Rövid hírek 2010.09.20.

A pannonhalmi apátság Pincészet az év pincészeteA Pannonhalmi Apátsági Pincészet lett 2010-ben az „Év Pincészete”

A szőlőmunkások már az idei szüretre készülnek, míg a Pannonhalmi Apátsági Pincészet munkatársai a szakma egyik legjelentősebb díját vehetik át. A kilenc évvel ezelőtt alapított „Év Pincészete” vándordíjjal a magyar borászatban irány- és mértékadó pincészetek munkáját ismerik el.

A Pannonhalmán megtelepedett bencés szerzetesek a korábbi évszázadokban mindig szoros kapcsolatban voltak a szőlőtermesztéssel és a borkészítéssel. Az adott kor legmagasabb szintű szőlő- és borkultúráját művelték. A II. világháborút követő politikai és társadalmi átrendeződés lehetetlenné tette e több évszázados hagyomány folytatását, mivel a szőlőbirtokok és a pincészet is állami tulajdonba került. Az ezt követő évtizedekben a Pannonhalmán élő szerzetesek nem mondtak le a hagyományok újjáélesztéséről. 2000-ben kezdtek körvonalazódni azok a tervek, amelyek révén 2000 m² alapterületen 3000 hl tárolókapacitással 2003-ban felépült a Pannonhalmi Apátsági Pincészet.
A Pannonhalmi Apátsági Pincészet ültetvényeiről származó szőlő feldolgozására a monostor tövében épült új pincében és borházban kerül sor, amely Szent Márton hegyének délkeleti lábánál helyezkedik el. A szőlő feldolgozásához illetve a bor érleléséhez tájba illő, a domborzati viszonyokat jól kihasználó komplexum épült, amely lehetővé teszi, hogy a Pincészetbe látogatók teljes betekintést nyerhessenek a borászati munkába és annak eredményeibe.
Ezt a hagyományőrző és egyben modern technológiát is alkalmazó munkát értékelte a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia, valamint a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége, amikor 2010-ben az „Év Pincészete” kitüntető címet a Pannonhalmi Apátsági Pincészetnek ítélték oda.

*****

Találkoztak az étkezőkocsik

Idén tízedik alkalommal rendezték meg a tízéves Vasúttörténeti Parkban a Gőzmozdony Grand Prix-t és VI. Étkezőkocsi Találkozót.
A kétnapos rendezvényre tavaly 9000 vendéget fogadtak, idén pedig már első nap a rossz idő ellenére ötezer látogató, a két nap alatt pedig hétezren érkeztek a Vasúttörténeti Parkba.

A gőzparipák versenyét Andrew Scott, a londoni Természettudományi és Iparmúzeum igazgatója nyitotta meg, aki örömmel fogadta el a meghívást a Közép-Európai Mozdony Grand Prixre, és képviselte a gőzösök hazáját.
A magyar masinisztákat 2010-ben Ausztria, Lengyelország, Svájc, Anglia, Csehország, Finnország, és Szlovákia mozdonyvezetői ellen versenyezhettek.
A VI. Étkezőkocsi Találkozón az összes résztvevő étkezőkocsit kiállították a nagygőzösök mellé. Négy ország, Szlovákia, Csehország, Svájc és Magyarország csapata mérte össze gasztronómiai tudományát. Minden ország a saját autentikus ételeit tálalta a zsűri elé, amelyben idén Jenei Tamás a TV Paprika sztárséfje, Mrs. Scott (Andrew Scott Úr felesége), és Lars Gotaas az IRCG (International Rail Catering Group) volt elnöke vettek részt. Az étkezőkocsik dekorálásában, a terítéket, a vendégfogadást, magukat az ételeket, valamint hozzá illő borkínálatot és a csapatmunkát díjazta a zsűri. A versenyen valamennyi résztvevő kiemelten teljesített.

*****

Gyógyturizmus Lengyelországban

A gyógyturizmus nagy mértékben növekszik Lengyelországban – az év első felében a gyógykezelésben résztvevő külföldi turisták több mint fél milliárd zlotyit költöttek ilyen célra. A második félében 15-20%-os növekedésre számítanak ezen a területen. Idén, eddig kb. 120 ezer külföldi vette igénybe a gyógy-idegenforgalom szolgáltatásait. Különösen a fogorvosok, plasztikai sebészek kedvező árai, rövid várakozási idő és a szolgáltatás magas színvonala vonzzák a turistákat Lengyelországba.
A gyógyturizmus a Gazdasági Minisztérium által összeállított listára került, azok közé az ágazatok közé (összesen 27), melyek közül 15-t kiválasztanak szeptember végén, olyanokat melyek jelentősen hozzájárulnak Lengyelország pozitív képe kialakításához külföldön. Ezek a gazdasági ágazatok kiemelt támogatást kapnak az uniós alapból a promócióra.

*****

CulinArtist Academy

A gasztronómiai oktatás elősegítése érdekében megalakult a CulinArtist Academy Közhasznú Alapítvány.
A kuratórium elnöke Báthori László.

*****

Megnyílt a Hadik

A többszöri elhalasztott nyitás után szép csendben mégis kinyitotta kapuit a budapesti Bartók Béla úton található Hadik kávéház, amely a II. Világháború előtt a magyar szellemi élet kedvelt találkozóhelye volt.
A háború után Szivárvány Áruházként működő helyiség remélhetőleg újra a magyar írók törzshelyévé válik.

*****

Újabb luxusétterem Budapesten

Újabb luxusétteremmel gazdagodott a budapesti éttermi kínálat. A Nyugati pályaudvar mellett nemrég épített Eiffel irodaház földszintjén 400 millió forintos beruházással megnyitotta új éttermét Biliczki Sándor a Costes étterem tulajdonosa.
Az elképzelések szerint az irodaház előtti korzót egy új Liszt Ferenc térré kívánják alakítani, amely remélhetőleg Budapest új idegenforgalmi vonzerejévé válik.
Az étterem kalkulációja szerint egy főre egy átlagétkezés 8-10 ezer forint.
A konyhafőnök Nicolas Rafael Delgadó, illetve Lakatos Tímea.
A helyiséghez 400 fős klub is tartozik, amelyet elsősorban a jómódú 25-30 év közötti fiatalok számára szeretnének fenn tartani.

*****

Japán érdeklődés

A BTH Kft. közreműködésével Budapesten forgatott egy japán tv csatorna, a BS Nippon, hogy gyógyfürdőkről szóló dokumentumfilm-sorozatában bemutassák Budapestet, mint a fürdők fővárosát. Az egy órás műsorban részletesen beszámolnak a Gellért és Széchenyi fürdőről, bemutatásra kerülnek a margitszigeti szállodák, valamint Aquincum. A műsorban a fürdőkultúra mellett a város főbb nevezetességeit is felvonultatják.
Japánban óriási rajongótábora van a gyógyfürdőknek, ezért az ilyen jellegű utazási filmek milliós nagyságrendű nézőt vonzanak. Japán továbbra is fontos célpiaca Budapestnek, ezért is fontos, hogy az ilyen és ehhez hasonló filmekkel, megjelenésekkel hazánkba csábítsuk az élénk utazási kedvükről is ismert népes japán lakosságot.