Rövid hírek 2011.10.05

GSZT szakőjság Rövid HírekIsmét Csabai Kolbászfesztivál

2011. október 28-31. között 15. alkalommal rendezik meg az ország és Közép-Kelet-Európa egyik legismertebb, jelentős turisztikai vonzerővel bíró gasztrokulturális rendezvényét, a Csabai Kolbászfesztivált. A rendezvény fő attrakciói a kolbászkészítő verseny, közel 500 gyúró csapat részvételével, továbbá a szárazkolbászok versenye, a disznótoros ételkészítés és kóstolás.

{module 221}

Külön megmérettetést szerveznek az elmúlt 15 év bajnokainak, győztes csapatainak, és megemlékeznek Krajcsó Pál hentesmesterről, aki 2000-ben elsőként kapta meg a fesztivál Életműdíját.
A fesztivál része a nagyszabású  élelmiszeripari és turisztikai kiállítás, ahol mindenki beszerezheti a különleges házi és kisüzemi készítésű, igazi hungarikumnak számító füstölt csabai vastagkolbászt.

*****

Hongkongi szakembereket láttak vendégül a Visegrádi Négyek

A Visegrádi Négyek (V4) turisztikai kincseivel ismerkedett az a 12 fős, hongkongi utazási irodákból, a média képviselőiből, illetve a Turkish Airlines munkatársaiból álló csoport, amely a négy ország meghívására érkezett Kelet-Európába. A V4 országok turisztikai képviseleteinek évek óta célja, hogy Kína valamennyi területén, így Hongkongban is népszerűsítsék az adott térséget. A V4 országok ez évi marketingtervében szerepelt a júniusi hongkongi ITE-MICE incentive szakmai vásáron való részvétel, ahol első ízben jelent meg együtt a négy ország, és több eredményes szakmai tárgyalás is történt.
E munka során remek partnernek bizonyult a Turkish Airlines, mivel a négy országban több célállomással is rendelkezik, valamint menetrendje is kényelmes átszállásokat biztosít az Ázsiából érkező vendégek számára. A Turkish Airlnes-szal való szakmai partnerség a V4 piacon úttörő kezdeményezés, mivel a légitársaság, megértve a közép-európai brandépítés gondolatát, örömmel támogatja a 4 ország ilyen jellegű tanulmányútjait, és értékesítési szakembereit is delegálja ezekre az utakra azért, hogy a közép-európai árukínálatot minél jobban megismerjék. A Magyar Turizmus Zrt. a Turkish Airlines-szal további akciókat tervez a V4-es piacain, amelyben a légitársaság rendkívül együttműködő partnernek bizonyul.
A csoport szeptember 15-17. között lezajlott magyarországi látogatása során workshopra is sor került, amely során a magyar szolgáltatóknak alkalmuk volt kapcsolatot teremteni potenciális hongkongi partnerekkel. Az út eredményei a későbbiekben ahhoz is nagyban hozzájárulnak, hogy hazánk milyen stratégiát.

*****

Modern weboldalt kap Gyula

A Confhotel Csoporthoz tartozó  Confhotel Development nyerte el Gyula város turisztikai portáljának fejlesztését.
A Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. és Tourinform Iroda által kiírt pályázat a Visitgyula.com weblap teljeskörű megújítására szól. A fejlesztés részeként frissül az arculat, lehetővé válik a többnyelvű oldal elérés, részletes keresők épülnek be a szálláshelyek, programok és egyéb szolgáltatók adatainak eléréséhez. A jelenlegi statikus szálláshely bemutatókat modern szállásfoglalási rendszer váltja fel. A munka már megkezdődött, a megújult Visitgyula.com várhatóan október közepén lesz elérhető.

*****

Brüsszelben mutatkozik be az idei EDEN-nyertes

Az Európai Turizmus Napján, szeptember 27-én, Brüsszelben veszi át a Kiváló Európai Desztinációnak járó elismerést az idei hazai nyertes, a Mecsek térsége. Az Európai Bizottság által 2006-ban útnak indított projekt a rendezvényen kitüntetett figyelmet kap: a résztvevők a kétnapos kiállítás során külön standon mutatkoznak be a szakma képviselői és a többi ország nyertese előtt, majd egy gálavacsorával egybekötött ceremónián veszik át a 2011-es „Régi értékek, új funkciók” pályázat magyarországi nyertesének járó díjat. Az ünnepélyes díjátadót követően a dél-dunántúli desztináció egy hálózatépítési workshop-on vesz részt, ahol a korábbi évek díjazottaival – többek között a 2007-es nyertes Őrséggel és a 2009-es nyertes Írottkő Natúrparkkal – együtt tájékozódhat az EDEN programban rejlő lehetőségekről.
A „Mecseki meglepetések: régi értékek-új terek” címet viselő, Pécs-Pécsvárad-Orfű  összefogásával létrejött projekt 16 pályázó közül bizonyult a legjobbnak a Kiváló Európai Desztinációk „Régi értékek, új funkciók” témában kiírt felhívásán. A döntőt követően a nyertesek ez év júliusában tanulmányúton mutatták be desztinációjukat a sajtó és a szakma képviselői előtt. A nyertes térségről ezt követően az Európai Bizottság forgatócsoportja készített egy kisfilmet, amely az EDEN nemzetközi és hazai weboldalán kívül látható lesz az EURONEWS TV csatornán is.
A mecseki térség turisztikai desztinációként több mint száz éves múltra tekint vissza. Az utóbbi évek tudatos termékfejlesztésének, attrakció-, szolgáltatás- és szálláshelyfejlesztésének, valamint a helyi civil kezdeményezésnek és összefogásnak köszönhetően turisztikai potenciálja meghatványozódott. A társadalmi-kulturális-környezeti fenntarthatóság szempontjából is úttörő térség magas színvonalon mutatja be ipari, mezőgazdasági, közlekedési és katonai örökségéhez kapcsolódó turisztikai kínálatát, úgymint a Mecsek Háza, a Malommúzeum, a Vízfő-forrás és Forrásház Orfűn, a Zsolnay Kulturális Negyed és a Nádor Galéria Pécsett, valamint a Pécsváradi Vár. Az említett örökségek további érdekessége, hogy több attrakció tekint vissza akár 150 – a Pécsváradi Vár esetében 1000 – éves múltra.

*****

VizesKEDDj a Bogácsi Thermálfürdőben!

A Bogácsi Thermálfürdő  is csatlakozott a Magyar Turizmus Zrt. Észak-magyarországi Regionális Marketing Igazgatósága által meghirdetett VizesKEDDj! elnevezésű  akcióhoz, melynek keretében szeptemberben keddenként féláron vehették igénybe az érdeklődők a fürdőbelépőt az akcióhoz csatlakozott helyeken.
A fürdőben hosszas előkészítés után, 2010 szeptemberében elkezdődtek a felújítási munkálatok. Még 2009-ben nyújtotta be az önkormányzat, az ÉMOP keretein belül meghirdetett „Turisztikai attrakciók fejlesztése” című pályázatra a fürdőfelújítás terveit tartalmazó pályázatát. A támogatási szerződést 2010 szeptemberében írták alá. A projekt költségei megközelítették a 200 millió forintot, melyből a támogatás nagyságrendileg 50% volt. A hiányzó fedezetet az önkormányzat a Magyar Fejlesztési Bank által meghirdetett „Sikeres Magyarországért” Önkormányzati Infrastruktúrafejlesztési Hitelprogram keretében hitelfelvétellel biztosította.
A beruházás keretében felújításra került a konyha épülete, mosdók és zuhanyzók, és újabbakat is létesítettek. Több medencénél burkolatcsere történt, valamint az első nagy medencét félig lefedték. Megépült az új vízi játszótér a legkisebbek számára, valamint új helyen – az ikermedencék végében – új játszótér került kialakításra.
Az önkormányzat, azon felül, hogy fizikailag felújíttatta az épületeket, nagy hangsúlyt fektetett a marketingfeladatok elvégzésére is, amitől azt várja, hogy minél többen keressék fel és ismerjék meg a fürdő szolgáltatásait. 2011-ben a még nem teljesen felépült fürdő belépett a Magyar Turizmus Zrt. Észak-magyarországi Regionális Marketing Igazgatóság VizesKEDDj! elnevezésű akciójába. A fejlesztések és a marketingtevékenység fokozása azt a célt szolgáljaa, hogy a fürdőbe érkező vendégek magukkal vigyék a kellemes bogácsi élményeket. A Magyar Turizmus Zrt. Észak-magyarországi Regionális Marketing Igazgatósága a kommunikáció területén igyekszik minden segítséget megadni az önkormányzatnak és a fürdőnek is.

*****

Tematikus utak Németországban

Érdemes autóval is felfedezni Németország sokszínűségét: erre nemcsak a jól kiépített autópálya hálózat, hanem a turisztikailag vonzó régiók kis útvonalai is kiválóan alkalmasak.
Ezen felül Németország több mint 150 tematikus útvonallal várja az utazókat, amelyek különböző  témák szerint vezetik őket végig az ország látnivalóin.
A kínálatban szerepel Borút, Vulkánút , Southern Germany autóstúra, Fasorút és Játékút, Alpesi út.
A legismertebb a Würzburg és Füssen közötti Romantikus út, illetve a Német alpesi út, amely 450 kanyargós kilométeren keresztül a Boden-tó partján fekvő Lindautól egészen Brechtesgadenig, a Köngisseeig csodálatos panorámákkal kényezteti a felfedezőket.

*****

Borfesztivál Bora

Az idén 20. születésnapját  ünneplő Budavári Borfesztivált egyik kiemelt programja, a „Borfesztivál Bora” megválasztása kettős sikert hozott a Tokaj Kereskedőháznak, hiszen a fehér bor és a tokaji borkülönlegesség kategóriában is a társaság termékét tartotta a legjobbnak a Borfesztivál látogató közönsége.
A Fesztivál Bora választás során a fesztivál látogatói négy napon át egy órára borbírákká változhattak és a VinAgora Nemzetközi Borverseny szempontrendszere alapján értékelhették az összesen hat kategóriában versenybe nevezett borokat.
A Tokaj Kereskedőház Zrt. Borfesztivál Bora 2011 nyertes borai:
Fehér Bor (Száraz) Kategória
Tokaj Kereskedőház Zrt. Grand Selection Tokaji Furmint Barrique Száraz 2009
Tokaji Borkülönlegesség kategória
Tokaj Kereskedőház Zrt. Premium Selection Tokaji Aszú 5 puttonyos 2002

*****

Kempinski galéria

Makláry Kálmán festőművész „Színekre hangolva” című kiállítása nyílt a Kempinski szállóban.

*****

Aranymúzeum

Zelnik István Délkelet-ázsiai Aranymúzeumban a mai Délkelet-Ázsia 11 államának területéről az ókortól a 20. századig mintegy ezer műalkotás kap helyet, ezek nagy része aranytárgy, bemutatva a délkelet-ázsiai képzőművészet elmúlt kétezer évét. A múzeum Dr. Zelnik István volt diplomata, ma üzletember és műgyűjtő – nemzetközi összehasonlításban is egyedülálló, sőt világszínvonalú délkelet-ázsiai gyűjteményére épül, mely mintegy 50-60 ezer tárgyból áll. Történeti-művészettörténeti szempontból és anyagi értékét tekintve is a legkiemelkedőbb kollekciói a múzeumon belül a délkelet-ázsiai arany és ezüst tárgyak gyűjteménye.
A több ezer évet átívelő  remekműveket két szinten kilenc teremben mutatja be a kiállítás, amelynek minden részében megtalálhatóak a buddhizmushoz kapcsolódó ábrázolások: az álló, ülő, lépő Buddhák ezerféle felfogású kultusztárgyai.
Az Andrássy múzeumi tengelyen elhelyezkedő Aranymúzeumban (volt Rauch villa) trópusi szoborkert, és egy ázsiai teaház is fogadja a látogatókat.

{module 221}