Rövid hírek 2011.09.20

GSZT Rövid HírekNémet Gourmet Napok

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara új „Német Gourmet Napok” elnevezésű rendezvénysorozata Németország kulináris oldalát szeretné bemutatni, ezért évente háromszor tíz napon át három különböző Budapesti szállodában várja az érdeklődőket német szezonális finomságokkal.
Elsőként 2011. szeptember 29. és október 9. között Budapest Marriott Hotel Peppers! Mediterranean Grill éttermében mutatkoznak be.

{module 221}

*****

Összefogtak az ifjú turisztikai menedzserek

Magyarország turizmusának innovatív alakítását és gyors fejlődésének elősegítését tűzte ki célul az elsősorban 45 évesnél fiatalabb szakembereket tömörítő Turisztikai Managerek Szövetsége, amely több mint száz fő részvételével megtartotta ülését a Hilton Budapest Hotelben. Az egy évvel ezelőtt alakult szervezet elnöke, Polgár Tibor, a Balatontourist Zrt. vezérigazgatója bevezetőjében így fogalmazta meg céljaikat:
„A szövetséget azért hoztuk létre, hogy összegyűjtsük a fiatal, 45 év alatti tehetséges szakembereket, fontos networking lehetőséget biztosítsunk számukra, képviseljük érdekeiket és a legmagasabb szintű tudásbázist nyújtsuk részükre. Fontosnak tartjuk az utánpótlás kérdését, melyet tudatosan menedzselt karrierépítési programok létrehozásával és meghatározó vállalatok bevonásával kívánunk megvalósítani, kiugrási és fejlődési lehetőséget biztosítva a tehetséges fiatalok részére.”
A szövetség az Együtt, Veled, Érted a jövő turizmusáért! szlogen jegyében kíván működni. A TMSZ elnökségében Polgár Tibor elnök mellett Hegedűs Attila alelnök (BDO Magyarország kft.) és Takács Péter alelnök (Malév Air Tours) kapott helyet. A főtitkári feladatokat Fáska Gábor (Opera Garden Hotel) látja el. A szövetségben a szakmai munka négy tagozatban folyik. A szállodai tagozat, melyet Szabó Mihály (Gingko Sas Hotel, Hódmezővásárhely) vezet a legnépesebb. Az utazási irodai tagozatot Takács Péter vezeti, a gasztronómia-vendéglátás tagozat munkáját Selmeczi Vilmos (Waldorf Catering) irányítja. Van sport tagozat is, Horváth Gábor kajakozó világbajnok vezetésével.
A szövetség együttműködést tervez minden szakmai szervezetettel, a MSZÉSZ-től a MUISZ-on át MKIK-ig.

*****

Per a szűk asztal miatt

Beperelte az amerikai White Castle étteremlánc egyik üzletét egy féri, mert nem fért el az asztalnál.
Martin Kessman 183 centiméter magas és 132 kilós. Keresetében kijelentette, hogy amikor két  éve megpróbálta magát beletuszkolni az étterem egyik bokszába, alaposan beütötte a térdét az asztal alatti vascsőbe. Arra hivatkozott, hogy az étterem megszegte a fogyatékkal élő amerikaiakat védő törvényt, mert nem biztosította, hogy egy Kessman alkatú ember kényelmesen el tudjon helyezkedni.
A felperes meg nem határozott összegű kártérítést követel az étteremtől.
A White Castle-lánc colombusi központjának szóvivője közölte, hogy az éttermet átalakítják, és az újat szellősebben rendezik be.

*****

A világ egyik legbiztonságosabb helye

Az (UNU-EHS) ENSZ Egyetem Környezeti és Emberi Biztonsági Intézetének szeptemberben megjelent 2011-es Világ Veszélyességi Riportjában (World Risk Report) Málta és Katar bizonyult a legbiztonságosabbnak, a megvizsgált 173 ország közül.. A tanulmány főként a természeti katasztrófák, klímaváltozás, és a szociális sebezhetőség kockázatát valamint az így kialakuló krízisek kezelésének képességét vizsgálta.  A beszámoló központi kérdése a helyi kormányzat és a civil társadalom kapcsolatára fókuszált. Mr Joseph Formosa Gauchi a Malta Tourism Authority (Máltai Turisztikai Hivatal) vezérigazgatója kommentálta az eredményeket és tapasztalatokat. Elmondta, hogy a 2011-es WRR  kiemelte és hivatalosan is elismerte azt, amit a világban már nagyon sokan eddig is tudtak, miszerint Málta minden szempontból egy nagyon biztonságos desztináció, legyen szó klímáról, társadalomról vagy geológiáról. Ez a tény csak tovább öregbíti a szigetország régóta tartó jó híre, amit vendégszeretetével, egyedi örökségével, kultúrájával vívott ki. Így válhat Málta és Gozo a világ minden tájáról érkező turistákat lenyűgöző desztinációvá.

*****

Édes ízek a Savanyúleves Rondellán

Ünnepélyes keretek között adták át a Budai Várban a megszépült Tóth Árpád sétányt és a Savanyúleves Rondellán visszaépített korhű pavilont.  A Budavári Önkormányzat tervei szerint a jövőben egy jó nevű cukrászda használja a nyolcszögletű kioszkot. *****
Osztrák workshop
Az Osztrák Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet szeptember 27-én workshopot rendez a Corinthia Hotel Budapest-ben. Az immár hagyományosnak számító szakmai rendezvényen Ausztria 14 „kiállítója” várja a magyar utazási irodai szakembereket.
A részvétel ingyenes, minden Magyarországon regisztrált, kiutaztatási tevékenységet folytató  utazási iroda jelentkezését elfogadják.

*****

A tizennyolc mázsás ebéd

A világ eddigi legnagyobb serpenyős étkét készítették el a Massachusetts Egyetem diákjai.
1820 kilósra sikerült a csirkefalatkás zöldségsült. 4 méter 27 centi átmérőjű serpenyőt használtak az ebéd elkészítéséhez – írja az MTI.
A hozzávalók: 3,6 mázsa csirkehús, 227 kiló hagyma, 180 kiló répa, 135 kiló brokkoli, továbbá ízlés szerint paprika, zöldbab, bazsalikom, fokhagyma. Olajból mindez alá 23 liternyi kell.
A sütés helyszínén ott volt egy Guinness ellenőr, aki hitelesítette a világrekordot. A korábbi csúcs alig haladta meg az egy tonnát: 1020 kilós étek volt.
A diákok nemcsak rekordot akartak dönteni, hanem népszerűsíteni is az egészséges, zöldségben gazdag ételeket. A felhasznált zöldségek zöme a diákok egyetemi „háztáji” gazdaságában termett.

*****

Magyarország is bemutatkozott a londoni Temze Fesztiválon

A Magyar Turizmus Zrt. londoni képviselete a Londoni Magyar Kulturális Központtal együtt részt vett szeptember 10-11-én, a nyár végét ünneplő hagyományos Temze Fesztiválon, amelyet London varos önkormányzata szervez a Temze déli partján található nagy kulturális központ előtti sétáló utcától egészen a London Eye-ig tartó területen. A fesztiválon a magyar sátor fő attrakciója Tóth Ildikó es Gerencsér Zsolt kékfestő iparművészek bemutatója volt a Londoni Magyar Kulturális Központ szervezésében, az MT Zrt. pedig turisztikai információkat, térképeket, Budapest programmagazint biztosított az érdeklődőknek. A sátorban a Magyarok Boltja (London) Magyarországról származó élelmiszereket árusított. A rendezvény sikerét mutatja, hogy két nap alatt kb. 1000 turisztikai kiadvány talált gazdára.

*****

Turizmus és marketing szakon indult képzés Hódmezővásárhelyen

74 hallgatóval, két szakon indult meg a képzés a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola Regionális Tudásközpontjában, Hódmezővásárhelyen.
A tanévnyitón Dr. Vass László, a BKF rektora, Almási István alpolgármester és Dr. Petrik Anna a Tudásközpont vezetője is köszöntötte a hallgatókat.
A gyakorlatközpontú  oktatás megvalósításhoz a főiskola számít a város és környékbeli vállalkozások együttműködésére is, akik gyakorlati lehetőségeket biztosíthatnak a hallgatók számára.
Az elsősök az évnyitón időkapszulába helyezték el kártyára írt elvárásaikat, melyeket legközelebb végzősként nézhetnek meg, így kiderül, mennyiben valósultak meg álmaik, elképzeléseik.

*****

A Hahn Air új partnerei

Scat Air (DV) a Kazakhsztáni légitársaság Shymkent-ből számos jelentős ázsiai, európai és afrikai célállomásra repül, úgymint: Sharm el-Sheikh, Bahu, Almaty, Dushanbe, Dubai, Tashkent, Yerevan  Tbilisi. A légitársaság flottája Antonov, Boeing 757-200 és Yakovlev Yak-42 repülőkből áll.
Tiara Air (3P) az arubai légitársaságot 2006-ban alpították.Három Short 360-as repülőgépével néhány városba repül a karib térségben, úgymint Curaçao, Punto Fijo Venezuelában, Bonaire és Riohacha Kolumbiában.
A Hahn Air több mint 240 légitársasági partnerrel büszkélkedhet, így a világon 85,000 utazási iroda tudja használni a Hahn Air jegyeit a partner légitársaságokra.

*****

Megnyílt az első MasterCard váró a Budapest Airportnál

Európában elsőként a Budapest Airport 2-es terminálján, a SkyCourtban megnyílt a MasterCard különleges és exkluzív utasvárója. A MasterCard Lounge magas színvonalú, ingyenes kiszolgálást kínál prémium kategóriás MasterCard kártyabirtokosainak.
A most megnyitott MasterCard Lounge egy sor extra szolgáltatást nyújt a prémium kategóriás magyar kártyabirtokosai és családtagjaik számára a SkyCourt galériáján. A modern és elegáns, több mint 100 négyzetméteres MasterCard Lounge-ban az utazók az indulásig hátralévő időben kényelmesen és hasznosan tölthetik el idejüket akár pihenéssel, akár olvasással, munkával, étkezéssel, kávézással vagy éppen internetezéssel – miközben élvezhetik a repülőtéri forgalmi előtér és a repülőgépek látványát.

*****

Újabb celeb nyit éttermet

Victus Étterem néven nyitott éttermet a 2009. évi Formula 1 világbajnok, Janson Button a North Yorkshire-i Harrogate-ben.

*****

31000 hotelszoba az Olimpiára

A Havas Creative Tours tájékoztatása szerint a riói olimpia idejére 310000 hotelszobával számolnak.
A jelenlegi riói szálláskapacitás 185 szállodában 19,508 szoba, 43 apartmanhotel és 77 motel, összesen 26,316 szobával. Terv szerint az elkövetkezendő 2 évben 6,406 újonnan épült, vagy felújított hotelszobával növelik a férőhelykapacitást.
Ezen a nyáron a turisták 1,8 billió dollárt költöttek el Rióban, a legtöbb vendég Argentinából érkezett (21,91%) a második küldő ország az Egyesült Államok volt(18,26%) A turizmus további erős növekedését várják a közelgő nagy események kapcsán, valamint hogy egyre több légitársaság nyit riói járatot.

{module 221}