Konferencia a Kárpát-medence turizmusáról

Harsányi János FőiskolaKárpát-medencei turizmus fejlesztési konferencia került megrendezésre május 9-10-én Óbudán. A Harsányi János Főiskola felismerte, hogy a fogyasztói trendek változása a világturizmusban, hogyan követhető nálunk a Kárpát-medencében. Az új turisztikai termékek iránti kereslet, az idegenforgalmi desztinációk átértékelődése, valamint a térség közös természeti és kulturális öröksége adta az indíttatást ahhoz, hogy a Harsányi János Főiskola megszervezze az I. Kárpát-medence Turizmusa Konferenciát, melynek eredménye egy Kárpát-medencei Turizmus Kutató Központ létrehozását tartalmazó szándéknyilatkozat elfogadása volt.

{module 221}

A Kutatóközpont célja a hasonlóan adott egyedi erőforrások feltérképezése, gondozása, közös turisztikai kínálattá alakítása (melyet a világ turizmusa az elmúlt években jelentősen felértékelt, és az UNTWO a Turisztikai Világszervezet prognózisa szerint ezek felértékelődése a jövőben is tart), a kor igényeinek megfelelő, innovatív és kreatív közös megjelenés, a potenciálok hatékonyabb hasznosítása érdekében – foglalta össze törekvéseiket dr. Jandala Csilla a főiskola rektora. 

Az ügy a magyar kormányzat támogatását biztosan élvezi, köszönhetően annak, hogy az Új Széchenyi Terv egyik alprogramjának – a Kárpát-medencei Gazdasági Övezet Fejlesztésének – is egyik legkézenfekvőbb eszköze a turizmus. Az érintett országok a különféle turizmust ösztönző eszközeik (üdülési csekk, Széchenyi Pihenő Kártya) kompatibilissé tétele, vagy például egy, a Mária kegyhelyeket összekötő Mária Út, mint egy új kelet-európai szakrális turisztikai brand megalkotása csak két példa az együttműködő országok kormányainak közös törekvéseiből, tudtuk meg a konferenciára meghívott Szakáli István Lórándtól, a Nemzetgazdasági Minisztérium Kárpát-medencei térség gazdaságfejlesztési főosztályának vezetőjétől. 

A határon túli felsőoktatási intézmények intenzív szerepvállalására; az idegenforgalmi szakemberek képzésének fokozott szerepére és egymás nyelveinek ismeretének fontosságára hívta fel a figyelmet dr. Bíró András Csaba a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem dékánja, és mindenekelőtt üdvözölte, hogy a megfogalmazott célok illeszkednek az EU törekvéseihez és támogatási rendszeréhez.

{module 221}