Rövid hírek 2011.06.05.

Megnyílt a városligeti csónakázótóMegnyílt a városligeti csónakázótó

Megnyitott a városligeti csónakázótó, Budapest egyik kedvelt turistalátványossága, a fővárosi intézmény a hét minden napján 10 órától sötétedésig 25 új csónakkal várja a látogatókat. Bartha László, a csónakázótónak helyet adó Műjégpálya igazgatója elmondta, a tavat nyolcéves szünet most töltötték fel vízzel, és a Szépművészeti Múzeum víziszobor-kiállítását is megnyitották.

{module 221}

A csónakázás óránként 1.500 forintba kerül, függetlenül attól, hányan ülnek a négyszemélyes csónakokban. Diák-, nyugdíjas-, vagy más egyéb kedvezményt a fővárosi intézmény nem ad, egy félórás csónakázásért ezer forintot kérnek. A csónakázótó medrének felújítását a műjégpálya műemlék épülete, a „korcsolyacsarnok” rekonstrukciójának keretében végezték el, ám előbbi várhatóan csak őszre készül el teljesen. Az európai uniós támogatással megvalósuló fővárosi beruházás összértéke mintegy 4,7 milliárd forint. 
Az intézmény 25 új, egyedi kialakítású, formatervezett műanyag csónakot vásárolt; a csónakok szeptemberig a mintegy 80 centiméteres vízben kerülgethetik a kiállított szobrokat. 
A Szépművészeti Múzeum „Art on Lake”-elnevezésű víziszobor-kiállításának megtekintése a korcsolyacsarnok mellett kialakított sétányról ingyenes. A csónakázótavat a közeli Széchenyi fürdő elhasznált gyógyvizével, valamint a fürdő nem használt hideg vizes kútjaiból töltötték fel. 

*****

A fel nem vett telefon 

A privát oktatási intézményekben a beérkező érdeklődő telefonok 39 százalékát, a szállodákban a harmadát, míg az éttermekben az ötödét nem veszi fel senki, így megrendeléseket veszítenek a cégek – közölte a Magyar Telekom és a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet közös kutatásának eredményét a Medián. 
A vizsgált vállalkozások közül a szállodák teszik leginkább próbára a potenciális vendégek türelmét: az érdeklődőknek átlagosan 22 másodpercet kell várni a vonal túlsó végén, szemben az éttermeket hívókkal, náluk csak 8 másodperc az átlagos átfutási idő. 

*****

Svájci nyár 

Tessinben idén nyáron az ellentétek adnak egymásnak randevút a Moon and Stars fesztiválon, a Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon és a Man Ray retrospektív kiállításon 
A tessini nyár 2011-ben az ellentétek jegyében fog telni. A kerékpározás szerelmesei számára kötelező program a június 11-én Luganóban startoló 75. Tour de Suisse, míg az amatőrök június 5-én állhattak a rajtvonalhoz a Monte Generoso Bike Marathon versenyen. Július 8. és 17. között – idén nyolcadik alkalommal – megrendezésre kerül a Moon and Stars koncertsorozat. A híres Monte Veritàn nem csupán egy kis teaültetvény található, a teaházban a látogathatók valóságos ceremóniákon is részt vehetnek.  A 64. Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon augusztus 4. és 13. között a nemzetközi filmvilág sztárjai vonulnak fel. A luganói Művészeti Múzeum (Museo d’Arte) március 26. és június 19. között a dadaizmus és a szürrealizmus egyik meghatározó alakja, Man Ray (1890–1976) művészetének állít emléket. Tessin a gasztronómia világában is az élen jár: az asconai „Ecco“ étterem konyhafőnöke, Rolf Fliegauf lett Európa legfiatalabb 2 Michelin csillaggal kitűntetett szakácsa. 
A Tour de Suisse szervezői idén jubilálnak. A 75 éves múltra visszatekintő túra egyéni idõfutammal indul június 11-én Luganóban. Ezt megelőzően, június 5-én az amatőrök is megmérettethetik magukat a hagyományos Monte Generoso Bike Marathonon. Aki pedig csak úgy, versenyen kívül szeretne tekerni, számos kellemes kerékpárutat talál a tó körül vagy a folyók mentén. 
Richard Strauss, Gerhart Hauptmann és Max Weber csak néhány név a híres művészek, irodalmárok, politikusok és társasági személyek közül, akik rajongtak az Ascona városa fölé magasodó Monte Veritàért. A számos kultúrtörténeti emlék mellett a Monte Verità külön érdekessége, hogy egyedülálló makroklímájának köszönhetően itt található Európa egyetlen teaültetvénye, amelynek megtekintését követően a teaházban valóságos ceremóniák keretében lehetőség nyílik a zöldteák megkóstolására is. 
Az augusztus 3. és 13. között 64. alkalommal megrendezésre kerülő Locarnói nemzetközi filmfesztivál művészeti vezetője Olivier Père, francia újságíró és kritikus. A rendezvény különböző programsorozatokat foglal magába. A szabadtéri esti előadások színtere a Piazza Grande, amely 8 ezer személy befogadására alkalmas. A nemzetközi versenyen első és másodfilmes kortárs filmművészek mérhetik össze alkotásaikat. A „Holnap leopárdjai” és az „Open Doors” szekciókban rövidfilmek versenyeznek egymással. A Kritikusok Hete válogatása dokumentumfilmeknek ad bemutatkozási lehetőséget, míg az Appellations Suisse svájci produkciókat mutat be. Mindezek mellett sor kerül számos különleges előadásra és rendezvényre, amelyek részletei későbbi időpontban lesznek elérhetők. 
További kulturális élményeket tartogat a július 8. és 17. között megrendezésre kerülő  Moon and Stars fesztivál, amelyen fellép Sting, Santana, Zucchero és Amy Winehouse is, valamint a luganói Művészeti Múzeum (Museo d’Arte) március 26. és június 19. között megtekinthető kiállítása, amely a dadaizmus és a szürrealizmus egyik meghatározó alakja, Man Ray (1890–1976) művészetének állít emléket. Svájci igényesség délies kreativitással fűszerezve: ez a tessini gasztronómia sikerének receptje. A Michelin gasztronómiai kalauz legújabb kiadásában két csillaggal tűntette ki az asconai “Ecco” éttermet, amelynek 29 éves konyhafőnöke ily módon Európa legfiatalabb két Michelin csillaggal rendelkező szakácsa lett. 

*****

Überlisztet-fesztivál 2011   

2011. június 18. és július 9. között a Liszt-városok szeretettel várják az érdeklődőket az „Überlisztet” türingiai fesztiválra, amely Weimarban, Mieningenben, Sondershausenben, Eisenachban és Erfurtban kerül megrendezésre. Weimarban olyan világsztárok tolmácsolásában hallgathatunk zongorahangversenyeket, mint Arcadi Volodos (2011.06.18.), Valery Afanassiev (2011.06.21.), Ránki Dezső (2011.06.23.), Boris Bloch (2011.06.24.) és Marino Formenti (2011.06.26.). A sonderhauseni Kastélyjátékok keretében bemutatásra kerül Liszt egyetlen operája, a Don Sanche avagy a szerelem kastélya (2011.06.18.), az erfurti dómban pedig a Szent Erzsébet legendája (2011.07.09.). A meiningeni Hofkapelle szabadtéri magyar esttel készül Liszt, Bartók, Kodály és Wiener műveiből (2011.06.23.), a legendás Wartburgban pedig a Deutschlandradio Kultur 365. wartburgi koncertjét hallhatjuk (2011.07.02.). 

*****

Krakkói koncertek 

Naponta tartanak koncerteket a Szt. Adalbert (Sw. Wojciech) templomban 19.00 órától és a Wierzynek étteremben  – Chopin és egyéb művek – 19.00 órától  A rendezvények részletes programja a www.newculture.pl, illetve a www.cracowconcerts.com oldalon található 

*****

Harkányi rétes-rekord kisvasúttal 

Rétest nyújtani fáradtságos és nagy szaktudást igénylő munka – tudja ezt mindenki, aki valaha is látta, hogy készül e csemege. Na de ki látott még 20 méteres rekord-rétest, amit kisvasúttal nyújtanak? Akinek ez eddig kimaradt, az Harkányban, az I. Harkányi Gasztronómiai Fesztiválon és Versenyen pótolhatta.
A rekord-rétes vasúti segédlettel szombaton készült – az ökumenikus kenyéráldást követően. Klasszikus túróssal törtek a csúcsra. (A párhuzamosan folyó főzőverseny résztvevőinek mesterműveit bárki megkóstolhatta támogató jegy birtokában.) 

*****

Újra nyit a Piroska Csárda

A másfél évvel ezelőtt leégett legendás siófoki Piroska Csárda június 8-án újra nyitja kapuit. 

*****

Hol éri meg nyaralni? 

A járulékos helyi költségeket is figyelembe véve az európai tengerparti célországok közül Bulgáriában a legolcsóbb a nyaralás – derül ki a német autóklub, az ADAC összehasonlító  vizsgálatából.
A tíz országot felölelő  európai lista élén a költségeket tekintve Dánia áll, ahol mindent egybevetve közel 60 százalékkal drágább a nyaralás, mint Bulgáriában. Míg Bulgáriában egy négytagú család meghatározott, 34 árut és szolgáltatást tartalmazó nyári fogyasztói kosara 131 euróba kerül, addig Dániában ugyanez 206 euróba. 
Dánia után a hollandiai tengerparti nyaralás a legköltségesebb, majd Franciaország következik, Olaszországot megelőzve. 
A legolcsóbb Bulgáriát Törökország, majd Spanyolország követi. Görögország a negyedik helyen áll, az ötödik a magyarok által legkedveltebb Horvátország. A legolcsóbb bolgár és az ötödik helyezett horvát fogyasztói kosár között 39 euró, vagyis 30 százalék a különbség. 
A vizsgálatban az egyes országokat legkedveltebb tengerparti üdülőhelyeik átlagárai alapján sorolták be. 

*****

Nyitott Pince Napok 2011. június 11-13. 

Pünkösd idején, 2011. június 11-13. között ismét kitárulnak Magyarország borvidékeinek pincekapui a nagysikerű Nyitott Pince Napok keretében! Az akció, amelynek célja a pincelátogatás népszerűsítése és a hazai borturizmus élénkítése, idén immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a Nyitott Pincék Szövetsége, a Bacchus Arts Stúdió és a Magyar Turizmus Zrt. szervezésében. Az akcióhoz csatlakozott pincék ebben az évben is számos kedvezménnyel csábítják a borkalandorokat Magyarország borvidékeinek és bortermő helyeinek felkeresésére 
A korábbi évek tapasztalatai, a pincészetek és látogatók visszajelzései alapján a Nyitott Pince Napok idén ismét Pünkösdkor, 2011. június 11-13-án kerül megrendezésre. A Nyitott Pince Napok keretében a csatlakozott pincészetek vállalják, hogy az akció ideje alatt 9.00 és 19.00 óra között nyitva tartanak, továbbá a gazda vagy a borhoz értő személyzet fogadja a betérő vendégeket. A látogatók megtekinthetik a pincét, és bepillantást nyerhetnek a borkészítés műhelytitkaiba, valamint minimum három bort kedvezményes díjazás ellenében meg is kóstolhatnak. 
Annak érdekében, hogy minél több emberhez eljusson a Nyitott Pince Napok híre, a Magyar Turizmus Zrt. kiemelt promóciót biztosít az eseménynek. A nemzeti turisztikai marketingszervezet www.itthon.hu oldalán külön menüpontban tájékozódhatnak az érdeklődők az akció részleteiről, továbbá le is tölthetik a részletes pincekalauzt. A borkedvelőket ezen kívül borkereskedésekben, boréttermekben, pincészetekben és Tourinform irodákban összesen 8.000 db szórólap csábítja a pincék felkeresésére, továbbá a borvidékeken szintén az MT Zrt. által készíttetett plakátok hívják fel a figyelmet a népszerű programra. A Nyitott Pince napokról a havonta 80.000 példányban megjelenő Élmény itthon turisztikai programajánló magazin is beszámol, amelyben az érdeklődők Légli Ottóval, a 2010. év bortermelőjével készült interjút is elolvashatják. A 32 oldalas brosúra MOL töltőállomásokon, illetve Tourinform irodákon keresztül kerül terjesztésre, továbbá behúzásra több országos napi, illetve hetilapba is (pl. Nők Lapja, Heti Válasz, Magyar Nemzet).  
A pincelista és -kalauz, valamint a Nyitott Pince Napokról szóló minden információ megtalálható  a www.itthon.hu és a www.nyitottpince.hu oldalon. 

*****

Nyárköszöntő ANTOR-buli 

Ez évben is meg tartotta hagyományos májusi partiját a budapesti Károlyi kertben a Magyarországon  működő nemzeti idegenforgalmi képviseletek szövetsége (ANTOR). 
A rendezvény házigazdái  a ciprusi, máltai, francia, horvát, lengyel és szlovák képviseletek voltak. Ezúttal kedves gyermeknapi műsorral lepték meg a közel 100 meghívottat. A Ciprusi Idegenforgalmi Hivatal képviselőjének, Ács Viktóriának az ikerlányai, Dorottya és Cintia, akrobatikus rockendroll-bemutatót tartottak, Marin Skenderovic horvát képviselő fia, Ante pedig trombitatudását mutatta be. 

*****

Bezárt a tunéziai képviselet 

A Magyarországról Tunéziába irányuló utasforgalom drasztikus csökkenésével indokolták, hogy több mint egy évtizedes jelenlét után május 1-jén bezárt a Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal budapesti irodája. A korábbi 60 ezres átlag évi magyar turistaszám tavaly 35 ezerre csökkent. Badreddine Rouissie a jövőben a vállalat központjában Tunisban dolgozik, ahol a központi marketing munkáért lesz felelős. 
A budapesti képviseleti feladatokat ezentúl Bécsből irányítják. 

***** 

Az USA-ban is közösen építik kapcsolataikat a CEE tagországai 

Május 25-én tartotta évi hagyományos ”networking” estjét a közép-európai országok CEE (Central European Experience) szövetsége, ahol megjelent az amerikai szakma, illetve az újságírók krémje. A körülbelül százfős közönségnek a CEE tagországok – Németország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Ausztria és Magyarország – képviselői egy-egy rövid prezentációval mutatták be az adott ország aktuális újdonságait. A magyarországi turisztikai kínálatot a Magyar Turizmus Zrt. New York-i külképviseletének munkatársa, Ráchidi Mária ismertette. A résztvevők az „ország-ízelítők” után azok étel specialitásait, valamint borait is megkóstolhatták, majd egy gondosan összeállított ajándékcsomaggal távozhattak, amelyben természetesen benne volt minden olyan információs és sajtóanyag, amelyeket későbbi cikkeikhez fel tudnak használni az újságírók. 
A KSH legfrissebb statisztikai adatai szerint az amerikai utazók a 2011. január-márciusi időszakban 5,2%-kal több, összesen 48.612 vendégéjszakát töltöttek el a hazai kereskedelmi szálláshelyeken az előző év azonos időszakához képest. 

***** 

Bogáncs rendezvényház nyílt Bugacon 

Ünnepélyesen adták át Bugacpusztán a 300 fős Bogáncs rendezvényházat, amely a pusztai vendéglátás újabb fellegvára lesz, ahol a vendéglátás mellett a lovasbemutatókban is gyönyörködhetnek a vendégek. 
A vendégházat üzemeltető  ismert szakember Kovács Zoltán elmondta, hogy nem csak a turistákra, hanem a Kecskemét térségében egyre nagyobb számban megjelenő iparvállalatok /Mercedes/ munkatársaira is céges rendezvényeire is számít az új létesítményben, amelyet 2010. októberében kezdtek el építeni Európai Unió-s és Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretén belül. 
A beruházás összege 100 millió forint volt, amelyből az önrész 35 millió  forint volt. 
A Kovács Zoltán tulajdonát képező Bugacpuszta Kft. másik vendéglője a Karikás Csárda is jövőre felújításra kerül.

{module 221}