hu nevű cég lépett – olvasható a Magyar Hírlapban.

*****

Megújult az Accor foglalási rendszere

Az Accor szállodalánc nagyot lépett előre az elektronikus foglalások fejlesztése terén és május 11-től az accorhotels.com honlapon olyan kereső és helyfoglalási programot hozott létre, amely az egész világra kiterjedően a Sofitel, a Pullman, a Mercure, a Novotel, a Suitehotel, az All seasons, az Ibis és az Etap házak percre kész helyzetét mutatja.
Mindezt kiegészítették egy interaktív térképpel, részletes leírásokkal és fotókkal a szállodákról, de olyan elvárások alapján is dönthetnek, mint hogy van a szállodában uszoda, gyermekágy, parkoló, de legfőképpen, hogy milyen árat kínálnak.

A rendszer legnagyobb előnye, hogy a kiválasztott szálloda teltháza esetén azonnal átirányítja a kérést egy hasonló kategóriájú szabadkapacitással rendelkező szállodába.

*****

Újraindul a Tisza-tavi road show

A Magyar Turizmus Zrt. Tisza-tavi Regionális Marketing Igazgatósága újra nagyszabású marketingakciót szervez a nyugat-dunántúli régióba, amelynek nem titkolt célja, hogy a Tisza-tó és környékének értékeit bemutatva minél többen válasszák nyaralásuk színhelyéül a Tisza-tavi régiót. A nyár elején induló program során három kiemelt város – így Kaposvár, Zalaegerszeg és Szombathely – központi területén akciókkal, bemutatókkal és látványosságokkal várják az érdeklődőket.
A road show szombathelyi állomásán többek között a TISZAINFORM Idegenforgalmi Szolgálat, a Jászkun Kapitányok nyomában projekt és a Tisza-tó Térsége Leader Egyesület is bemutatkozik.

*****

Budapest legkedveltebb látnivalói a Facebookon

A BTH az Operaházban illetve ezt követően az Andrássy úton tett látogatása után a Facebook Visit Budapest rajongó oldalára feltöltött képei óriási érdeklődést keltettek a rajongók körében. Az Operaházas képekre 44 tetszésnyilvánítás és 13 komment, míg az Andrássy útról készült fotókra 58 tetszésnyilvánítás és 13 komment érkezett a világ minden tájáról, mely elég aktív nemzetközi rajongótábort jelez. A kommentekből az is látszik, hogy Budapest egyik legszebb útja, a méltán világörökségi címet nyert Andrássy út, mennyire népszerű a budapestiek és a turisták körében egyaránt. A tavaly júniusban indított Visit Budapest Facebook oldalon a BTH napi rendszerességgel jelen van és budapesti hírekkel, programokkal, képekkel és videókkal tölti az oldalt. Elsősorban ennek az aktív jelenlétnek és az érdekes tartalomnak köszönhető a több mint 3400-as rajongói tábor, melyhez csak a múlt héten 123 új rajongó csatlakozott.
A BTH úgy gondolja, hogy a jövőben egyre fontosabb Budapest aktív jelenléte az online felületeken, kiemelten a közösségi portálokon, hiszen ezek közvetlenül érik el az utazókat, pozitívan formálják a desztináció arculatát, érdeklődést keltenek Budapest iránt és közvetetten hozzájárulnak az utazási döntés meghozatalához is.

*****

Hungary.com: megújult tartalom, vadonatúj külső

A Magyar Turizmus Zrt. májustól újjávarázsolt tartalommal és formában működik tovább az MT Zrt., központi, angol nyelvű weboldala, a hungary.com. A modern, letisztult formájú külső friss, információgazdag tartalmat takar. Az oldalon található cikkek „geokódolhatók”, azaz földrajzi koordináták segítségével betájolhatók, ezáltal a tartalmak a Panoramio képmegosztó oldal segítségével folyamatosan változó, az adott helyszínt bemutató fotókkal egészültek ki. A kiemelt termékekhez – Budapest, Balaton, gyógy-wellness, kultúra, gasztronómia – tematikus videó-lejátszólisták készültek, amelyeket a YouTube/hungary csatornáról közvetlenül a tartalmakban helyezett el a Zrt. Az új funkciók, mint a címkefelhő, vagy az eseménykereső kényelmessé teszik a felhasználók számára a böngészést. Újdonság a túraútvonalakat bemutató háromdimenziós alkalmazás, amely elsőként Budapest világörökségeiről készült el, a későbbiekben azonban további útvonalakkal bővül. A Facebook jelentős számú felhasználója számára külön modul készült, melynek segítségével könnyedén megoszthatják egymással az oldal tartalmait, nyomon követhetik ismerőseik aktivitását, továbbá csatlakozhatnak az egyre növekvő rajongószámmal rendelkező Hungary Tourism Facebook csoporthoz is, ahol megoszthatják véleményüket, tapasztalataikat a hungary.com oldallal kapcsolatban.
A Nemzeti Turisztikai Adatbázis angol nyelvű adatai térképes, valamint hagyományos szolgáltatáskereső segítségével is elérhetők az oldalról, így érdemes ellenőrizni a megjelentetett adatokat, illetve díjmentesen regisztrálni az adatbázisba.
A mintegy 25 ezer szolgáltatást (látnivalók, programok, szálláshelyek, egészségturisztikai szolgáltatások, vendéglátás stb.) tartalmazó Nemzeti Turisztikai Adatbázis (NETA) díjmentes megjelenési lehetőséget biztosít valamennyi hazai turisztikai szolgáltató és programgazda számára.
Egy a közeljövőben megvalósuló fejlesztésnek köszönhetően mód nyílik arra is, hogy a szolgáltatók saját maguk frissíthessék adataikat. További újdonságként iPhone-alkalmazással is előrukkol az MT Zrt., A megújult hungary.com népszerűsítése online hirdetési kampány keretében történik, így jelentős látogatószám-növekedésre számít a Zrt.

*****

Szlovák ízek a Gerbeaud-ban

Az Ótátrában lévő Grandhotel Bellevue konyhafőnöke és csapata a szlovák konyha remekeivel várja a magyar gourmanokat és mindenkit, aki kíváncsi szomszédaink ízvilágára, konyhakultúrájára egy héten át. június 7-től 12-ig, naponta 12 órától este 23 óráig
A vendégek megkóstolhatják többek között a juhtúrós sztrapacskát, a füstölt pisztrángot és Szlovákia egyéb, nálunk ismert és kevéssé ismert ételeit.