Rövid hírek 2011.05.20

GSZT rövid hírekSpanyol Lovasiskola a Budai Várban

Az Epona Spanyol Lovasiskola világszínvonalú bemutatói május ötödikétől tekinthetők meg a Budai Vár Oroszlános udvarában. Minden csütörtökön, pénteken és szombaton este 21 órakor lesznek a gálák. Európában négy spanyol lovas iskola működik, amelyek közül a legrangosabb, és legidősebb a bécsi, amelyet 1562-ben alapítottak. Az osztrák lovasok gálája évente négyszázezer vendéget vonz. Hazánkban 1933-tól működött spanyol lovasiskola a Budai Várban, tehát az andalúz lovakkal bemutatott díjlovaglás magas iskolája visszatért a történelmi falak közé.

{module 221}

Dr. Sotonyi Péter, a Magyar Lovas Szövetség alelnöke a bemutatók sportértékét emelte ki, hiszen a sok éven át idomított lovakkal a díjlovaglás leglátványosabb elemeit is láthatják a nézők. „Míg Hollandiában fél millió ló van, addig hazánkban már csak hetvenezer ­ magyarázta Sotonyi Péter. ­ A nemzeti lovas stratégia végrehajtásához oktatókra van szükség. Az Epona lovas iskolája olyan fiatalokat nevel, akik majd az általános iskolában megtaníthatják a fiatalokat lovagolni. A lemaradásunk jelentős, mert míg a sí nagyhatalomnak tartott Ausztriában a fiatalok tizenhat százaléka lovagolt már, addig nálunk ez az arány az egy százalékot sem éri el.”
Dr. Németh Csaba, az Epona lovas iskola tanára azt emelte ki, hogy a világon egyedülálló, hogy az augusztus végéig tartó esti gálákon fiatalok lovagolnak a professzori tudású lovakon, s a végeredmény egy világszínvonalú, látványos sportteljesítmény.

*****

Bor és építészet

Az utóbbi években az érdeklődés előterébe került a gasztronómia és a borkultúra, a média mindennapi témái között szerepel a minőségi borok iránti növekvő igény. A magyar borok az Európai Unió magyar elnökségének félévében is kiemelt szerepet kapnak. A borászatok fellendülése együtt jár új borászati épületek – pincék, feldolgozó üzemek, vendéglátó épületek – születésével. 
A kiállítás az elmúlt nagyjából 15 év Magyarországon felépült borászatait mutatja be – új  épületeket és felújításokat, valamint megvalósítás előtt álló vagy meg nem valósult terveket egyaránt. Az időrendi sorrendet az építészeti szempontból kiemelt minőséget képviselő borászatok részletesebb bemutatása teszi változatossá. 
A kiállítás május 24-ig megtekinthető a Budapesti Építészeti Központban (V., Petőfi S. u. 5.) 

***** 

Egyetemista diákok a főváros turizmusáért

A Budapesti Turisztikai Szolgáltató  Központ és az ESSCA École de Management, francia felsőoktatási intézmény számos közös projektet indított ebben az évben is, melynek célja problémák elemzése és megoldási javaslatok kidolgozása a főváros turisztikai szereplőinek, döntéshozóinak.  
A külföldi diákok nemrégiben fejezték be a szakmában már jól ismert ’mistery shopping’  akciójukat, melynek során titkos próbavásárlások segítségével vették szemügyre a turistáknak nyújtott szolgáltatások színvonalát. A kérdőívekkel, ismételt vásárlásokkal is alátámasztott kutatás rámutatott arra, hogy kiváló turisztikai adottságaink, a jó közlekedési hálózat mellett, még több területen vannak hiányosságaink, elsősorban olyan szolgáltatások terén, mint a közérthető tájékoztatás, idegen nyelvű információnyújtás, segítőkészség, pozitív hozzáállás. A vizsgálat ezúttal a BKV és a gyógyfürdők szolgáltatásaira, a turista információs irodákra, valamint a Budapest kártya használatra is kiterjedt.  
Az egy hét múlva induló ’Business Plan’ projekt pedig Budapest turizmusában meghatározó szereplőknek és vállalkozásoknak kíván segítséget nyújtani a helyzetelemzésben és az üzleti tervezés folyamatában. A diákok több héten keresztül vizsgálják majd a Tavaszi Fesztivál, a Nyári Fesztivál, a Vörösmarty téri Karácsonyi Vásár, a budapesti gyógyfürdők és a Budapest Kártya turizmusban betöltött szerepét, jövőbeni lehetőségeit és egy teljes üzleti tervet állítanak össze az intézmények részére a vezetők igényei és útmutatása alapján.   
A BTSZK Nonprofit Kft.  és az ESSCA École de Management  vezetése úgy  véli, hogy Budapesten a turisták számának és a bevételek növelése csak egy vendégbarát, kiváló szolgáltatásokat és minőségi, nagy rendezvényeket kínáló városban lehetséges.  
Az ESSCA École de Management egy több mint 100 éves gazdasági felsőoktatási intézmény, melyet 1909-ben alapítottak a nyugat-franciaországi Angers városában, és a világban leányintézményei vannak, Sanghajban, Párizsban és Budapesten.  A már 18 éve működő Budapesti intézet 70-90 tanulót fogad minden szemeszterben, annak érdekében, hogy nemzetközi és magyar professzorok irányításával hallgassanak gazdasági tantárgyakat és nemzetközi gyakorlatra tegyenek szert. 

***** 

Sörök randevúja

A Főzdefeszt szervezői, összefogva a Civilek a Palotanegyedért Egyesülettel  2011. május 13-14-én pénteken és szombaton, a VIII. kerületi Mikszáth Kálmán téren tartották meg az első Főzdefesztet. 
Az Első Hazai Kézműves Sörfesztivál célja, hogy reflektorfénybe állítsa a lassan ismét magára találó hazai sörfõzést, és egy hétvégére összehozza a fogyasztókat, a kocsmárosokat és a sörfőzőket, hogy kóstoljanak és beszélgessenek, és szövetkezzenek a magyar sör jövője érdekében. Kulcskérdés a személyes jelenlét, ezért a szervezők ragaszkodnak hozzá, hogy a sörfőzők személyesen mutassák be a söreiket. 
Május második hétvégéjén 10 hazai kisüzemi sörfőzde hozott a fővárosba, több mint 200 hordó sört. Itt volt többek közt a messze földön híres, hétköznapokon csak Prágában és Miskolcon kapható, Tokaji Aszúval készült Korty, vagy a 10%-os békésszentandrási fekete, áfonyás sör, illetve a Főzdefeszt kedvéért dupla erõsségűre főzött Köleses Sör. A rendezvény vendégei megismerkedhettek az osztrák Gösser a maga utolérhetetlen szűretlen árpasörével, a Zwickllel, a rozsnyói magyar Kaltenecker füstölt, és a világklasszisnak számító, örök kísérletező prágai Pivovarsky Dùm zöld színű, húsvéti csalános sörével. 

***** 

Költözik az MKVM

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum a budapesti Szent István térről elköltözik, kiállításaik május 16-ig látogathatóak. Az intézmény azt követően csak a Kultea programokra nyit ki, júniustól pedig zárva tart. Ezen időszak alatt múzeumpedagógiai foglalkozásaink is szünetelnek. A költözést követően, az új helyszínről, programjaikról, a nyitás időpontjáról körlevélben fogják értesíteni a múzeumbarátokat, partnereiket és a sajtót.

{module 221}