Osztálykirándulás egy honlapon keresztül

egy honlapon keresztülA leghátrányosabb helyzetű térségek idegenforgalmának föllendülését, illetve az iskolai kirándulások szervezésének könnyítését reméli legújabb szolgáltatásától a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ). A szervezet honlapján megjelent és az iskoláknak ajánlott turisztikai programokat rutinos szakemberek állították össze.

Az év végi iskolai kirándulások minden gyerek számára nagy élményt jelentenek. Egyrészt, mert iskolaidőben nem kell tanulni, másrészt, mert szebbnél szebb tájakra juthatnak el. Sok esetben a tanár számára jelent igazi nehézséget a kirándulás megszervezése. S itt nem csupán az ilyenkor elkerülhetetlen fegyelmezési problémára gondolunk, hanem a helyszín kiválasztására, a részletes program és a szállás megszervezésére is.

A pedagógusok az ilyen jellegű nehézségek megoldására sokféle segítséget vehetnek igénybe. A szokásos megoldások – barátok, ismerősök pedagógustársak véleményének meghallgatása – mellett április végétől egy újabb, s olyan forrásból is informálódhatnak a kirándultató tanárok, amelyre korábban talán soha nem gondoltak.

A leghátrányosabb helyzetű kistérségek lemaradásának csökkentése érdekében a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján, új szolgáltatásként olyan kirándulási programokat jelentetett meg, amelyeket jól használhatnak az érdeklődő pedagógusok. Annál is inkább így van ez, mert nagy gyakorlattal rendelkező tanárokat kértek föl az összeállítások elkészítésére, olyanokat, akik maguk is évtizedekig vezettek kirándulócsoportokat, illetve jól ismerik az adott kistérség értékeit.

Az NFÜ eddig is kiemelten kezelte az elmaradottabb régiók, kistérségek felzárkóztatását. Az elmúlt évben egy közel 100 milliárd forintos támogatási, pályázati csomagot állított össze az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) uniós forrásaiból. A most induló programtól pedig azt remélik, hogy egyrészt elősegíti a tanárok és diákok kulturált kikapcsolódását, másrészt pedig az idegenforgalom föllendítésével gyarapítja a térség bevételeit. Első lépésként másfél tucat – szatmári, tokaj-hegyaljai és zselici – tájra vonatkozó ajánló készült el, nyárra pedig a maradék 15 kistérség is sorra kerül.

Az ideiglenes honlapcímen www.nfu.hu/lhh_turizmus nem csupán a látnivalók felsorolását találják meg az érdeklődők, de módszertani ajánlásokról is tájékozódhatnak a kirándulások szervezői: miként tudják a legnagyobb élményt nyújtani a gyerekeknek az adott régióba tett látogatás alkalmával. A honlapon az élményközpontú pedagógiában elismert Kopcsik István és Zsedényi Judit által összeállított 200 oldalas kiadvány is megtalálható, amelyből igen részletesen és régiók szerinti csoportosításban mazsolázhatnak az érdeklődők.

Növeli az információk értékét, hogy a szerzők külön fejezetben foglalják össze az élményszerű oktatás legfontosabb jellemzőit, és részletes mintákkal valamint segédletekkel teszik könnyen elsajátíthatóvá a leírtakat. Ugyanakkor a kirándulás értékeléséhez elengedhetetlen kérdőíveket is megtalálják a honlapon a pedagógusok. Ezek használatával a következő évben még érdekesebb, még tartalmasabb programokat szervezhetnek diákjaik számára.

A helyi látványosságok felsorolásán túl az életkornak megfelelő programok ismertetése sem hiányzik a honlap kínálatából, s természetesen a megfizethető szálláshelyek listáját is megtalálja az érdeklődő. A program megálmodói nem csupán a vendégéjszakák számának növekedését remélik a kezdeményezéstől, de azt is, hogy az odalátogatók egy része később is visszatér, és jelenlétével, esetleg munkájával gazdagítja a kistérség értékeit.
Különösen érdekessé teszi a kezdeményezést, hogy a programba bekerült hátrányos helyzetű kistérségek szegények ugyan, de bővelkednek természeti értékekben. Így az odalátogatók a helyi hagyományok megismerése mellett középkori templomoktól nemzeti parkokig sok érdekes látnivalóval találkozhatnak.

A közelmúltban elindított szolgáltatás nyárra új, önálló honlapra költözik, ahol a fejlesztők folyamatosan megújuló tartalommal és kibővített, interaktív szolgáltatásokkal várják majd az érdeklődő pedagógusokat és diákokat.

A cikkben szereplő projektek az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósulnak meg.