Rövid hírek 2010.07.05.

Mobil turistainformációs pontok a Terézvárosban

A Terézvárosi Önkormányzat hetedik alkalommal szervezi meg a külföldi és magyar turisták tájékozódását segítő programját a VI. kerület legfrekventáltabb pontjain. Az Oktogonon, a Hősök terén, a Nyugati téren és az Operánál működő turistainformációs pultokon idegen nyelveket beszélő diákok várják július 1-től az érdeklődőket. Az információs pontok ingyenes tájékoztató anyagait a korábbi évekhez hasonlóan az idei szezonra is a BTH Budapesti Turisztikai Nonprofit Kft. biztosítja, így a pultokon megtalálható a Budapest Guide, a City Map, a Kulturális kalauz és a BTH legújabb, a 2010-es szezonra elkészített Budapesti Nyár című kiadványa is.

*****

A magyarországi turizmus devizaforgalma

Kedvezően alakult Magyarország számára a turizmus devizaegyenlege 2010 első negyedévében – derül ki a Magyar Nemzeti Bank által 2010. június 30-án közzétett fizetési mérleg adatokból.
A Magyarországra látogató külföldiek 2010 első negyedévében euróban számítva 2,0%-kal költöttek többet (771 millió eurót) magyarországi turisztikai szolgáltatásokra.
A vizsgált időszakban nem csak a bevételek, hanem a turizmus devizaegyenlege is pozitívan alakult: a devizaegyenleg (343 millió euró) 65,7%-kal növekedett 2009 első negyedévéhez képest.
A Magyar Nemzeti Bank módszertana szerint a turisztikai devizabevételek, illetve kiadások a nemzetközi személyszállítás költségét nem tartalmazzák. A Magyar Nemzeti Bank és a Központi Statisztikai Hivatal 2008. szeptember 30-án 2004-ig visszamenőleg korrigálta a nemzeti számlákban és a fizetési mérlegben elszámolt áruforgalom, szolgáltatások, munkavállalói jövedelmek és a viszonzatlan folyó transzferek adatait.

*****

CPH hotelként működik a soproni Hotel Szieszta

Nevet változtatott a soproni Hotel Szieszta, megvált a Hunguest-től. Új neve City Partner Hotel Szieszta, amely egyben azt is jelenti, hogy csatlakozott a nemzetközi láncot üzemeltető CPH Hotels-hez.
A német tulajdonú CPH Hotels szállodát üzemeltet Ausztriában Hollandiában, Svájcban, Törökországban, Csehországban, Lettországban.

*****

Borvásár Colmar-ban

10 napon keresztül Colmar a bort és a zenét ünnepli a Parc des expositions területén és a belváros utcáin. Borkóstolók, konferenciák, koncertek várják az érdeklődőket. Fellép többek között az Indochine és a Cranberries zenekar, DJ David Guetta, Gad Elmaleh humorista és a pop előadó Mika is. Fellép még a Gotan Project, a Placebo és az olasz énekes Eros Ramazzotti.
A francia énekesek és csapatok se maradnak el: Christophe Maé, Jacques Dutronc, Renan Luce és az NTM rapperek.
Augusztus 14-én 15.00 órától egy mini metál fesztivál is színesíti a kínálatot: Killing Machine, Crucified Barbara, Soulfly, Saxon, Europe és Alice Cooper.

Teljes program:
Augusztus 6., péntek 21.00: Indochine
Augusztus 7., szombat 21.00: Gad Elmaleh
Augusztus 8., vasárnap 21.00: Gotan Project – The Cranberries
Augusztus 9., hétfő 20.00: Renan Luce – Jacques Dutronc
Augusztus 10., kedd 21.00: Christophe Maé
Augusztus 10., kedd 23.55: David Guetta
Augusztus 11., szerda: Supreme NTM
Augusztus 12., csütörtök 21.00: Eros Ramazzotti
Augusztus 13., péntek 21.00:: The Plasticines, Wax Tailor és Placebo
Augusztus 14., szombat 15.00: Killing Machine, Crucified Barbara, Soulfly, Saxon, Europe et Alice Cooper
Augusztus 15., vasárnap 20.00:: Pony Pony Run Run – Mika

*****

Temze Fesztivál

Már-már hagyománnyá nőtte ki magát az ősz elején megrendezésre kerülő, nyárbúcsúztató Temze Fesztivál. Idén szeptember 11-én és 12-én a kulináris élvezetek, a muzsika, a tánc, az ének és az utcabál kirobbanó kombinációja előreláthatólag egymillió látogató hétvégéjét dobja majd fel. A Westminster- és Tower Bridge közötti, óriási területet lefedő ingyenes programsorozat igazán páratlan esemény, melyet London polgármestere személyesen vezényel le. A pontot az i-re egy kétezer fős, olajlámpásokkal végigkísért zenés utcai felvonulás teszi majd fel, mely a Temzéről fellőtt tüzijátékban tetőzik.

*****

Ötcsillagos légitársaság jön Magyarországra

Budapesti járatot indít a Qatar Airways. A híres ötcsillagos légitársaság 2011. januártól heti négy járatot üzemeltet Budapest és Katar fővárosa, Doha között. Az utasok Budapestről akár egy átszállással juthatnak el számos ázsiai, illetve ausztrál célállomásra.
„A világ harmadik legjobb légitársaságának megszavazott cég repülői először landolnak a régióban. Ez nagy sikert jelent Magyarországnak.” – jelentette be Jost Lammers, a Ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. vezérigazgatója, aki személyesen is elutazott tárgyalni a légitársaság központjába, hogy meggyőzze Akbar Al Bakert, a Qatar Airways vezérigazgatóját a budapesti légikikötő előnyeiről.
A Qatar Airways a legnagyobb arab légitársaságok közül elsőként indít járatot Kelet-közép európai régióba. Jövő év január 17-től Budapestről Dohába közvetlenül, egy rövid bukaresti megállóval lehet eljutni, ami tovább javítja a légi kapcsolatot a keleti szomszédjainkkal is.
A Budapest Airport alig egy éve átalakította át a légiközlekedési üzletágát, amelyben kiemelt szerepet kapott a járatfejlesztés. A rangos Qatar Airways megnyerésével a megújult szervezet az eddigi legnagyobb sikerét könyvelhette el. Kam Jandu légiközlekedési igazgató elmondta, hogy a Qatar Airways jelenléte a régióban nemcsak Ferihegynek, de Budapestnek és Magyarországnak is sokat jelent. „Magyarország becsatlakozott a Perzsa-öböl leggyorsabban növekvő hálózatába, ez számunkra is jelentős előrelépés, az utasok pedig innentől sokkal könnyebben és gyorsabban utazhatnak majd Ázsiába és Ausztráliába.”
A Qatar Airways 2011. január 17-én egy Airbus A320 típusú repülővel érkezik először Ferihegyre, ezután heti négy közvetlen járat közlekedik a magyar és a katari főváros között.

*****

Európa vezető hivatásturisztikai szakemberei Budapesten

2010. június 24-27. között Budapesten került megrendezésre a CONFEC blue workshop. A McLean Events International által szervezett konferencia- és rendezvényszervezői fórum a kontinentális Európa vevői és eladói számára teremtett lehetőséget az üzletkötésre. Korábban 2007-ben adott otthont a magyar főváros hasonló rendezvénynek. Idén 17 ország eladói és 26 ország vevői vettek részt.
A workshop – amelynek megrendezéséért számos európai város verseng – kiváló lehetőséget teremtett arra, hogy a kontinens vezető hivatásturisztikai szakemberei megismerjék Budapest üzleti turisztikai kínálatát.

*****

Új névvel a Parlamentbe

Megváltozott az Országgyűlés Sport és Turisztikai Bizottságának neve, a jövőben Sport és Turizmus Bizottság néven foglalja el helyét a Parlament állandó bizottságai között.

*****

You are here…

Júniustól 14 egységből álló turisztikai információs térképrendszer segíti a budapesti metróállomásokon és a főbb turisztikai csomópontokon a külföldi és belföldi látogatókat.
A You are here (Ön itt áll) típusú táblákon található részletes térkép megmutatja a turista aktuális tartózkodási helyét, a környezetében lévő főbb látnivalókat, valamint az ajánlott sétaútvonalakat. Emellett a fotókkal és grafikai elemekkel illusztrált információs táblákon megtalálhatók a különböző BKV jegytípusok és egyéb hasznos turisztikai információk (pl. legközelebbi Tourinform irodák) is.
A projekt a BTH Budapesti Turisztikai Nonprofit Kft. és a BKV Zrt. együttműködésében valósult meg, a Magyar Turizmus Zrt. közreműködésével és a Turisztikai Szakállamtitkárság finanszírozásában.
A táblák karbantartását, és az információk folyamatos aktualizálását a későbbikben a BTH Kft. végzi majd.