Luxusdesztináció lett Magyarország

Szép dolog a patriotizmus, de a harmadik üveg Chateau Lafite előtt még senkit sem sikerült azon kapni, hogy a világ egy tetszőlegesen választott éttermében arról kezdte volna győzködni vacsorapartnerét, hogy Magyarország egy igazi luxusdesztináció. Vannak kis luxusszigetek, néhány ígéretes kezdeményezés és pár nagyvonalú ígéret, Budapestből azonban sosem lesz Monte-Carlo. A nemzetközi luxusfelügyelők szerint azonban úgy tűnik, mégis sokkal jobb hely lett Magyarország azoknak, akik egy, a tányér alján rossz szögben álló langusztafarokra is megjegyzést tesznek.

 

{module 221}

Pár hónappal ezelőtt ugyanis nálunk forgatott az Inside Luxury Travel stábja, a végeredményt pedig a napokban meg is mutatták nekünk. A 48 perces film pre-premierjének megadták a módját: nem csak azért, mert a Gresham különtermét bérelték ki az alkalomból, hanem azért is, mert maga a műsorvezető és annak kisebb stábja is emelte az esemény fényét. Varun Sharma egy zavarbahozhatatlan profi, akinek kisujjában van a műsorvezetés, ha pedig nem várt helyzet adódik – esetünkben a DVD lejátszó play gombja körül -, akkor felkéri táncolni az első hölgyet, hogy addig se érezze a törődés hiányát az amúgy igen kis számú közönség.

Az intermezzo alatt elárultak néhány érdekes részletet, amiből kiderült, hogy az egész világ a Travel Channelt nézi. Az egész világ alatt pontosan 167 ország 500 millió nézőjét értik, utóbbit nem elhanyagolható részben a negyvenszeri ismétlésnek köszönhetik. A novemberben bemutatkozó film tehát igen jót tesz nekünk, az pedig már csak a hab a tortán, hogy a régióba eddig rajtunk kívül csak Csehországba mentek el forgatni.

Mivel az Inside Luxury Travel nem egy oknyomozó riport, sokkal inkább egy könnyed, érdekes és szórakoztató műsor, ezért egyetlen kritikus megjegyzés sem hangzik el a film alatt. Az összeesküvés-elméletek hívei szerint ennek köze van ahhoz, hogy a Magyar Turizmus Zrt. is közreműködött, habár állításuk szerint nem fizettek érte és ha akartak se tudtak volna. A műsor készítőinek mentségére szóljon, hogy jó érzékkel sikerült valóban a legjobb helyeket összegyűjteni Magyarországon. A film részletes leírásától eltekintenénk, de nagy vonalakban a következők történnek benne:

– Varun landol kis propelleres repülővel a Hertelendy Kastélyszálló saját füves kifutópályáján. Onnan – meglepetésére – nem luxuslimuzinnal, hanem konflissal viszik az épülethez. A Hertelendyben aztán kipróbál mindenféle izgalmas tevékenységet: lovagol, lő, fürdik a tóban.

– Varun felfedezi a környéket: elzarándokol Pécsre, kap egy kesztyűt a kesztyűgyárban, majd együtt vörösboroznak Sauska Krisztiánnal Villányban.

– Varun beveszi Budapestet: a Gresham elnöki lakosztályában lakik, majd egy idegenvezetővel bejárja a klasszikus turistaútvonalat úgy, mint Hősök tere, Andrássy út és Budai Vár, közben pedig ellátogatnak még a Széchenyi Fürdőbe is.

Az összhatás meggyőző. Vannak a filmnek kissé lassú részei, például a borkortyolgatás hosszú perceken át történő bemutatása nem körömrágóan izgalmas, a pécsi kesztyűgyár előtti konferálásnál pedig a háttér már csak kész akarva lehetne lepukkantabb, de ez legkevésbé a filmkészítők hibája. Utóbbi amúgy az adás leggyengébb része, ráadásul nehezen érthető a választás is, hiszen Magyarországot külföldön – a bort leszámítva – egyetlen luxuscikkéről ismerik és az nem a (német, olasz és amerikai bőrökből varrt) kesztyű, hanem a porcelán. Szállodák tekintetében azonban tényleg nagyon jók vagyunk, nem véletlenül hangoztatta Varun is, hogy a Gresham a három kedvenc városi szállodáinak egyike, pedig neki aztán van összehasonlítási alapja. Budapest pedig tényleg egyre jobb hely turista szemmel nézve, a Gresham elnöki lakosztályából pedig aztán pláne. Jó PR-re pedig a legjobbaknak is szükségük van, ezt pedig most meg is kapják az Inside Luxury Traveltől.

{module 221}